
Velika noč

Čokoladna jajčka: tri ideje za nove čokoladne sladice
Velika noč je minila, v predalu pa so ostala čokoladna jajčka in le rahlo obglodani zajčki. Kako porabiti vso to čokolado?

Velikonočna golobica
Italijanska velikonočna poslastica osvaja tudi naše kraje - preizkusite recept in se pohvalite z domačo!


Ko pridejo obiski, presenetite s pogačo
Izbrali smo štiri zelo raznolike zanimive pogače, v katere lahko vključite tudi ostanek šunke, pirhov in hrena ter postrežete nekaj posebnega.


Preprosti recepti z ostanki šunke, jajc in hrena
Za veliko noč se v naših krajih tradicionalno spodobi, da je miza res bogato obložena ter da je vsega dovolj še za obiske.



Preproste velikonočne sladice
Odkrijte preproste recepte za sladice, ki jih lahko pripravite tudi na velikonočno nedeljo (ne glede na kuharsko znanje).


Hren, kot ga še niste poskusili: ideje za praznične dni
Hrenu se godi krivica, ko nariban ostane v senci velikonočnih dobrot. Iz njega raje pripravite okusne omake, v solato pa dodajte mlado hrenovo listje.

Velikonočni piškoti
Pobarvani s pisanimi barvami kot pirhi ali oblikovani kot jajčka - velikonočni piškoti bodo v veselje vsem sladkosnedom.


3 praznične sladice za vse okuse
V prihodnjih dneh bo v naših domovih dišalo po prazničnih dobrotah. Če nimate idej, kaj bi poleg potice in piškotov pripravili za velikonočno pogostitev, vam v nadaljevanju ponujamo recepte za tri sladice, s katerimi zagotovo ne boste zgrešili.

Grahova juha z ostanki mesnin
Šunka, krača in druge prekajene mesnine se lepo ujamejo s svežino graha

Preprosti velikonočni kolački, ki se kar topijo v ustih
Ne le pirhe, za veliko noč si radi privoščimo tudi čokoladna jajčka, nad katerimi so še posebej navdušeni najmlajši. In če vam jih bo kaj ostalo, lahko iz njih pripravite okusne kolačke po receptu Anje Fir.


Nadevana jajčka s pašteto iz piščančjih jeter
Pirhe, ki so po velikonočnem zajtrku ostali v košarici, lahko uporabite za ta fin prigrizek

S temi nasveti vam bo potica vedno uspela
Potica je na slovenskih mizah prisotna predvsem za božič in ob velikonočnem zajtrku. Tu so nasveti za uspešno peko, da bo tudi vaša potica zagotovo uspela.

Vaniljevi piščančki na palčki
Piščančki na palčki so različica priljubljenih tortic na palčki. Pripravite jih lahko za gregorjevo, veliko noč ali kar tako. Z veseljem bodo pomagali tudi otroci.

Naravne tehnike barvanja pirhov, ki vas bodo navdušile
S pomočjo rastlin in živil lahko ustvarimo čudovite velikonočne barve.

Velikonočne pince
Pince so slastni kruhki, ki jih ob veliki noči pripravljajo predvsem na Primorskem


Velikonočna čokoladna jajca v novih sladicah
Otroci za veliko noč dobijo veliko čokoladnih jajc in zajcev. Pogosto jih veliko ostane, zato prav pride nasvet, kako jih lahko uporabimo tudi pri peki.


Odlične ideje, kako porabiti ostanke velikonočne šunke
Če vam bo po obilnih prazničnih pogostitvah ostalo še kaj velikonočne šunke, je nikar ne zavrzite. Iz nje namreč lahko pripravite številne okusne jedi, od solat, testenin in prigrizkov pa vse do minešter, kakršno je za nas pripravila Anja Fir.

Piščanec s hrenovo omako
Velikonočnemu zajtrku naj sledi velikonočno kosilo - s hrenovo omako, seveda.

Preprost trik za brezhibno čisto kuhinjo
Čeprav so velikonočni prazniki polni topline in veselja, so predvsem za tiste, ki v tem času družinska srečanja organizirajo, lahko še kako stresni. Ste med njimi? Poskrbite, da bodo letošnji prazniki za spremembo čim bolj brezskrbni.



Božansko dobra lazanja po receptu Anje Fir
Čeprav na naših mizah v času velike noči ne smejo manjkati jajca, šunka, hren in potica, ni razloga, da za spremembo ne bi stopili iz okvirjev tradicije in morda pripravili kakšno netipično velikonočno jed. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj predlogov in recept, ki bo navdušil predvsem ljubitelje italijanske kulinarike.

Pokrita pita s šunko, porom in krompirjem
Vam je ostalo kaj velikonočne šunke? Pripravite to slastno pito!

Velikonočna znanilka pomladi: colomba di Pasqua
Kjer koli že ste ob velikih praznikih in pomembnih dneh, je v osrčju praznovanja vedno nekakšna posebna jed, ki s svojo simboliko predstavlja del tradicije in lokalnih običajev.

Gorenjska prata ali búdl
Gorenjska prata ali búdl je značilna velikonočna jed na Gorenjskem iz suhega mesa, starega kruha in jajc.


Sladice za veliko noč
Med vsemi prazniki je ravno velika noč ohranila največ posebne prepoznavnosti v kulinariki, saj so izbrane jedi in z njimi povezana tradicija prežete s skritimi pomeni in ustvarjalnostjo.


Teci, zajček, teci
V Nemčiji vsak praznik, zlasti pa veliko noč, spremlja tradicija in kopica starih običajev: od poslikave pirhov in priprave gnezdec do razvajanja s čokoladnimi zajčki.

Čokoladne skutne tortice
Mini tortice s piškotno podlago in kremo iz čokolade in albuminske skute (rikote) še posebno teknejo za veliko noč.


Velikonočna šunka: porabimo ostanke
Morda ste po stari navadi pripravili velikonočne dobrote, s katerimi bi lahko nahranili celo vas, morda je vaše najmlajše zaneslo pri barvanju pirhov ali pa sledite staremu običaju, da morate ob veliki noči preizkusiti vsaj sedem žegnov …


Porabite ostanek pirhov
Velika noč je minila, v košarici na mizi pa je ostalo še par pisanih pirhov. Kaj lahko pripravite iz njih, da ne bodo za stran?

Šunka v testu
Šunka v testu je še ena velikonočna klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi.


Velikonočna šunka in kar od nje ostane
Za veliko noč bo seveda na mizi šunka. Verjetno velika. Morda prevelika. Ampak vsekakor slastna, kot se za ta praznik spodobi. In zagotovo je bo nekaj tudi ostalo še za večerjo ali kosilo naslednji dan.

Pehtranova potica s skuto
Pehtranova potica je izbira številnih gospodinj, ko se pripravljajo na veliko noč. Ta je zelo sočna, ker ima skutni nadev.

Pirhi: najboljši nasveti za barvanje
Ni velike noči brez pirhov! Da bodo jajčka popolno pobarvana in učinek barve najboljši, smo pripravili nekaj nasvetov.


Velikonočni prigrizek s hrenovim nadevom
Pripravite prigrizek iz ostankov velikonočne šunke, pirhov in hrena

Velikonočna miza
Glavni je seveda velikonočni zajtrk, ko morajo biti na mizi obvezno šunka, hren, jajca, dober kruh in pogača, pa tudi pomaranče. Osnovna živila so vedno ista, le načini priprave se razlikujejo glede na pokrajino, kulinarično domišljijo in okus.


Velika noč: slovenska tradicija in kulinarika
Prav tako pogosto praznike tudi povezujemo z značilnimi jedmi. Mnogi pričakujejo, da ima tako rekoč vsak praznik kar celo paleto značilnih jedi. Vendar ni vedno tako in le delno lahko rečemo, da posamezne praznike spremljajo prehranske posebnosti.

Trenutno
12 °C
Deževno
sobota, 26. 4
Deževno
nedelja, 27. 4
Oblačno
ponedeljek, 28. 4
Delno oblačno
7-dnevni obeti