
Kaj boste skuhali danes?
Vaniljevi piščančki na palčki
Piščančki na palčki so različica priljubljenih tortic na palčki. Pripravite jih lahko za gregorjevo, veliko noč ali kar tako. Z veseljem bodo pomagali tudi otroci.
Vaniljevi piščančki na palčki
Piščančki na palčki so različica priljubljenih tortic na palčki. Pripravite jih lahko za gregorjevo, veliko noč ali kar tako. Z veseljem bodo pomagali tudi otroci.

Sestavine
- 200 g masla sobne temperature
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 srednje veliko jajce
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 200 g moke
- 200 g sladkorja v prahu
- 2 žlici mleka
- nekaj kapljic rumene barve za živila
- 75 g kokosove moke
- 50 g malih čokoladnih kapljic
- 25 g oranžnega ali belega fondanta
- nekaj kapljic oranžne barve za živila
- moka za delovno površino
dodatki
- 15–18 paličic za lizike
- okrasni trak (po želji)

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 200 g masla sobne temperature
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 srednje veliko jajce
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 200 g moke
- 200 g sladkorja v prahu
- 2 žlici mleka
- nekaj kapljic rumene barve za živila
- 75 g kokosove moke
- 50 g malih čokoladnih kapljic
- 25 g oranžnega ali belega fondanta
- nekaj kapljic oranžne barve za živila
- moka za delovno površino
dodatki
- 15–18 paličic za lizike
- okrasni trak (po želji)
Postopek
Polovico masla, ves rjavi sladkor in pol vaniljevega sladkorja damo v skledo ter kremasto stepemo z električnim mešalnikom. Dodamo razžvrkljano jajce ter gladko razmešamo.
Dodamo moko in pri nizkih vrtljajih zmešamo v testo. Oblikujemo ga v kroglo, jo ovijemo v prozorno kuhinjsko folijo in damo za 20 minut v hladilnik.
Pečico segrejemo na 180 °C. Dva velika pekača obložimo s papirjem za peko. Delovno površino narahlo potresemo z moko in razvaljamo testo približno 5 mm na debelo. Z okroglim modelčkom premera 6 cm izrežemo piškote. Prenesemo jih na pripravljena pekača. V vsak piškot s strani potisnemo paličico, ki naj sega vanj za četrtino premera globoko. Pečemo 6 do 7 minut, da postanejo robovi zlato rjavi, nato jih pazljivo prenesemo na kuhinjsko mrežico in počakamo, da se pred krašenjem povsem ohladijo.
Medtem naredimo masleno kremo za premaz. Preostalo zmehčano maslo damo v skledo in ga umešamo z leseno kuhalnico. Postopoma, žlico za žlico, mu dodajamo sladkor v prahu in preostalo polovico vaniljevega sladkorja, dokler zmes ne postane gladka in kremasta. Dodamo ji malce mleka z nekaj kapljicami barve za živila, da postane bledo rumena. Za 5 minut jo damo v hladilnik.
Kokosovo moko stresemo v skledico, dodamo nekaj kapljic rumene barve za živila in premešamo, da se kokos obarva enakomerno rumeno.
Piškote po eni strani premažemo z masleno kremo in jo potresemo s kokosom. Dodamo dve čokoladni kapljici za oči. Iz koščka oranžnega fondanta oblikujemo kljun in ga vtisnemo v kremo. Piščančke po želji okrasimo s trakom in ponudimo. V nepredušno zaprti škatli jih lahko hranimo dva dni.

Nepregorne paličice za lizike
Za izdelavo piščančkov bomo potrebovali paličice, ki bodo prenesle temperaturo v pečici. Dobimo jih v trgovinah s potrebščinami za peko ali v večjih supermarketih.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Na žaru pečena paprika s kaprami in peteršiljem
Kosmuljev kolač iz polnovredne moke
Čebulni ocvrtki (bhaji) in raita z meto in česnom
Pripravite si svoje, še boljše čebulne ocvrtke.