© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Vaniljevi piščančki na palčki

Piščančki na palčki so različica priljubljenih tortic na palčki. Pripravite jih lahko za gregorjevo, veliko noč ali kar tako. Z veseljem bodo pomagali tudi otroci.

Vaniljevi piščančki na palčki

Piščančki na palčki so različica priljubljenih tortic na palčki. Pripravite jih lahko za gregorjevo, veliko noč ali kar tako. Z veseljem bodo pomagali tudi otroci.

Čas priprave /
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 15–18 piškotov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Vaniljevi piscancki na palcki A

Sestavine

  • 200 g masla sobne temperature
  • 100 g svetlo rjavega sladkorja
  • 1 srednje veliko jajce
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 200 g moke
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 2 žlici mleka
  • nekaj kapljic rumene barve za živila
  • 75 g kokosove moke
  • 50 g malih čokoladnih kapljic
  • 25 g oranžnega ali belega fondanta
  • nekaj kapljic oranžne barve za živila
  • moka za delovno površino

dodatki

  • 15–18 paličic za lizike
  • okrasni trak (po želji)
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 200 g masla sobne temperature
  • 100 g svetlo rjavega sladkorja
  • 1 srednje veliko jajce
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 200 g moke
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 2 žlici mleka
  • nekaj kapljic rumene barve za živila
  • 75 g kokosove moke
  • 50 g malih čokoladnih kapljic
  • 25 g oranžnega ali belega fondanta
  • nekaj kapljic oranžne barve za živila
  • moka za delovno površino

dodatki

  • 15–18 paličic za lizike
  • okrasni trak (po želji)

Postopek

1

Polovico masla, ves rjavi sladkor in pol vaniljevega sladkorja damo v skledo ter kremasto stepemo z električnim mešalnikom. Dodamo razžvrkljano jajce ter gladko razmešamo.

2

Dodamo moko in pri nizkih vrtljajih zmešamo v testo. Oblikujemo ga v kroglo, jo ovijemo v prozorno kuhinjsko folijo in damo za 20 minut v hladilnik.

3

Pečico segrejemo na 180 °C. Dva velika pekača obložimo s papirjem za peko. Delovno površino narahlo potresemo z moko in razvaljamo testo približno 5 mm na debelo. Z okroglim modelčkom premera 6 cm izrežemo piškote. Prenesemo jih na pripravljena pekača. V vsak piškot s strani potisnemo paličico, ki naj sega vanj za četrtino premera globoko. Pečemo 6 do 7 minut, da postanejo robovi zlato rjavi, nato jih pazljivo prenesemo na kuhinjsko mrežico in počakamo, da se pred krašenjem povsem ohladijo.

4

Medtem naredimo masleno kremo za premaz. Preostalo zmehčano maslo damo v skledo in ga umešamo z leseno kuhalnico. Postopoma, žlico za žlico, mu dodajamo sladkor v prahu in preostalo polovico vaniljevega sladkorja, dokler zmes ne postane gladka in kremasta. Dodamo ji malce mleka z nekaj kapljicami barve za živila, da postane bledo rumena. Za 5 minut jo damo v hladilnik.

5

Kokosovo moko stresemo v skledico, dodamo nekaj kapljic rumene barve za živila in premešamo, da se kokos obarva enakomerno rumeno.

6

Piškote po eni strani premažemo z masleno kremo in jo potresemo s kokosom. Dodamo dve čokoladni kapljici za oči. Iz koščka oranžnega fondanta oblikujemo kljun in ga vtisnemo v kremo. Piščančke po želji okrasimo s trakom in ponudimo. V nepredušno zaprti škatli jih lahko hranimo dva dni.

Vaniljevi piscancki na palcki

Nepregorne paličice za lizike

Za izdelavo piščančkov bomo potrebovali paličice, ki bodo prenesle temperaturo v pečici. Dobimo jih v trgovinah s potrebščinami za peko ali v večjih supermarketih.

Priljubljeni recepti

Čebulni ocvrtki (bhaji) in raita z meto in česnom

Pripravite si svoje, še boljše čebulne ocvrtke.

Srednje zahtevno

Daube provençale

Goveja enolončnica po provansalsko

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.