
Pehtranova potica
Pehtranova potica bo vedno našla mesto na velikonočnem omizju
Pehtranova potica
Pehtranova potica bo vedno našla mesto na velikonočnem omizju

Sestavine
testo
- 1⁄2 kocke kvasa
- 120 g mleka
- 600 g moke
- 170 g kisle smetane
- 50 g sladkorja
- 2 jajci
- 1 rumenjak
- 1 1⁄2 žličke soli
nadev
- 100 g masla
- 120 g sladkorja
- 5 žlic drobtin
- 4 jajca
- velik šopek pehtrana
- maslo za model
- 1 jajce za premaz

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.

Mira Semič: Lahko smo ponosni na slovensko hrano in vina
Izjemna ženska, uživačka po srcu in duši ter vrhunska sommelierka.3., najvišje stopnje.
Sestavine
testo
- 1⁄2 kocke kvasa
- 120 g mleka
- 600 g moke
- 170 g kisle smetane
- 50 g sladkorja
- 2 jajci
- 1 rumenjak
- 1 1⁄2 žličke soli
nadev
- 100 g masla
- 120 g sladkorja
- 5 žlic drobtin
- 4 jajca
- velik šopek pehtrana
- maslo za model
- 1 jajce za premaz
Postopek
Mleko segrejemo, maslo za testo razpustimo. Moko presejemo v posodo mešalnika. Kvas raztopimo v polovici mlačnega mleka in ga prilijemo k moki. Dodamo vse druge sestavine razen masla in zamesimo. Najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo maslo. Na koncu mešamo 10 minut na najvišji hitrosti, da testo postane gladko. Posodo s testom pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati, da postane puhasto in mehko.
Medtem pripravimo nadev. V ponvici razpustimo maslo in mu primešamo drobtine. Nato primešamo stepena jajca in odstavimo (nič ni narobe, če jajca zakrknejo). V ohlajen nadev vmešamo sladkor in nasekljane lističe pehtrana.
Vzhajano testo stresemo na rahlo pomokano delovno površino, ga pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Spočito testo razvaljamo, premažemo z nadevom in zvijemo v zvitek. Zavitek položimo v pomaščen model in pustimo vzhajati na toplem.
Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem in na več mestih prebodemo z iglo. Nato potico postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo približno 45 minut.
Nasvet
Recept je prispevala Mirjam Kavčič iz podjetja Lesaffre Slovenija (blagovna znamka Fala).