© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pehtranova potica

Pehtranova potica bo vedno našla mesto na velikonočnem omizju

Pehtranova potica

Pehtranova potica bo vedno našla mesto na velikonočnem omizju

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina 1 potica
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Pehtranova potica

Sestavine

testo

  • 1⁄2 kocke kvasa
  • 120 g mleka
  • 600 g moke
  • 170 g kisle smetane
  • 50 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 rumenjak
  • 1 1⁄2 žličke soli

nadev

  • 100 g masla
  • 120 g sladkorja
  • 5 žlic drobtin
  • 4 jajca
  • velik šopek pehtrana
  • maslo za model
  • 1 jajce za premaz
benedict, holandsk

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako

Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Sestavine

testo

  • 1⁄2 kocke kvasa
  • 120 g mleka
  • 600 g moke
  • 170 g kisle smetane
  • 50 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 rumenjak
  • 1 1⁄2 žličke soli

nadev

  • 100 g masla
  • 120 g sladkorja
  • 5 žlic drobtin
  • 4 jajca
  • velik šopek pehtrana
  • maslo za model
  • 1 jajce za premaz

Postopek

1

Mleko segrejemo, maslo za testo razpustimo. Moko presejemo v posodo mešalnika. Kvas raztopimo v polovici mlačnega mleka in ga prilijemo k moki. Dodamo vse druge sestavine razen masla in zamesimo. Najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo maslo. Na koncu mešamo 10 minut na najvišji hitrosti, da testo postane gladko. Posodo s testom pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati, da postane puhasto in mehko.

2

Medtem pripravimo nadev. V ponvici razpustimo maslo in mu primešamo drobtine. Nato primešamo stepena jajca in odstavimo (nič ni narobe, če jajca zakrknejo). V ohlajen nadev vmešamo sladkor in nasekljane lističe pehtrana.

3

Vzhajano testo stresemo na rahlo pomokano delovno površino, ga pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Spočito testo razvaljamo, premažemo z nadevom in zvijemo v zvitek. Zavitek položimo v pomaščen model in pustimo vzhajati na toplem.

4

Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem in na več mestih prebodemo z iglo. Nato potico postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo približno 45 minut.

Nasvet

Recept je prispevala Mirjam Kavčič iz podjetja Lesaffre Slovenija (blagovna znamka Fala).


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.