Kaj boste skuhali danes?
Pehtranova potica
Pehtranova potica bo vedno našla mesto na velikonočnem omizju
Pehtranova potica
Pehtranova potica bo vedno našla mesto na velikonočnem omizju
Sestavine
testo
- 1⁄2 kocke kvasa
- 120 g mleka
- 600 g moke
- 170 g kisle smetane
- 50 g sladkorja
- 2 jajci
- 1 rumenjak
- 1 1⁄2 žličke soli
nadev
- 100 g masla
- 120 g sladkorja
- 5 žlic drobtin
- 4 jajca
- velik šopek pehtrana
- maslo za model
- 1 jajce za premaz
Taco burgerji: kombinacija, ki vas bo zasvojila
Taco burger je hitra, hrustljava in noro okusna fuzija tortilje in sočnega burgerja. Preprost recept za sproščeno kosilo ali večerjo.
Z alpskih smučišč v naše domove: pripravite priljubljene germknödle
Mehki kvašeni cmok germknödel je specialiteta iz Avstrije in Bavarske, ki jo dobro poznajo obiskovalci smučišč, a privoščite si ga lahko tudi brez obutih pancerjev.
Nebeško dobre orehove palačinke s smetano
Kuhanje je zanjo umetnost in čustvo v enem. Eugenija Carl prisega na sladko pregreho, ki nikoli ne razočara – orehove palačinke s smetano.
Sestavine
testo
- 1⁄2 kocke kvasa
- 120 g mleka
- 600 g moke
- 170 g kisle smetane
- 50 g sladkorja
- 2 jajci
- 1 rumenjak
- 1 1⁄2 žličke soli
nadev
- 100 g masla
- 120 g sladkorja
- 5 žlic drobtin
- 4 jajca
- velik šopek pehtrana
- maslo za model
- 1 jajce za premaz
Postopek
Mleko segrejemo, maslo za testo razpustimo. Moko presejemo v posodo mešalnika. Kvas raztopimo v polovici mlačnega mleka in ga prilijemo k moki. Dodamo vse druge sestavine razen masla in zamesimo. Najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo maslo. Na koncu mešamo 10 minut na najvišji hitrosti, da testo postane gladko. Posodo s testom pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati, da postane puhasto in mehko.
Medtem pripravimo nadev. V ponvici razpustimo maslo in mu primešamo drobtine. Nato primešamo stepena jajca in odstavimo (nič ni narobe, če jajca zakrknejo). V ohlajen nadev vmešamo sladkor in nasekljane lističe pehtrana.
Vzhajano testo stresemo na rahlo pomokano delovno površino, ga pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Spočito testo razvaljamo, premažemo z nadevom in zvijemo v zvitek. Zavitek položimo v pomaščen model in pustimo vzhajati na toplem.
Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem in na več mestih prebodemo z iglo. Nato potico postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo približno 45 minut.
Nasvet
Recept je prispevala Mirjam Kavčič iz podjetja Lesaffre Slovenija (blagovna znamka Fala).
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Super čokoladna sladoledna kupa s pokovko
Jagnječja pečenka
Nadevane sardele po sicilijansko
Sardele so lahko prava poslastica – tele zvite sicilijanske lepotice pa so naravnost božanske!
Babka z začimbnim nadevom in tahinijevo maslo z medom
Babko, to čudovito pletenico, lahko popestrimo tudi z manj tradicionalnimi dodatki in postrežemo ob skodelici kave