Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Pred velikonočnimi prazniki
Čas branja 1 min.

Razkrivamo rezultate analize hrena in hrenovih omak


D.K./STA
27. 3. 2024, 10.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Med velikonočnimi prazniki na mizah ne bo manjkalo slastnih dobrot, številni pa zelo radi posežejo tudi po hrenu in hrenovih omakah. Vendar, katero izbrati?

hren
Profimedia
Za najbolj pristen okus hrena, ki je vir vitamina C, in vnos zdravju pomembnih hranil je najboljša izbira riban hren.

Na trgovskih policah lahko potrošniki poleg ribanega hrena in korenine hrena najdejo tudi različne hrenove omake, kot so hrenova omaka z jabolki, hren s smetano, delikatesni hren in zelenjavna hrenova omaka na osnovi majoneze. Na Zvezi potrošnikov Slovenije  (ZPS) so pred prihajajočimi velikonočnimi prazniki pod drobnogled vzeli nekaj tipičnih izdelkov posameznih skupin omak, pri čemer so ugotovili, da ima največji delež hrena zelenjavna omaka na osnovi majoneze (62 odstotkov).

Tej sledijo delikatesni hren (50 odstotkov), hren s smetano (25 odstotkov) in hren z jabolki, kjer količina hrena ni navedena. Vsem omakam, z izjemo hrena z jabolki, je dodan sladkor. Vse vsebujejo sol, kis in olje (repično, sončnično). V hrenu s smetano je v skoraj enakem deležu kot hren (25 odstotkov) prisotna smetana (23 odstotkov), v hrenu z jabolki pa je jabolko glavna sestavina (70 odstotkov), so navedli.

Kot poudarjajo na ZPS, je energijska vrednost hrenovih omak zelo različna in povezana predvsem z dodanimi sestavinami, to je s količino olja oziroma smetane. Najmanjšo energijsko vrednost ima hren z jabolki. "Izbira hrena ali hrenove omake, ki vsebuje manj maščob in ima posledično manjšo energijsko vrednost, je torej dobra izbira, če želimo poskrbeti za uravnoteženo prehrano med prazniki," so zapisali.

Za ohranitev ostrine in kakovosti svetujejo, da se zmleti ali naribani hren zaužije takoj oziroma ohladi, saj se na ta način zmanjša izgubo hlapnih spojin. Zmleti hren na zraku sčasoma izgubi ostrino in zaradi prisotnosti kisika postane temen, kar pa je mogoče upočasniti z dodatkom maščobe.

Cene hrenovih omak se glede na podatke ZPS sicer gibljejo od 0,60 do 0,77 evra za 100 g izdelka, medtem ko 100 g ribanega hrena v kozarčku stane okoli dva evra, 200-gramska korenina pa okoli 1,20 evra.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.