© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pehtranova potica s skuto

Pehtranova potica je izbira številnih gospodinj, ko se pripravljajo na veliko noč. Ta je zelo sočna, ker ima skutni nadev.

Pehtranova potica s skuto

Pehtranova potica je izbira številnih gospodinj, ko se pripravljajo na veliko noč. Ta je zelo sočna, ker ima skutni nadev.

Čas priprave /
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za model premera približno 30 cm
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Pehtranova-potica-s-skuto_558x620_acf_cropped

Sestavine

testo

  • 600 g bele pšenične moke
  • 40 g kvasa
  • pribl. 2 dl mleka
  • 120 g masla
  • 4 rumenjaki
  • 80 g sladkorja
  • 5 g soli
  • dišave (limonova lupinica, vaniljev sladkor, rum)

nadev

  • 250 g nepasirane skute
  • 180 g kisle smetane
  • 100 g sladkorja
  • 3 masleni piškoti
  • pehtran (svež ali posušen)
  • 4 beljaki
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • maslo za model
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

testo

  • 600 g bele pšenične moke
  • 40 g kvasa
  • pribl. 2 dl mleka
  • 120 g masla
  • 4 rumenjaki
  • 80 g sladkorja
  • 5 g soli
  • dišave (limonova lupinica, vaniljev sladkor, rum)

nadev

  • 250 g nepasirane skute
  • 180 g kisle smetane
  • 100 g sladkorja
  • 3 masleni piškoti
  • pehtran (svež ali posušen)
  • 4 beljaki
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • maslo za model

Postopek

1

V manjšo posodo ali skodelico nadrobimo kvas, mu primešamo malo moke in sladkorja ter toliko mlačnega mleka, da dobimo gosto tekočo zmes. Kvasec pustimo, da naraste za enkratno količino.

2

Moko presejemo v skledo. V preostalem mlačnem mleku raztopimo maslo. Rumenjake razžvrkljamo, dodamo sol, preostali sladkor in dišave ter prilijemo mleko z maslom. Moki primešamo kvasec. Prilijemo mleko z rumenjaki in vse skupaj zmešamo z leseno kuhalnico. Testo z rokami na hitro zgnetemo v gladko kepo, ki se loči od posode. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja za enkratno količino.

3

Pripravimo nadev. Skuti primešamo kislo smetano, sladkor (1 žlico prihranimo za sneg), vaniljev sladkor in drobtine. Piškote z valjarjem zdrobimo v drobtine. Svež pehtran oplaknemo in ga dobro osušimo. Lističe potrgamo z vejic in jih grobo sesekljamo. Iz beljakov in žlice sladkorja stepemo čvrst sneg.

4

Testo zvrnemo na pomokan prt in ga razvaljamo v pravokotnik. Premažemo ga s skutnim nadevom in posujemo s pehtranom. Po nadevu razmažemo sneg iz beljakov. Testo tesno zvijemo in položimo v dobro namazan model. Potico večkrat prebodemo do dna, pokrijemo s prtičem in pustimo, da vzhaja približno 20 minut. Potico pečemo približno 50 minut pri temperaturi 190 °C.

Nasvet

Pri nadevu lahko izpustimo sneg iz beljakov. Potica bo sicer nekoliko manj sočna, vendar jo bomo lažje zvili in tako zmanjšali možnost za nastanek lukenj v potici.

Nasvet

Recept in potico je prispevala Janja Štrumbelj, lastnica znamke lePotica.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.