
Pečena jagnjetina z rožmarinom in česnom
Pečena jagnjetina z rožmarinom in česnom

Sestavine
- jagnječje stegno, težko pribl. 2,5 kg
- 1 glavica česna
- 1 šopek rožmarina
- 1 žlica rastlinskega olja
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 1 kozarec rdečega vina (pribl. 1,5 dl)
- 1,2 l goveje ali jagnječje jušne osnove

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.
Sestavine
- jagnječje stegno, težko pribl. 2,5 kg
- 1 glavica česna
- 1 šopek rožmarina
- 1 žlica rastlinskega olja
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 1 kozarec rdečega vina (pribl. 1,5 dl)
- 1,2 l goveje ali jagnječje jušne osnove
Postopek
Najprej meso pretaknemo s česnom in rožmarinom. Z ostro konico noža naredimo po vsej površini vsaj 30 majhnih zarez. Olupimo samo 4 stroke česna, jih tanko narežemo in v vsako zarezo potisnemo eno rezinico; nato vanjo zapičimo še rožmarinov vršiček ali šopek iglic. Če delamo to vnaprej, meso po tem koraku dobro pokrijemo in spravimo v hladilnik. Ven ga vzamemo eno uro pred peko.
Pečico segrejemo na 190 °C. V veliki ponvi segrejemo malo olja in na njem popečemo jagnječje stegno, da porjavi po vseh straneh. Korenček narežemo na večje kose, čebulo pa na četrtine; oboje porazdelimo po velikem pekaču skupaj s preostalim neolupljenim česnom in rožmarinom, prilijemo vino in jušno osnovo ter na vse to položimo stegno.
Pečemo približno 1 uro in 45 minut. Nekako na polovici peke stegno obrnemo, tako da se bosta obe strani nekaj časa dušili v tekočini na dnu pekača. Pečeno stegno vzamemo iz pekača in pokritega z aluminijasto folijo shranimo na toplem za kakih 30 minut.
Medtem ko pečenka počiva, naredimo omako. Ves sok, ki se je nabral v pekaču, precedimo v kozico. Ta tekočina bi morala biti mastna, gosta in s čudovitim okusom po jagnjetini. Če želimo ta okus še okrepiti, jo malo pokuhamo; odstranimo maščobo, ki se je nabrala na površini. Jagnječjo pečenko postrežemo z omako, dofineškim krompirjem, maslenim porom* in muškatno bučo*.
Nasvet
Masleni por
Šest tanjših porov obrežemo in očistimo ter narežemo na kose, dolge okoli 5 cm. Operemo jih z mrzlo vodo ter na kratko odcedimo. Veliko ponev segrejemo, nato vanjo najprej stresemo por in dodamo za oreh masla. Pokrijemo in dušimo 6 minut; občasno pomešamo. Vode, ki je ostala na poru od pranja, bi moralo biti dovolj, da se bo skuhal v pari. Preden postrežemo, ga solimo in popramo.
Nasvet
Pečena muškatna buča
Pečico segrejemo na 190 °C. Olupimo 2 muškatni buči, ju prerežemo na polovico in očistimo semenja. Bučno meso narežemo na kose, velike približno 5 cm, in jih stresemo v večji oplasten pekač. Pokapamo z malo medu in potresemo z žlico timijanovih lističev. Pečemo 45 minut oziroma, da se buča zlato obarva in se povsem zmehča. (Lahko jo pečemo tudi zadnjih 15 minut z jagnjetino, peko pa dokončamo, potem ko vzamemo meso iz pekača in ga pustimo, da počiva.)