
Velikonočni kruh z bučnimi semeni
Velikonočni kruh z bučnimi semeni

Sestavine
- 500 g ržene moke
- 500 g koruznega zdroba
- 200 g pšenične moke
- 2 žlički soli
- 2 žlički rjavega sladkorja
- 1 žlica zdrobljenega črnega popra
- 8 žlic bučnega olja
- 60 g kvasa
- 7,5 dl vode
- 200 g bučnih semen
- 2 žlici rožmarinovih iglic (grobo narezanih)

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 500 g ržene moke
- 500 g koruznega zdroba
- 200 g pšenične moke
- 2 žlički soli
- 2 žlički rjavega sladkorja
- 1 žlica zdrobljenega črnega popra
- 8 žlic bučnega olja
- 60 g kvasa
- 7,5 dl vode
- 200 g bučnih semen
- 2 žlici rožmarinovih iglic (grobo narezanih)
Postopek
Sveži kvas raztopimo v malo mlačne vode in dodamo malo moke. Na delovni površini zmešamo rženo moko s koruznim zdrobom in pšenično moko. V sredini naredimo vdolbinico. Po robu moke porazdelimo sol, rjavi sladkor in tri četrtine popra. Raztopljen kvas zlijemo v vdolbinico. Prilijemo 7,5 dl vode in bučno olje ter vse sestavine zgnetemo v gladko testo. Testo oblikujemo v kepo, jo rahlo pomokamo in pokrijemo s prtom. Pri sobni temperaturi naj vzhaja eno uro.

Pečico segrejemo na 200 °C. Bučna semena in rožmarinove iglice pražimo nekaj minut pri srednji temperaturi v ponvi brez maščobe. Na pomokani delovni površini pregnetemo testo z bučnimi semeni in grobo narezanimi rožmarinovimi iglicami. Nato testo razpolovimo in naredimo dva hlebca ali testo poljubno oblikujemo.
Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo hlebca, kolikor se da narazen. Kruh premažemo z vodo in potresemo s preostalim zdrobljenim poprom. Hlebca naj vzhajata še pol ure, nato ju postavimo v ogreto pečico in pečemo eno uro.
