
Kaj boste skuhali danes?
Velikonočni kruh z bučnimi semeni
Velikonočni kruh z bučnimi semeni

Sestavine
- 500 g ržene moke
- 500 g koruznega zdroba
- 200 g pšenične moke
- 2 žlički soli
- 2 žlički rjavega sladkorja
- 1 žlica zdrobljenega črnega popra
- 8 žlic bučnega olja
- 60 g kvasa
- 7,5 dl vode
- 200 g bučnih semen
- 2 žlici rožmarinovih iglic (grobo narezanih)

Recept, ki ne razočara: sočne pečenice s samostansko mešanico
Pečenice so klasika slovenske kuhinje. Odkrijte, kako jih pripraviti s samostansko mešanico in drugimi domačimi prilogami.

Zdrobovi žličniki, ki vedno uspejo
Preprost recept za rahle in mehke zdrobove žličnike, ki vedno uspejo. Odlični kot priloga k juhi, obari ali golažu, priprava pa je hitra in nezgrešljiva.

Odlična jed s krompirjem in sirom, ki jo lahko poskusite čez mejo
Videm (Udine) je čudovito obmejno mestece, vredno obiska – tudi zato, ker lahko tam poskusite italijansko različico frike, tradicionalne dobrote s krompirjem in sirom.
Sestavine
- 500 g ržene moke
- 500 g koruznega zdroba
- 200 g pšenične moke
- 2 žlički soli
- 2 žlički rjavega sladkorja
- 1 žlica zdrobljenega črnega popra
- 8 žlic bučnega olja
- 60 g kvasa
- 7,5 dl vode
- 200 g bučnih semen
- 2 žlici rožmarinovih iglic (grobo narezanih)
Postopek
Sveži kvas raztopimo v malo mlačne vode in dodamo malo moke. Na delovni površini zmešamo rženo moko s koruznim zdrobom in pšenično moko. V sredini naredimo vdolbinico. Po robu moke porazdelimo sol, rjavi sladkor in tri četrtine popra. Raztopljen kvas zlijemo v vdolbinico. Prilijemo 7,5 dl vode in bučno olje ter vse sestavine zgnetemo v gladko testo. Testo oblikujemo v kepo, jo rahlo pomokamo in pokrijemo s prtom. Pri sobni temperaturi naj vzhaja eno uro.

Pečico segrejemo na 200 °C. Bučna semena in rožmarinove iglice pražimo nekaj minut pri srednji temperaturi v ponvi brez maščobe. Na pomokani delovni površini pregnetemo testo z bučnimi semeni in grobo narezanimi rožmarinovimi iglicami. Nato testo razpolovimo in naredimo dva hlebca ali testo poljubno oblikujemo.
Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo hlebca, kolikor se da narazen. Kruh premažemo z vodo in potresemo s preostalim zdrobljenim poprom. Hlebca naj vzhajata še pol ure, nato ju postavimo v ogreto pečico in pečemo eno uro.

Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Solata s šunko, grahom in krompirjem
Juha iz kreše s cmočki
Kruhova solata fatuš s kvinojo in sirom za žar
Libanonska solata, popolna za vroče dni