vdc janek dragica - foto JK

Mame si ne upajo umreti: Je država pozabila na najranljivejše?

Nekoč, mnogo let je že od tega, sem gledala slovenski televizijski dokumentarec o starših otrok z Downovim sindromom. Veliko so govorili o tem, kako jih skrbi, peče in skeli, kaj bo z njihovim otrokom, ki nikoli ne bo samostojen, ko sami ne bodo več mogli skrbeti zanj. Stavek neke mame je za vedno ostal z mano: saj si še umreti ne upam, je rekla. Se je danes, veliknajst let od te oddaje, že kaj spremenilo? Ne veliko. Ne dovolj.

Sonja Voda

Janina preobrazba: Manekenka za en dan

»Z užitkom listam Jano, saj je v njej iz tedna v teden obilo zanimivih, poučnih, pa tudi zelo ganljivih zgodb, ki jih tako predano ustvarjajo vaši novinarji. Še posebej mi je všeč rubrika s preobrazbo, kjer z veseljem pogledam, kako cenjeni mojstri lepšanja strokovno opravijo svoje delo. Pa tudi zgodbe preobraženk so nadvse navdihujoče. Dolgo sem si po tihem želela biti tudi sama delček tega. Zelo sem bila vesela, ko me je hči Špela, na katero sem zelo ponosna in jo imam najraje na svetu, prijavila na preobrazbo,« je povedala 67-letna Sonja Voda, ki prihaja iz majhnega kraja Dogoše pri Mariboru.

partizanske tit gorenc (1)

Hudiči v angelskih pižamah ali spoznanja z neke kolesarske poti

Spoštovane gospe, spoštovani gospodje. Tovarišice in tovariši! Na poletni vikend sem se namenil s kolesom prevoziti nekaj čudovitih kraško-primorskih poti na naši in italijanski strani meje. Sežano sem si izbral za izhodiščno točko in kraj prenočevanja na kolesarskem sproščanju. Temeljno povabilo na pot pa je bila nedavno odprta kolesarska povezava med Sežano in Komnom. Zamislil sem si še obisk Glinščice, Trsta, Sesljana, izvira in izliva reke Reke v morje. Pa nazaj grede še jama Velikanka (Grotta gigante) ter idilični in poduhovljeni Repentabor.

Brez dlake

Prikaži več
V domu starejsih obcanov