
Kaj boste skuhali danes?
Pokrita pita s šunko, porom in krompirjem
Vam je ostalo kaj velikonočne šunke? Pripravite to slastno pito!
Pokrita pita s šunko, porom in krompirjem
Vam je ostalo kaj velikonočne šunke? Pripravite to slastno pito!

Sestavine
- 2 žlici masla
- 1 velika čebula
- 2 pora
- 2 velika krompirja
- 2 žlici moke
- 3 dl kokošje jušne osnove ali vode od kuhanja šunke
- 1 dl crème fraîche (ali kisle smetane)
- 2 žlički zrnate gorčice
- 200 g kuhane šunke
- sol
- poper
- 4 lovorovi listi (po želji)
- 300 g listnatega testa
- moka za delovno površino
- 1 jajce (ali mleko) za premaz

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 2 žlici masla
- 1 velika čebula
- 2 pora
- 2 velika krompirja
- 2 žlici moke
- 3 dl kokošje jušne osnove ali vode od kuhanja šunke
- 1 dl crème fraîche (ali kisle smetane)
- 2 žlički zrnate gorčice
- 200 g kuhane šunke
- sol
- poper
- 4 lovorovi listi (po želji)
- 300 g listnatega testa
- moka za delovno površino
- 1 jajce (ali mleko) za premaz
Postopek
Čebulo drobno sesekljamo, por narežemo na tanke kolobarčke, krompir pa na kockice. Segrejemo veliko ponev, v njej stopimo maslo, nato dodamo čebulo in por. Pokrijemo in pri zelo nizki temperature dušimo 5 minut, nato dodamo krompir in pokrito kuhamo še 10 minut, da se vse zmehča.
Vmešamo moko, zvišamo temperaturo, zalijemo z jušno osnovo ali vodo od šunke in mešamo, dokler se jed nekoliko ne zgosti. Odstavimo in vmešamo crème fraîche ali kislo smetano, gorčico in šunko, natrgano na koščke. Solimo in popramo po okusu ter pustimo, da se malo ohladi. Mešanico z žlico predenemo v pekač in ji dodamo nekaj lovorovih listov. Pečico segrejemo na 220 °C.
Na pomokani površini razvaljamo testo na debelino 3 mm. Odrežemo trak testa, dolg kot notranje stranice pekača; nato notranje stranice namažemo z jajcem in jih oblepimo s testenim trakom. Po vrhu ga premažemo z jajcem in položimo nanj preostalo testo.
Testo obrežemo do roba pekača, nato z nožem naceframo obrezane robove, da se bodo plasti testa med peko laze dvignile. Po vrhu naredimo v testo nekaj zarez, da bo skoznje lahko uhajala para, po želji okrasimo z lovorovimi listi in ga po vsej površini premažemo z razžvrkljanim jajcem (ali mlekom). Če pripravljamo jed en dan vnaprej, jo zdaj shranimo v hladilniku. Pečemo 30 minut oziroma dokler testo lepo ne naraste.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Nadevani mavrahi v smetanovi omaki
Kolački z robidnicami
Robidnice dodajo tem kolačkom poseben okus in sočnost, mandljevi lističi pa poskrbijo za hrustljavost.
Jabolčna pita z mandlji in medom
Kombinacija jabolk in mandljev naredi to pito popolno.