
Kaj boste skuhali danes?
Gorenjska prata ali búdl
Gorenjska prata ali búdl je značilna velikonočna jed na Gorenjskem iz suhega mesa, starega kruha in jajc.
Gorenjska prata ali búdl
Gorenjska prata ali búdl je značilna velikonočna jed na Gorenjskem iz suhega mesa, starega kruha in jajc.

Sestavine
- 300 g belega kruha (od prejšnjega dne)
- 1 dl kisle smetane
- 2 jajci
- 150 g ostankov šunke (ali suhega mesa)
- 100 g čebule
- 2 stroka česna
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- svinjska mrežica
jabolčni hren
- olje
- 100 g svežega hrena
- 50 g jabolk
- kis
- sol
- poper

Vam zmanjkuje časa? Poskusite te večerje, ki so gotove v 20 minutah
V hitrem tempu sodobnega vsakdana si po napornem dnevu želimo le še hitro, preprosto in okusno večerjo. Ponujamo nekaj okusnih predlogov!

Tako okusen, da se stopi v ustih: zavitek, ki ga morate poskusiti
Ob pripravi jedilnika za posebne priložnosti se v mislih hitro zatečemo k večjim kosom mesa, morda še k ribam ali morskim sadežem, tokrat pa nas je navdušil vegi zavitek.

Štirje slastni preprosti kolači iz pravokotnega pekača
Imate pravokoten pekač za kolač, ki že predolgo sameva? Imamo štiri krasne recepte za kolač, ki ga lahko pripravite ta konec tedna.
Sestavine
- 300 g belega kruha (od prejšnjega dne)
- 1 dl kisle smetane
- 2 jajci
- 150 g ostankov šunke (ali suhega mesa)
- 100 g čebule
- 2 stroka česna
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- svinjska mrežica
jabolčni hren
- olje
- 100 g svežega hrena
- 50 g jabolk
- kis
- sol
- poper
Postopek
Kruh narežemo na kocke in ga zmešamo s kislo smetano in razžvrkljanima jajcema. Na kocke narežemo tudi šunko. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V ponvi segrejemo malo olja, na njem prepražimo čebulo in jo ohladimo. Pečico segrejemo na 185 °C (ali na 165 °C z ventilacijo).

Kruhovi mešanici dodamo meso, česen in ohlajeno čebulo ter dobro premešamo. Maso razdelimo na 2 dela in iz vsakega oblikujemo štručko. Zavijemo ju v svinjsko mrežico in pečemo 25 minut.

Medtem ko se peče, pripravimo jabolčni hren, tako da hren in jabolko olupimo, naribamo in zmešamo. Dodamo malo olja in kisa ter solimo in popramo.
Pečeno prato narežemo na rezine in postrežemo z jabolčnim hrenom. Lahko postrežemo toplo ali hladno.
Nasvet
Gorenjska prata ali búdl je značilna velikonočna jed na Gorenjskem, njen recept pa najdemo v različnih lokalnih različicah.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Klasični krompirjevi njoki
Pečen svinjski file s kuskusom in ingverjevim jogurtom
Obožujemo klasične dobrote, pripravljene malce drugače: pestrost jedilnika polepša naš vsakdan.