Triki, da bo potica vedno uspela
Čeprav se na prvi pogled morda zdi priprava potice zahtevna, z nekaj preverjenimi triki in dobrimi nasveti lahko uspe prav vsakomur, tudi popolnim začetnikom. Da boste v času velikonočnih praznikov svoje goste razvajali z božansko domačo potico, vam razkrivamo, v čem je skrivnost priprave popolne kraljice praznikov.

Ni pravega slovenskega praznika brez vonja po sveže pečeni potici. Ta kraljica slovenskih sladic s svojo bogato tradicijo, mehkobo testa in razkošnimi nadevi navdušuje vse generacije. Številne gospodinje jo pripravljajo še po receptih svojih babic, mlajši kulinarični navdušenci pa potici radi dodajo tudi svojo osebno noto in bodisi eksperimentirajo z nadevi bodisi ustvarjajo sodobnejše različice.
Ne glede na to, kakšno potico boste letos pripravljali, je pomembno, da poznate osnovne trike, ki zagotavljajo popoln uspeh.
Ni vseeno, kakšne sestavine boste uporabili
Za začetek je pomembno, da izberete kakovostne sestavine, ki naj bodo vse sobne temperature – od moke, mleka, masla in jajc do kvasa. Ravno tako ni zanemarljiva temperatura prostora, v katerem pripravljate potico. Ta naj se giblje med 25 in 35 °C, saj boste s tem omogočili najboljše pogoje kvasovkam.
Najbolj idealna moka je tipa 500, ki pa jo je potrebno presejati, da bo zračna in rahla, kar bo pozitivno vplivalo na strukturo testa. Če boste uporabili sveži kvas, najprej v manjši posodi zmešajte nadrobljen kvas z žlico moke, sladkorja in malce mlačnega mleka, zmes pa nato pustite vzhajati na toplem, dokler se volumen kvasca ne podvoji. V sredino presejane moke naredite jamico, vanjo vlijte kvasec in dodajte mešanico mlačnega mleka s soljo, sladkorjem in rumenjaki. Za še boljši okus lahko dodate tudi limonino lupinico, vanilijo ali rum.
V Podravki se zavedajo, da je skrivnost dobre potice in drugih sladic v kakovostnih, okusnih in aromatičnih sestavinah, zato so z izdelki Dolcela poskrbeli, da imate pri roki vse, kar potrebujete, da dodate malo domišljije svojim sladkim stvaritvam. Med drugim lahko za bogat okus testa pa tudi nadeva dodate Dolcelin Vanilin sladkor ali Rum sladkor.
Če ste bolj praktične narave ali neučakani, lahko namesto svežega uporabite tudi njihov instant kvas za še hitrejše vzhajanje testa. Ta vsebuje kvas (Saccharomyces cerevisiae), ki je vir vitaminov B-skupine.
Vse sestavine z leseno kuhalnico zmešajte v lepljivo testo in ga z rokami na hitro zgnetite v gladko kepo. Posodo lahko pomokate, nato pa vanjo položite ugneteno testo, pokrijte ter pustite, da vzhaja za enkratno količino.

Pri nadevu ne varčujte
Nadev je srce potice, zato naj bo bogat, sestavine pa naj bodo sveže. Klasični orehov nadev pripravite tako, da mlete orehe poparite z vročo smetano ali mlekom, nato pa dodate sladkor, maslo, vanilin sladkor, cimet, limonino lupinico, rum in jajce. Seveda pa lahko pripravite tudi lešnikov, mandljev, makov ali pehtranov nadev ali pa eksperimentirate s kakšno bolj neklasično različico.
Vzhajano testo na rahlo pomokani površini razvaljajte na približno pol centimetra debelo plast v obliki pravokotnika. Pri tem bodite pozorni, da valjate enakomerno, saj se bo tako potica lepo spekla in bodo sloji lepi. Nadev nanesite enakomerno, pustite pa približno dva centimetra roba, da se testo med zavijanjem bolje sprime.
Nadev mora biti topel, a ne vroč, ko ga nanašate na testo, predvsem pa naj bo gladek, brez grudic. Nikakor ne sme biti preveč moker, saj bo sicer odstopil od testa. Tik preden dodate nadev, lahko razvaljano testo posujete z drobtinami, ki bodo vsrkale morebitno odvečno vlago.
Potico zvijajte previdno
Testo začnite zavijati s krajše strani. Med zvijanjem ga nežno, a čvrsto zategujte, da v potici ne ostane zrak. Zadnjega obrata testa ne zategujte preveč, ampak ga samo povaljajte, da ostane zunanja plast mehka. Potico previdno prenesite v namaščen in pomokan potičnik ali pekač z rebrastim robom in sredinskim tulcem. Tako pripravljena potica naj sega do treh četrtin višine pekača. Nato jo pokrijte in pustite, da še enkrat vzhaja – to vzhajanje je ključno za sočnost in rahlost končnega izdelka.
Pri peki bodite pozorni na temperaturo
Pečico segrejte na 180 °C. Potico pecite na srednji rešetki brez ventilatorja, saj lahko zrak prehitro izsuši površino. Po 15 minutah peke zmanjšajte temperaturo na 160 – 170 °C in pecite še 40 minut. Če se zgornja plast prehitro zapeče, jo pokrijte z aluminijasto folijo. Prava potica je znotraj mehka in sočna, zunaj pa lepo zlato rjava. Po peki jo pustite 10 – 15 minut v pekaču, nato jo previdno prevrnite na rešetko in ohladite do konca.

Pomembno je tudi, kako potico shranjujete
Ohlajeno potico zavijte v laneno kuhinjsko krpo in jo shranite v zaprto škatlo ali posodo. Tako ostane sveža tudi do pet dni. Postrezite jo na prazničnem pladnju, pred tem pa jo potresite s sladkorjem v prahu. Lahko jo tudi narežete in zamrznete, da jo boste imeli vedno pri roki, ko denimo dobite obiske.
Zakaj potica ne uspe?
Seveda pa se dogaja tudi, da kljub trudu in previdnosti pri posameznih korakih potica ne uspe. Če testo ni dovolj vzhajano ali če je bila pečica prevroča, lahko potica poči. Ravno tako se lahko zgodi, da se nadev loči od testa, za kar je najverjetneje krivo dejstvo, da je bil nadev preveč tekoč ali hladen, ko ste ga namazali na razvaljano testo. V kolikor ste v testo dali preveč moke ali pa je bilo v nadevu premalo vlage, je lahko potica suha. Ena najpogostejših napak pa je, da je nadeva preveč in posledično potica razpade.
Če potegnemo črto, priprava praznične kraljice sladic ni prezahtevna, če le upoštevate vsa priporočila, preverjene recepte, zmernost in uporabite prave sestavine.
Izdelki Dolcela bodo zagotovo poskrbeli za piko na i teksturi, aromi ter božanskemu okusu vaše potice in tudi drugih prazničnih sladi. Če niste ljubitelji potice ali pa bi preprosto radi svojim gostom na prazničnih pogostitvah postregli še s kakšnimi drugimi prazničnimi dobrotami, vam bo pestra paleta Dolcelinih proizvodov, med katerimi najdete tudi pecilni prašek, najokusnejše pudinge, mešanice za mafine, brownije, palačinke in mnoge druge, prišla še kako prav.
Konec koncev pa – saj veste, kako pravijo – vsaki sladici morate dodati še ščepec ljubezni, da bodo prazniki še bolj okusni in bodo stkali nepozabne spomine.
Vsebino omogoča Podravka.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se