

Zakaj je treba takoj pobirati odpadlo sadje? Skriti razlogi, ki jih vrtnarji pogosto spregledajo
Sodite tudi vi med tiste ljubiteljske sadjarje, ki jih ne motijo odpadli plodovi pod drevesi? Morda si mislite, da jih boste že pobrali – ali pa tudi ne – ko se boste lotili obiranja ostalega sadja. A vendar ni tako nepomembno, če sadje gnije pod drevesom. Odpadli plodovi lahko predstavljajo skrito nevarnost za zdravje dreves, vrta in celo ljudi.


Kako izkoristimo trajnice z ekspanzivno rastjo?
Ekspanzivnost pomeni težko obvladljivo širjenje oziroma močno razraščanje. Marsikdo ima pri odločitvi za trajnice s takimi lastnostmi veliko pomislek in pogosto se jim raje izognemo. Vseeno pa je določenih primerih ravno ekspanzivnost lahko tista lastnost trajnic, ki nam pomaga pri reševanju določenega vrtnarskega izziva ...


5 rastlin, ki jih moramo porezati septembra – sicer bomo kasneje obžalovali
Vedno bolj se uveljavlja vrtnarska praksa, da odcvetele in posušene dele trajnic ne režemo, pač pa jih pustimo, da s svojo silhueto krasijo vrt tudi pozno jeseni in pozimi. Vseeno pa to ne velja čisto za vse trajnice. Predstavljamo 5 tistih, ki zahtevajo jesensko nego in temeljito rez, da ostanejo zdrave in lepe tudi v prihodnjih sezonah.


Jesenska skrb za trato: napake, ki jih naredi veliko vrtnarjev
Jesensko vzdrževanje okrasne zelenice je eden najpomembnejših ukrepov, če želimo čez zimo ohraniti gosto in odporno trato, in je tudi pogoj za bujno rast spomladi. A pri tem ni nepomembno, na kakšen način trato negujemo. Še celo več – če bomo izbrali napačen pristop, bomo naredili več škode kot koristi. Zato je pomembno, da pred začetkom jesenskega vzdrževanja trate obnovimo svoje znanje in izberemo pravilne prijeme.

Iz dnevne sobe v džunglo – po tropskih gozdovih Kambodže
Letos sem prvič predstavila svoje znanje v Aziji, natančneje v Kambodži. V glavnem mestu Phnom Penh sem izvajala floristično izobraževanje, sledilo pa je še 10 dni raziskovanja kamboške narave, ki me je naravnost navdušila. Naj z vami delim nekaj utrinkov, ob tem pa se spomnimo tudi, zakaj nekatere naše lončnice, ki tam rastejo v gozdovih, potrebujejo to, kar potrebujejo.

Preveč jabolk in hrušk? Odkrijte 2 načina pasterizacije
Če so vaša jabolka in hruške zdrava, potem se sedaj veje šibijo pod težo zrelih plodov. Še posebno pri sortah, ki nisi namenjene za ozimnico, se tako pogosto zgodi, da enostavno vsega ne moremo pojesti sproti. To pa je priložnost, da s pomočjo pasterizacije pripravimo okusne in zdrave shranke, s katerimi se bomo lahko sladkali še celo zimo. Preverite dva preizkušena postopka in poizkusite tudi sami!

Prenova vrta: z bagrom do blagoslova
Prenova vsakega vrta poteka v več etapah, zanimiv pa je vsak korak, saj na lastne oči lahko opazujemo, kako se naše odločitve uresničujejo v resničnosti. V tem prispevku predstavljamo, kako se razvija vrt, ki smo ga začeli preurejati v lanskem letu. Takrat smo izdelali utrjene površine, poti in terase, saj je to pomemben korak pred sajenjem drevnine in gredic s trajnicami. Leto kasneje je napredek očiten ...

Kako iz ameriškega slamnika pripraviti močno domačo tinkturo za imunski sistem
Večina ve, da je ameriški slamnik dober za imunski sistem – o tem nas prepričujejo oglasi za sirupe, kapsule in pastile, ki zasedajo police v lekarnah. Pa ste vedeli, da lahko iz ameriškega slamnika, lepe okrasne rastline, ki sedaj cveti v številnih domačih vrtovih, pripravimo celo bolj učinkovito tinkturo od lekarniške? Postopek priprave je preprost, žrtvovati pa moramo le eno ali dve rastlini. Zakaj tega torej ne bi izkoristili?

Pred nalivi: 5 minut za preprečitev stoječe vode na vrtni trati
V naslednjih dnevih lahko ponovno pričakujemo močnejše dežne nalive, ki bodo dodobra namočili naše vrtove. Če na vaši trati po deževju opazite luže, je tako nujno, da ukrepate še preden se vreme poslabša. Vzelo vam bo le 5 minut, zato ukrepa, ki ga predstavljamo, nikar ne izpustite. Zastajanje vode namreč zdravju trate škodi in tudi na dolgi rok negativno vpliva na njen videz.

Skrivnost priprave marmelade brez sladkorja: več vitaminov, več okusa, več energije
Prihaja čas spravila pridelkov, in ker je sadja v izobilju, vsega ne moremo porabiti svežega. Da bi ga kar najbolje izkoristili, ga predelamo v marmelade, džeme, sokove … Pri tem naj bo naš cilj ohraniti čim več zdravih hranilnih snovi in hkrati dodati čim manj nepotrebnih dodatkov, tudi sladkorja. Preverite, kako narediti marmelado, ki upošteva vse to in je hkrati nezaustavljivo okusna.

Zakaj ima kitajsko zelje luknje in kako ga rešiti pred gosenicami?
Če ste kitajsko zelje sejali sredi poletja, je sedaj že v polni rasti. To so žal opazili tudi škodljivci in marsikateri vrtičkar se že jezi nad številnimi luknjami v sočnih listih. Kaj je krivo in kako lahko ukrepamo?

Japonski bodičasti jesen, ki ga kličejo tudi japonski poper
Na vrtu je vedno koristno imeti lepo drevesce, ki je tudi uporabno. Tokrat ne govorimo o sadnem drevju, temveč o manjšem drevesu, na katerem raste »poper«. Plodovi te rastline so majhni, okrogli, rdeči, ko dozorijo, pa iz njih popadajo črna semena. Plodovi že na videz spominjajo na poprova semena. Če jih stisnemo med zobmi, bomo čutili pekoč občutek, ki nam za trenutek malo omrtviči ustnice.

Kako dobro poznate sladki komarček oziroma koromač?
Na vrtu vse pogosteje najdemo nove rastline, ena izmed njih je tudi sladki komarček. Tako v imenu kot sicer ga pogosto zamenjujemo z drugimi rastlinami, njegova uporaba pa je še vedno premalo poznana. Da ne bo več dvomov, mu tokrat namenjamo celoten prispevek, poleg tega predstavljamo tudi komarček in koper, s katerima sladki komarček najpogosteje zamenjujemo

Kako urediti velik vrt? Skrivnost so vrtne sobe z značajem
Ko imamo na voljo večjo vrtno površino, se pogosto sprašujemo, kako ustvariti vrt, ki ne deluje le kot poligon zasaditve, temveč kot prostor, ki nas vabi, da v njem zares bivamo in se »polnimo« z želenim razpoloženjem? Odgovor ponuja ideja vrtnih soban – zasnova, pri kateri večji vrt razdelimo na več tematskih kotičkov ali sob, ki vsaka zase nosijo drugačno vzdušje, rabo in zgodbo.

Spomnimo se pozabljenih zelenjadnic Evrope in obudimo v svojem vrtu
V zadnjih desetletjih so sodobno kmetijstvo ter globalizacija in industrializacija prehranske industrije povzročili močno zmanjšanje biotske raznovrstnosti na naših krožnikih. Z obuditvijo nekaterih v preteklosti v evropskih kuhinjah pogosto uporabljenih, danes pa pozabljenih, zelenjadnic pa lahko to spremenimo. Predstavljamo nekaj takih, ki so nas še posebno navdušile.

Zakaj izbrati peščeno zastirko namesto lubja? Nasveti Boruta Benedejčiča
Eden izmed najbolj priznanih slovenskih oblikovalcev vrtov Borut Benedejčič, pri oblikovanju vrtov skoraj po pravilu uporablja peščeno zastirko. Zanimalo nas je, zakaj je temu tako in katere prednosti ima taka rešitev. Morda boste, ko boste prebrali članek, o peščeni zastirki začeli razmišljati tudi sami ...

Začel se je čas sladkanja z grozdjem – najboljše je z domače brajde
Proti koncu poletja vrtovi dišijo po zrelosti, pozni sončni žarki pa ogrejejo prav posebno vrsto sladkosti: zrele grozde na domači brajdi. Mnogi imamo spomin na senco trtovja pred staro hišo, na zlate jagode, ki so visele tik nad glavo, in na roke, lepljive od soka. Danes se brajde vračajo – ne le kot simbol tradicije, temveč tudi kot praktična, estetska in čutna vrednota domačega vrta.