Kaj boste skuhali danes?
Bogata orehova potica
Bogata orehova potica
Sestavine
testo
- 500 g moke
- 40 g kvasa
- 1,5 dl mleka
- 150 g masla
- 50 g sladkorja
- 2 rumenjaka
- 2 celi jajci
nadev
- 600 g mletih orehov
- 2 dl mleka
- 3 beljaki
- 200 g sladkorja
- 1 vaniljev strok
- 100 g rozin
- 0,5 dl ruma
- limonova lupina
- 1 dl sladke smetane
- 100 g masla
- maslo in moka za model
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
testo
- 500 g moke
- 40 g kvasa
- 1,5 dl mleka
- 150 g masla
- 50 g sladkorja
- 2 rumenjaka
- 2 celi jajci
nadev
- 600 g mletih orehov
- 2 dl mleka
- 3 beljaki
- 200 g sladkorja
- 1 vaniljev strok
- 100 g rozin
- 0,5 dl ruma
- limonova lupina
- 1 dl sladke smetane
- 100 g masla
- maslo in moka za model
Postopek
Za testo moko presejemo v skledo in ji dodamo kvas. Mleko, maslo in sladkor rahlo segrejemo na ognju, dodamo jajca in rumenjake, zmešamo in prilijemo k moki. Mesimo približno 10 minut (lahko v kuhinjskem robotu). Testo pokrijemo s čisto krpo in ga pustimo vzhajati.
Za nadev orehe stresemo v skledo, mleko zavremo in jih z njim poparimo. Dodamo sladkor, semena, ki jih postrgamo iz vaniljevega stroka, v rumu namočene rozine in limonovo lupinico, stopljeno maslo ter sladko smetano in dobro premešamo. Beljake stepemo v sneg in ga narahlo vmešamo k orehom, tik preden začnemo valjati testo.
Model namažemo z maslom in obsujemo z moko. Testo razvaljamo, ga premažemo z malo stopljenega masla in namažemo z nadevom. Zvijemo, damo v model in pustimo, da 10 minut vzhaja. Nato potico do dna prebodemo in premažemo z malo sladke smetane in 1 rumenjakom, pri čemer pazimo, da ne prekrijemo luknjic. Pustimo še 5 minut in damo v pečico na 180 °C za 1 uro. Po 30 minutah potico pokrijemo z aluminijasto folijo, da se ne zapeče preveč. Ko jo vzamemo iz pečice, jo pazljivo obrnemo na krožnik in pustimo, da se ohladi.