Kaj boste skuhali danes?
Bogata orehova potica
Bogata orehova potica
    Sestavine
testo
- 500 g moke
 - 40 g kvasa
 - 1,5 dl mleka
 - 150 g masla
 - 50 g sladkorja
 - 2 rumenjaka
 - 2 celi jajci
 
nadev
- 600 g mletih orehov
 - 2 dl mleka
 - 3 beljaki
 - 200 g sladkorja
 - 1 vaniljev strok
 - 100 g rozin
 - 0,5 dl ruma
 - limonova lupina
 - 1 dl sladke smetane
 - 100 g masla
 
- maslo in moka za model
 
        
            
            Ričet po receptu Marije Merljak
Ko v kuhinji zadiši po ričetu, takrat vemo, da se kuha nekaj res dobrega in domačega.
        
            
            Nove ideje za fina kosila, pripravljena v pol ure
Čas hiti mimo, mi pa z njim – a kljub hitenju si lahko privoščimo okusno domače kosilo. Preglejte pestre recepte za kosila, pripravljena, kot bi mignil.
        
            
            Če se bojite priprave potice, izberite to martinovo sladico
Kar nekoliko nenavadno bi bilo, če po krepki martinovi pojedini ne bi postregli še sladice. Tokrat smo se odločili za malce manj klasičen aromatičen makov venec.
Sestavine
testo
- 500 g moke
 - 40 g kvasa
 - 1,5 dl mleka
 - 150 g masla
 - 50 g sladkorja
 - 2 rumenjaka
 - 2 celi jajci
 
nadev
- 600 g mletih orehov
 - 2 dl mleka
 - 3 beljaki
 - 200 g sladkorja
 - 1 vaniljev strok
 - 100 g rozin
 - 0,5 dl ruma
 - limonova lupina
 - 1 dl sladke smetane
 - 100 g masla
 
- maslo in moka za model
 
Postopek
Za testo moko presejemo v skledo in ji dodamo kvas. Mleko, maslo in sladkor rahlo segrejemo na ognju, dodamo jajca in rumenjake, zmešamo in prilijemo k moki. Mesimo približno 10 minut (lahko v kuhinjskem robotu). Testo pokrijemo s čisto krpo in ga pustimo vzhajati.
Za nadev orehe stresemo v skledo, mleko zavremo in jih z njim poparimo. Dodamo sladkor, semena, ki jih postrgamo iz vaniljevega stroka, v rumu namočene rozine in limonovo lupinico, stopljeno maslo ter sladko smetano in dobro premešamo. Beljake stepemo v sneg in ga narahlo vmešamo k orehom, tik preden začnemo valjati testo.
Model namažemo z maslom in obsujemo z moko. Testo razvaljamo, ga premažemo z malo stopljenega masla in namažemo z nadevom. Zvijemo, damo v model in pustimo, da 10 minut vzhaja. Nato potico do dna prebodemo in premažemo z malo sladke smetane in 1 rumenjakom, pri čemer pazimo, da ne prekrijemo luknjic. Pustimo še 5 minut in damo v pečico na 180 °C za 1 uro. Po 30 minutah potico pokrijemo z aluminijasto folijo, da se ne zapeče preveč. Ko jo vzamemo iz pečice, jo pazljivo obrnemo na krožnik in pustimo, da se ohladi.