
Bogata orehova potica
Bogata orehova potica

Sestavine
testo
- 500 g moke
- 40 g kvasa
- 1,5 dl mleka
- 150 g masla
- 50 g sladkorja
- 2 rumenjaka
- 2 celi jajci
nadev
- 600 g mletih orehov
- 2 dl mleka
- 3 beljaki
- 200 g sladkorja
- 1 vaniljev strok
- 100 g rozin
- 0,5 dl ruma
- limonova lupina
- 1 dl sladke smetane
- 100 g masla
- maslo in moka za model

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
testo
- 500 g moke
- 40 g kvasa
- 1,5 dl mleka
- 150 g masla
- 50 g sladkorja
- 2 rumenjaka
- 2 celi jajci
nadev
- 600 g mletih orehov
- 2 dl mleka
- 3 beljaki
- 200 g sladkorja
- 1 vaniljev strok
- 100 g rozin
- 0,5 dl ruma
- limonova lupina
- 1 dl sladke smetane
- 100 g masla
- maslo in moka za model
Postopek
Za testo moko presejemo v skledo in ji dodamo kvas. Mleko, maslo in sladkor rahlo segrejemo na ognju, dodamo jajca in rumenjake, zmešamo in prilijemo k moki. Mesimo približno 10 minut (lahko v kuhinjskem robotu). Testo pokrijemo s čisto krpo in ga pustimo vzhajati.
Za nadev orehe stresemo v skledo, mleko zavremo in jih z njim poparimo. Dodamo sladkor, semena, ki jih postrgamo iz vaniljevega stroka, v rumu namočene rozine in limonovo lupinico, stopljeno maslo ter sladko smetano in dobro premešamo. Beljake stepemo v sneg in ga narahlo vmešamo k orehom, tik preden začnemo valjati testo.
Model namažemo z maslom in obsujemo z moko. Testo razvaljamo, ga premažemo z malo stopljenega masla in namažemo z nadevom. Zvijemo, damo v model in pustimo, da 10 minut vzhaja. Nato potico do dna prebodemo in premažemo z malo sladke smetane in 1 rumenjakom, pri čemer pazimo, da ne prekrijemo luknjic. Pustimo še 5 minut in damo v pečico na 180 °C za 1 uro. Po 30 minutah potico pokrijemo z aluminijasto folijo, da se ne zapeče preveč. Ko jo vzamemo iz pečice, jo pazljivo obrnemo na krožnik in pustimo, da se ohladi.