Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Priljubljeni recepti za kosilo iz enega lonca – manj pomivanja, več uživanja


M.K.
28. 5. 2025, 13.45
Posodobljeno
29. 05. 2025 · 09:52
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Bi radi pripravili okusno kosilo in pri tem ne umazali gore posode? Pripravite ga v enem loncu - enostavno, okusno in brez odvečnega pospravljanja!

Puranja enolončnica s stročjim fižolom
Profimedia
Puranja enolončnica s stročjim fižolom

Kosila iz enega lonca so idealna rešitev za vse, ki si želijo okusnega, hranljivega in preprostega obroka brez zapletenih priprav in dolgotrajnega pomivanja posode. Gre za način kuhanja, pri katerem vse sestavine – zelenjavo, beljakovine, začimbe in pogosto tudi škrobna živila, kot so riž, testenine ali krompir – pripravimo v enem samem loncu. Takšen pristop omogoča, da se okusi med seboj prepojijo in ustvarijo bogato, polno aromo.

Poleg tega so kosila iz enega lonca pogosto cenovno ugodna, prilagodljiva glede na sestavine, ki jih imamo pri roki, in primerna za pripravo vnaprej ali kot del tedenskega načrta obrokov. Ta način kuhanja je hkrati prijazen do okolja in našega časa – popolna izbira za sodobno, praktično in okusno prehranjevanje.

Top ideje za okusno kosilo iz enega lonca

Da vam prihranimo skrbi za tiste dni, ko bi radi pojedli nekaj okusnega, nikakor pa se vam ne ljubi ukvarjati s pomivanjem posode, smo pripravili nekaj odličnih idej za okusne jedi, ki jih lahko pripravite v samo enem loncu. Poleg posode, v kateri boste pripravili jed, boste umazali samo še krožnike in pribor ter desko za rezanje in nož. Tako vas po kosilu ne bo čakala gora posode.

Piščančja enolončnica z gomoljno zelenjavo
Dober tek
Piščančja enolončnica z gomoljno zelenjavo

Jedi na žlico

Jedi na žlico so simbol domačnosti, topline in preprostega užitka ob obroku, ki nas nasiti in pogreje. Gre za jedi, ki jih običajno postrežemo v globokem krožniku ali skledi ter uživamo z žlico – od juh, enolončnic, minešter, golažev do obar.

juha-z-mlado-cebulo_558x620_acf_cropped

Juha z mlado čebulo

Mlada čebula je zelenjava, ki jo gojimo skozi vse leto in jo uporabljamo za popestritev jedi ali v solati.

Enostavno

Značilne so po tem, da se v enem loncu prepletajo okusi različnih sestavin: zelenjave, stročnic, mesa ali žit. Takšne jedi niso le okusne, temveč tudi praktične – pogosto jih lahko pripravimo vnaprej, pogrejemo ali celo zamrznemo.

Jedi na žlico so v številnih kulturah del kulinarične tradicije in pogosto povezane z letnimi časi – pozimi grejemo telo z bogatimi juhami, poleti pa posegamo po lažjih, zelenjavnih različicah. Ne glede na sestavo pa jedi na žlico vedno prinašajo občutek domače kuhinje, preprostega zadovoljstva in topline, ki povezuje ljudi ob mizi.

Testenine iz enega lonca

špageti
Shutterstock
Tudi testenine so lahko iz enega lonca

Testenine so ena najbolj priljubljenih in vsestranskih jedi na svetu, ki jih obožujejo tako otroci kot odrasli. Poznamo jih v številnih oblikah: od dolgih špagetov in fettuccinov, do kratkih peresnikov, svedrov in polnjenih raviolov.

Poleg običajnih pšeničnih testenin so na voljo tudi polnozrnate, brezglutenske, pirine ali lečine različice, ki ustrezajo sodobnim prehranskim željam in v vsakem trenutku dneva nudijo možnost za ustvarjalnost in užitek.

Priljubljenost testenin izhaja iz preprostosti priprave ter neskončnih možnosti kombinacij z omakami – od klasične bolonjske ali karbonare, do svežih pesto, paradižnikovih, sirnih ali rastlinskih omak. Testenine se odlično obnesejo tudi v hladnih solatah, gratinih ali kot dodatek enolončnicam.

Rižote za vsak okus

Rižota s šunko, sirom in grahom
Dober tek
Rižota s šunko, sirom in grahom

Rižota je priljubljena jed, ki izvira iz Italije, danes pa je cenjena po vsem svetu zaradi svoje kremaste teksture, bogatega okusa in vsestranskosti. Osnova je skrbno izbrana vrsta riža z visoko vsebnostjo škroba, ki med počasnim kuhanjem z zalivanjem s toplim jušnim osnovo sprošča škrob in ustvari značilno kremasto zmes.

Porova rižota

Porova rižota

Por je sorodnik česna, drobnjaka in čebule, ampak med vsemi naštetimi najmilejšega okusa. Nekateri bi rekli, da tudi najbolj plemenitega, ampak o okusih je težko razpravljati.

Enostavno

Poleg riža lahko v rižoto dodamo različne sestavine, kar pomeni, da rižote ponujajo skoraj neskončne možnosti kombinacij – od klasične rižote z gobami, morskimi sadeži ali piščancem, do sezonskih različic s šparglji, bučo, paradižnikom ali zeljem. Odlično se podajo tudi z dodatkom parmezana, zelišč in kapljico vina za več globine v okusu.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.