
Kremna rižota z rdečo peso
Kremna rižota z rdečo peso

Sestavine
- 500 g sveže rdeče pese
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička masla
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 250 g riža za rižoto
- 1,5 dl belega vina
- 7 dl vroče zelenjavne jušne osnove
- pest naribanega parmezana
- sol
- 4 žlice kisle smetane
- pest sesekljanega kopra

Vikend sladice brez peke: 4 poletni recepti, ki vas bodo rešili vročine (in navdušili)
Sladice brez peke so popolna rešitev za vroče dni. Odkrijte preproste recepte, ki navdušijo brez prižiganja pečice!

Preprosto kosilo z okusom morja in vina
Jed za vse, ki obožujete testenine, morsko hrano in preproste obroke polnega okusa. Prava izbira za tiste dni, ko nimamo časa, a si vseeno želimo pojesti nekaj za dušo. Tekst: V. M.

5 trikov za božanski pečen krompir
Pečen krompir je zagotovo ena najbolj priljubljenih domačih jedi, sploh če je pravilno pečen in dobro začinjen.
Sestavine
- 500 g sveže rdeče pese
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička masla
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 250 g riža za rižoto
- 1,5 dl belega vina
- 7 dl vroče zelenjavne jušne osnove
- pest naribanega parmezana
- sol
- 4 žlice kisle smetane
- pest sesekljanega kopra
Postopek
Pečico segrejemo na 180 ° C. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. Peso operemo in olupimo; če si nočemo umazati rok, si nadenemo rokavice. Narežemo jo na večje rezine in razporedimo na večji kos aluminijaste folije, ki smo ga položili na pekač. Prelijemo z žlico olja, solimo in pečemo 1 uro, da se pesa zmehča.
Medtem v nepregorni posodi segrejemo preostalo olje z maslom. Dodamo čebulo in česen ter pražimo približno 3 do 5 minut, da postekleni. Vmešamo riž in ga zalijemo z vinom. Pustimo, da vse skupaj 5 minut vre.
Nato dobro premešamo in zalijemo z juho. Spet dobro premešamo, pokrijemo in damo v pečico. Kuhamo 15 minut oziroma tako dolgo, da se riž zmehča. Iz pečice vzamemo peso in eno četrtino zmeljemo s paličnim mešalnikom, preostalo pa drobno narežemo. V riž vmešamo skoraj ves parmezan in peso. Jed razdelimo na krožnike, priložimo še žlico kisle smetane, posujemo s preostalim parmezanom in koprom ter postrežemo.