
Kuharski nasveti

Hitre sladice z jagodami
Jagode so odlična izbira za zdrav prigrizek, pa tudi izvrstna sestavina za številne hitre sladice, ki jih lahko pripravite brez obilice truda ali časa.

Na kaj paziti pri pripravi domače šabese?
Na robovih gozdov je že začel cveteti bezeg, zato je čas za domačo šabeso. Pri pripravi tega okusnega bezgovega napitka velja upoštevati nekaj ključnih napotkov, da bo šabesa res okusna in varna za uživanje.

Bralka sprašuje: ‘Kako shraniti meto, da bo res ostala sveža?’
"Na tržnici po navadi kupim velik šop mete. Sveža ostane le dan ali dva in jo nazadnje zavržem. Kako naj jo shranim, da bo ostala sveža vsaj do naslednjega tedna, ko spet obiščem tržnico?"

Beli, zeleni, vijolični šparglji – katere uporabiti pri kuhanju?
Poznamo zelene, bele in vijolične sorte špargljev – odvisno od načina pridelave in izpostavljenosti svetlobi. Kateri se najbolje obnesejo pri kuhanju?

Kako prepoznati sveže šparglje?
Pri špargljih se močno pozna vsaka ura skladiščenja, zato je dobro vedeti, kako prepoznati njihovo svežino.

Kako pravilno skuhamo čičeriko
Suha čičerika – kako dolgo jo namakati in kuhati, da doseže pravo mehkobo in poln okus? Preverite preprost vodič za pripravo doma in nekaj odličnih receptov.

Bralka sprašuje: Kako dosežem enakomerno velike mafine
"Kadar želim speči mafine, imam težave s polnjenjem mase v model. Vdolbine polnim z žlico, vendar pečeni mafini niso enako veliki. Kaj naj naredim, da bodo vsi mafini enaki?"

Nasvet: Olja vloženih oliv nikar ne zavrzite
Olje, v katero so vložene olive, je uporabno tudi pri pripravi hrane. Zlasti kadar gre za kakovostno ekstra deviško olje, bi ga bilo res škoda zavreči.

Bralec sprašuje: Zakaj biskvit upade, ko ga vzamem iz pečice?
"Ko pečem biskvit za torto, se mi zgodi, da upade takoj, ko ga vzamem iz pečice. Pečico vnaprej segrejem, med peko ne odpiram vrat … pa biskvit kljub temu pade. Zakaj?"

Ali je treba kruh preložiti na kuhinjsko mrežico, da se tam ohladi?
Bralka sprašuje: "V receptih za kruh včasih zasledim, da je treba kruh preložiti na kuhinjsko mrežico, da se tam ohladi. Verjetno za to obstaja dober razlog – ali pa lahko kruh pustim, da se ohladi kar na pekaču?"

Najbolj rahla omleta: koraki do popolne omlete
Prava omleta je rahla in puhasta, ne pa kompaktna kot palačinka. Z nekaj triki lahko postanete mojstri omlet.

Velikonočna čokoladna jajca v novih sladicah
Otroci za veliko noč dobijo veliko čokoladnih jajc in zajcev. Pogosto jih veliko ostane, zato prav pride nasvet, kako jih lahko uporabimo tudi pri peki.

Čokoladni ostružki: kako jih naredimo
Čokoladni ostružki so kot nalašč za krašenje tort. In narediti jih je preprosteje, kot si mislite! Preverite, kako - predstavljamo 2 načina.

Kako obložiti pekač s papirjem za peko
Oblaganje pravokotnih pekačev s papirjem res ni zahtevno, pri visokih ali okroglih modelih, pa je dobro poznati nekaj trikov, da se papir res lepo prilega.

Kakovostno vino za kuhanje
V: Ali za kuhanje res potrebujem dobro vino? Tako ali tako se bo pokuhalo … O: Slabo vino lahko jed poslabša ali celo uniči, zato za kuhanje izbiramo kakovostna vina, ki bi si jih z veseljem natočili tudi v kozarec. Vino mora seveda prevreti, da iz njega izhlapi alkohol, imeti pa mora tudi čas, da […]

Kaj je topljena smetana?
Topljena smetana je tudi pri nas vse bolj priljubljena izbira za pripravo sladic.

Preveč začinjena jed
V: Kadar pri kuhanju hitim, imam pri začinjanju precej težko roko, zlasti ko solim, tako da včasih jed dobesedno uničim. Je kakšen način, kako lahko rešim preveč začinjeno jed?

Polaganje krhkega testa v model
V: Zakaj včasih recepti za pite zapovedujejo, da je treba pustiti testo, da visi čez rob modla, ko ga obložimo?

Ali lahko ponovno uporabimo olje za cvrenje
V: Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno.

Zmehčano maslo
V: V vaših receptih za slaščice velikokrat piše, da potrebujemo maslo, zmehčano na sobno temperaturo. Pogosto se mi zgodi, da maslo pozabim dati pravočasno iz hladilnika in sem ga tako primorana kar najhitreje stopiti. Vendar se mi na štedilniku ali v mikrovalovni pečici stopi preveč in postane tekoče ...
Trenutno
13 °C
Delno oblačno
ponedeljek, 19. 5
Deževno
torek, 20. 5
Deževno
sreda, 21. 5
Deževno
7-dnevni obeti