
Pirina »rižota« z gozdnimi gobami
Jesenska »rižota« z oreškastim pridihom pire
Pirina »rižota« z gozdnimi gobami
Jesenska »rižota« z oreškastim pridihom pire

Sestavine
- 200 g pire
- 25 g suhih jurčkov
- ½ žlice oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 100 g gozdnih gob
- 1 dl belega vina
- 1 l vroče zelenjavne juhe
- 1 žlica kisle smetane ali crème fraîche z manj maščobe
- sol
- poper
- šopek drobno nasekljanega drobnjaka in pest sveže naribanega pekorina ali parmezana, ko postrežemo (po želji)
Preberite tudi

Naš najboljši recept za domači prebranec
Prebranec mora biti vroč, sočen, mehek in z lepo zapečeno skorjico. Preizkusili smo številne recepte, a ta je naš favorit.

Pri Zotlarju v Bujah: v kraljestvu pice in brkinskih dobrot
Tokrat smo zavili proti morju in pri Divači zavili levo ter se ustavili na pici pri Zotlarju.

Štrirje okusni kolači brez glutena
Iščete sladice brez glutena? Ob mednarodnem dnevu celiakije razkrivamo 3 odlične recepte in opozarjamo na pasti skritega glutena v kuhinji.
Sestavine
- 200 g pire
- 25 g suhih jurčkov
- ½ žlice oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 100 g gozdnih gob
- 1 dl belega vina
- 1 l vroče zelenjavne juhe
- 1 žlica kisle smetane ali crème fraîche z manj maščobe
- sol
- poper
- šopek drobno nasekljanega drobnjaka in pest sveže naribanega pekorina ali parmezana, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Piro namočimo v hladno vodo, v manjši skledi pa zalijemo suhe jurčke z decilitrom vrele vode in oboje pustimo namakati 20 minut. Česen in čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Divje gobe skrbno očistimo in narežemo, če so večje.
V veliki ponvi segrejemo olje in na njem 2 minuti pražimo čebulo in česen. Nato dodamo sveže gobe in pražimo še 2 minuti, dodamo odcejeno piro in prilijemo vino. Dušimo, da vsa tekočina izpari. Vmes večkrat premešamo.
Jurčke odcedimo, jih damo v ponev, tekočino pa zlijemo k juhi. Piro z jurčki zalijemo z eno skodelico juhe in kuhljamo tako dolgo, da pira popije vso tekočino. Jed večkrat premešamo. Nato jo spet zalijemo z juho in to delamo približno 20 minut, da se pira zmehča. Primešamo še smetano in začinimo s soljo in poprom. Jed razdelimo na 4 krožnike, po želji posujemo z drobnjakom in parmezanom ter postrežemo.