



Kaj je liofilizacija in zakaj je hrana po njej tako posebna
Morda se sliši zapleteno, a rezultat je okusen in zdrav. Liofilizacija je postopek, s katerim živila posušijo z globokim zamrzovanjem.


Kako v trgovini prepoznati dober avokado
Avokado mora biti na otip čvrst, a hkrati rahlo mehek. Pod prsti morate začutiti manjšo popustitev pritiska.

Priljubljeni recepti



Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.

Mira Semič: Lahko smo ponosni na slovensko hrano in vina
Izjemna ženska, uživačka po srcu in duši ter vrhunska sommelierka.3., najvišje stopnje.

Najmlajši slovenski chef na koncu večerje goste presenetil z zobno ščetko
Je najmlajši slovenski chef, ki se lahko pohvali s prestižno Michelinovo zvezdico! A ne »le« to, znan je po tem, da kuha povsem drugače kot drugje.

Luka Košir je dokaz, da se da s trajnostnim pristopom poseči po zvezdah
Sonaraven kmet, kulinarični inovator, kuharski talent in najbolj trajnostni slovenski chef. In kdor ga pozna, ve, da je res prava zakladnica idej.

Kako pravilno uporabimo vaniljev strok
Pravijo, da je vaniljev strok za peko, to kar je česen za kuho. Hrani doda esenco, ki v nas sproži zadovoljen "mmm". Pripravili smo kratek vodič, kako se pravilno uporabi vaniljev strok.
Sladice
Jedi v manj kot pol ure
Nasveti in tehnike

Čiščenje škampov: preprost postopek za popoln rezultat
Škamp je še eden v vrsti kulinaričnih biserov Jadranskega morja in prav to dejstvo je v zadnjih desetletjih povzročilo, da jih je vedno manj. Zato je še toliko bolj pomembno, da ga pripravimo pravilno in s spoštovanjem.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Kako dobro posušiti solato in zakaj je to sploh pomembno
Zagotovo ste tako kot ena izmed naših bralk že videli po trgovinah plastično posodo za sušenje solate. In morda ste se že vprašali, zakaj bi to sploh potrebovali?

Kako pripraviti to priljubljeno poletno zelenjavo
Pečena paprika je ena najbolj vsestranskih poletnih prilog. Narezana na fileje je imenitna v marinadi iz oljčnega olja, česna in peteršilja, lahko pa jo pripravimo tudi v solatah še z drugimi vrstami zelenjave, testeninami ali rižem
Manj kot 5 sestavin

Rastline z okusom po koriandru
Kot neutrudni vrtnarski avtsajder, okužen z ljubeznijo do užitnih eksotičnih rastlin, ves čas raziskujem in iščem nove ideje, kaj bi še dodal na svoj »vrtiček«. Tokrat sem se poglobil v raziskovanje rastlin, ki sicer niso koriander, a imajo zelo podoben okus. Zares zanimivo – in vsekakor vredno preizkusa na domačem vrtu.

Melisa: brezplačna rešitev za stres in zdravje možganov
Če imate meliso na vrtu, je do zdaj verjetno že dosegla velikost večjega grma in se razbohotila čez načrtovane meje. Če ste jo populili, ker niste vedeli, kaj bi z njo, vam bo, potem ko boste prebrali ta članek, zagotovo žal.

Kako destilirati aromatične rastline doma: vodnik za začetnike
Destilacija dišečih rastlin je eden izmed lepših konjičkov, ki si jih lahko omisli človek z zelenimi rokami, in tako lahko odlično izkoristimo tudi vrtnice. Dovolj je že en grm, potrebujete le še manjši destilator in že se lahko začnete igrati.

Razdražen želodec: pomaga teh 5 domačih zdravil
Imate razdražen želodec? To so naravna živila, ki pomagajo.

Klinčki za lajšanje migren, zobobolov in vnetega grla
Nageljnove žbice oziroma klinčki niso le priljubljena začimba za zimske napitke in kompote, ampak so naravni analgetiki in antiseptiki za vse letne čase.

Rastlina z zapuščenih zemljišč in vrtov, ki lahko poveča libido
Med več kot stotimi vrstami pelina je pravi pelin tisti, ki v zeliščarstvu velja za posebej grenkega in učinkovitega.