Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Porova rižota

Por je sorodnik česna, drobnjaka in čebule, ampak med vsemi naštetimi najmilejšega okusa. Nekateri bi rekli, da tudi najbolj plemenitega, ampak o okusih je težko razpravljati.

Porova rižota

Por je sorodnik česna, drobnjaka in čebule, ampak med vsemi naštetimi najmilejšega okusa. Nekateri bi rekli, da tudi najbolj plemenitega, ampak o okusih je težko razpravljati.

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 porcije
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Svež je na voljo vse leto, kar je vsekakor njegova prednost. Prav zato lahko z njim v jedeh delno ali popolnoma nadomestimo njegove naštete sorodnike. Dodamo ga lahko v hrano zaradi izboljšanja okusa, vonja in arome, uporabimo pa ga lahko tudi za pripravo testa in raznih vrst pit ter drugih jedi.

Priljubljen je bil že v starem Egiptu vsaj 2000 let pred našim štetjem. Zelo čislan je bil tudi v starem Rimu, celo bolj priljubljen kot čebula in česen. Apicijeva kuharska knjiga iz prvega stoletja našega štetja vsebuje štiri recepte s porom. Surovega je oboževal rimski cesar Neron, ki ga je užival v juhi ali le z oljčnim oljem, saj je verjel, da ugodno vpliva na njegov glas. Raradi tega se ga je celo prijel nadimek Porrophagus, po naše porožer.

Sestavine

  • 50 g pora
  • 2 žlici masla
  • sol in poper
  • 160 g riža za rižoto
  • 1 dl jabolčnega soka
  • 8 dl zelenjavne jušne osnove
  • 60 g parmezana

Preberite tudi

Sestavine

  • 50 g pora
  • 2 žlici masla
  • sol in poper
  • 160 g riža za rižoto
  • 1 dl jabolčnega soka
  • 8 dl zelenjavne jušne osnove
  • 60 g parmezana

Postopek

1

Por umijemo, po dolgem razpolovimo in narežemo. V kozici ga popražimo na maslu, solimo in popramo.

Polovico pora prihranimo. V kozico dodamo riž, ga nekoliko popražimo, zalijemo s sokom in juho. Ko je riž že mehek, vmešamo polovico parmezana.

Pred postrežbo vmešamo preostali por in potresemo s preostalim parmezanom.

maslo in riž


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.