© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

profimedia-1023811123.jpg

Pokanje plodov paradižnika: zakaj nastane in kako ga preprečiti

Pokanje plodov paradižnika je težava, ki jo pozna skoraj vsak vrtičkar, ne glede na to, ali paradižnik goji na prostem ali v rastlinjaku. Čeprav gre pogosto le za estetsko napako in so plodovi še vedno užitni, razpoke oslabijo zaščitno kožico in povečajo možnost gnitja ter okužb. Z razumevanjem vzrokov in pravočasnimi ukrepi lahko ta pojav močno zmanjšamo.

profimedia-0623751820.jpg

Ali ste vedeli, da lahko cvetove host uporabite v kuhinji?

Hoste so sedaj v polnem razcvetu. Njihovi elegantni cvetovi v nežnih odtenkih vijoličaste in bele niso le paša za oči, temveč tudi zanimiva kulinarična sestavina. Mnogi ne vedo, da so cvetovi host užitni – in to ne le varni za uživanje, temveč tudi nežno aromatični, rahlo sladkasti in nadvse dekorativni.

žametnica.jpeg
Vrt

5 koristnih rastlin, ki ne smejo manjkati v nobenem domačem vrtu

Vrt ni le prostor za pridelavo zelenjave ali občudovanje cvetlic. S pravo izbiro rastlin postane naravi prijazen ekosistem, kjer rastline krepijo zdravje tal, privabljajo koristne žuželke, odganjajo škodljivce in hkrati služijo kot zdravilne in užitne rastline. Predstavljamo pet takšnih rastlin, ki bi jih moral imeti vsak domač vrt – ne le zaradi lepote, temveč zaradi njihove vsestranske koristi za vrt in vrtnarja.

pexels-gustavo-fring-5163419.jpg

Kako prepoznati, kdaj vaša kosilnica potrebuje brušenje rezil

Ko sedemo k frizerju in škarje ne režejo gladko, to začutimo že ob prvem rezu. Podobno hitro opazimo tudi top nož v kuhinji – še posebej, ko skušamo zarezati v zrel paradižnik, pa se namesto gladkega reza meso le zmečka. Pri kosilnicah pa je to precej manj očitno. Pogosto rezila postanejo topa, še preden se tega zares zavemo – posledice pa nosi trata.

profimedia-1018089322.jpg

Ognjič – zdravilna roža, ki zaceli skoraj vse rane (in raste na vsakem vrtu)

Avgustovske gredice pogosto krasijo bujni, oranžno rumeni cvetovi ognjiča. Njegova lepota morda deluje kot tipično poletna dekoracija, a ognjič je veliko več kot le okrasna rastlina. Že stoletja velja za eno najmočnejših zdravilnih rastlin za nego kože, njegova domača uporaba pa ni le enostavna, ampak tudi izjemno učinkovita. Če ste ga letos sejali spomladi, zdaj cveti v polnem razcvetu – in to je pravi trenutek, da si pripravite zalogo za jesen in zimo.

profimedia-0385864483.jpg
Vrt

Mraz odhaja, vročina prihaja: tega ne smete pozabiti narediti na vrtu

Avgust, ki naj bi bil vrhunec poletja, nas je letos presenetil z nenavadno nizkimi temperaturami. Medtem ko se ljudje zavijamo v dolge rokave, so vrtne rastline izpostavljene precejšnjemu stresu. Nenadne spremembe, kot je prehod iz poletne vročine v skoraj jesensko svežino, lahko vplivajo na njihov razvoj, cvetenje in zorenje plodov. Še posebej pomembno pa je, kako bomo vrt pripravili na povratek vročine, ki je po napovedih tik pred vrati.

uši1.jpeg
Vrt

Zakaj pikapolonica v vrtu prinaša srečo?

Pikapolonica velja za eno najbolj priljubljenih in koristnih žuželk v vrtu. Ne le da nas razveseljuje s svojo značilno rdečo barvo in črnimi pikami, ampak je predvsem naravna zaveznica vrtnarjev v boju proti škodljivcem. Zato pravimo, da prinaša srečo — saj s svojo prisotnostjo zagotavlja zdrave rastline in lep vrt. Pa ste vedeli, da je pikapolonica pravzaprav le ena izmed mnogih vrst koristnih polonic?

Zelenjavni6-apr20.jpeg

Poznate portulak (tolščak)? Je prava vitaminska bomba za poletni vrt

Ko poleti pogrešamo rukolo in druge pikantne listnate rastline, ki v vročini hitro uidejo v cvet, se splača spoznati z manj znano, a zelo koristno alternativo – užitnim tolščakom, znanim tudi kot portulak (Portulaca oleracea). Čeprav ga pogosto zamenjujemo za plevel, je portulak prava zakladnica hranilnih snovi in ena najbolj hvaležnih poletnih rastlin za vsak vrt.

limonska trava2.jpeg

Veste, kako limonsko travo z vrta spremeniti v kulinarično poslastico?

Limonska trava (Cymbopogon citratus) postaja vse bolj priljubljena tudi pri nas, saj jo zaradi privlačnega videza in svežega limonastega vonja mnogi gojijo kot okrasno rastlino. Redki pa vedo, da jo lahko zelo dobro uporabimo tudi v kuhinji – svežo, posušeno ali zamrznjeno. Poleti, ko rastlina doseže svojo polno aromo in višino, je idealen čas, da jo začnemo vključevati tudi v jedilnik.

uši4.jpeg

Uši na rastlinah: recepti, ki delujejo – in tisti, ki ne

Čeprav so uši najpogostejše spomladi, jih tudi sredi poletja na številnih vrtovih še vedno ne manjka, zlasti na mladih vršičkih rastlin, kot so kapusnice, fižol, kumare, paprika in okrasne trajnice. Ko se močno razmnožijo, nas kar malce pograbi panika in ne vemo več, kako ukrepati. A ni tako težko, rešitev, ki delujejo je kar nekaj ...


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.