Super ideje za hitro pripravljene večerje z lososom
Ko iščemo ideje, kako pripraviti kar najbolj hranljiv obrok v čim krajšem času, je ena od možnosti zagotovo losos, ki je kot nalašč za vroče poletne dni.

Poleti radi jemo lažje, sveže in hranljive obroke, ki ne obremenijo želodca, a kljub temu navdušijo z okusom. Ena od izjemno okusnih in hitro pripravljenih možnosti so vsekakor ribe.
Še posebej praktičen in vsestranski je losos – mastna, a nežna riba, ki je s svojo značilno rožnato barvo, bogatim okusom in visoko vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin zvezda številnih poletnih krožnikov. Zanj ni treba v ribarnico - na voljo je v večini trgovin, če ne najdete svežega, pa lahko kupite tudi zamrznjene fileje in jih odtajate v hladilniku.
Zakaj je losos top izbira za poletna kosila in večerje
Losos je lahka in hitro prebavljiva riba, polna beljakovin. Pohvali se lahko s pravim bogastvom zdravih maščob, ki podpirajo srce, kožo in funkcije možganov. Vključimo ga lahko tako v pripravo toplih, kot tudi hladnih jedi, žara, solat, testenin ali sendvičev, ob tem pa smo prepričani, da nas niti okus niti tekstura ne bosta pustila na cedilu.
Poleg tega je losos ena najhitreje pripravljenih jedi, kar je v poletnih mesecih, ko želimo več časa preživeti zunaj, še posebej dobrodošlo. Pečemo ga namreč vsega 15-20 minut, odličen pa je tudi ohlajen, zato je popolna izbira za malico naslednji dan - ali v zadnjem času tako zelo priljubljen in super praktičen "meal-prep" (pripravljanje obrokov nekaj dni vnaprej).
Losos v srajčki, ki ga vaši gostje ne bodo zlahka pozabili
Losos s krompirjem v listnatem testu
Najbolj priljubljene poletne jedi z lososom
Losos v poletni kuhinji združuje vse, kar si želimo v vročih dneh: lahkotnost, zdravje in izvrsten okus. Ne glede na to, ali ga postrežemo hladnega, v solati, na žaru s svežo zelenjavo ali surovega (kadar smo prepričani o njegovi neoporečnosti) kot del trendovske 'poke bowl' sklede, nas vedno znova navduši s svojo vsestranskostjo.
Solata z dimljenim lososom
Dimljen losos je izhod v sili za hitro poletno solato – preprosto ga narežemo na trakove in dodamo preostale sestavine po izbiri: rukolo, mlado špinačo ali mešano zeleno solato, avokado, češnjev paradižnik, redkvice, kapre, limonin sok in oljčno olje, popečene oreščke ali feta sir za kontrast. Gre za elegantno, a preprosto jed, ki jo lahko postrežemo za kosilo ali lažjo večerjo.

Osvežilna poletna solata z lososom in divjim osočnikom
Solata z lososom, osočnikom in popečeno kumaro
Testenine z lososom in limonino omako
Losos se odlično obnese tudi v osvežilnih poletnih testeninah. Vse, kar moramo narediti, je narezan file lososa rahlo popeči na oljčnem olju, dodati česen, limonin sok, malo smetane ali grškega jogurta in svež koper ter vse skupaj zmešati s kuhanimi testeninami (najboljša izbira so široki rezanci ali peresniki). Jed je pripravljena v 20 minutah in navduši z nežno citrusno aromo.
Tortelini, značilna jed Emilije-Romanje, so okusna jed za vse priložnosti, v ospredje pa stopijo predvsem v prazničnem času.
Gratinirani tortelini z dimljenim lososom in pestom
Barvita testeninska solata, kot bi jo pripravili na severu
Testenine z rdečo peso in lososom po skandinavsko
Sendviči in tortilje z lososom
Za na plažo, piknik ali pa lahko večerjo na domači terasi so kot nalašč tudi razni sendviči in tortilje z lososom. V tortiljo lahko denimo zavijemo pečen ali dimljen losos, svežo zelenjavo po izbiri, jogurtov preliv ali humus. Prav tako lahko pripravimo toast s skuto in dimljenim lososom ter vse skupaj potresemo s kaprami in drobnjakom. Zelo hranljiva možnost je tudi tako imenovani 'open sendwich' z avokadom in poširanim jajcem.
Losos na žaru
Losos se odlično obnese tudi na poleti nepogrešljivem žaru. Fileje ali zrezke te mastne ribe lahko začinimo z limono, medom, gorčico in zelišči ter pečemo nekaj minut na vsaki strani, da zunaj dobi lepo skorjico, znotraj pa ostane sočen. Ponudimo ga z zelenjavno prilogo ali osvežilno kumarično solato. Lahko ga pečemo tudi v foliji z limoninimi rezinami, česnom in svežimi zelišči.
Rakci in riba na nabodalih s tropskim pridihom
Ražnjiči z morskimi sadeži, ananasom in kokosom
Poletni lososov tataki in'poke bowl'
Za ljubitelje surovega lososa je krasna poletna možnost še tataki – to je na hitro opečen losos na robovih, ki je znotraj še surov. Vse bolj priljubljene postajajo tudi razne hranljive sklede z lososom oziroma tako imenovani 'poke bowl-i', kjer so na kocke narezanemu lososu dodani riž, zelenjava po želji, avokado, sezam in sojina omaka.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se