
Spomladanska mineštra
Spomladanska mineštra

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 1 steblo stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 1 velik korenček
- 1 kolerabica
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 300 g paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- pest nasekljane mlade blitve
- 300 g kuhanega rdečega fižola
- pest drobnih testenin (školjk, polžkov)
- 1 majhna bučka
- pest svežih listov bazilike
- sol
- poper
Preberite tudi

Nasveti za nabiranje divjih rastlin
Spomladi bi se težko odrekli nabiranju divjih rastlin. Vseeno je dobro, če poznamo nekaj nasvetov za varno nabiranje in uporabo divjih rastlin.

Ideje za kosilo s piščancem v glavni vlogi
Zdaj je čas za pusto meso in ribe. A piščanec je lahko dolgočasen in suh, zato imamo za vas štiri odlične ideje, ki na krožnik prinesejo tudi nekaj zelenjave.

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 1 steblo stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 1 velik korenček
- 1 kolerabica
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 300 g paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- pest nasekljane mlade blitve
- 300 g kuhanega rdečega fižola
- pest drobnih testenin (školjk, polžkov)
- 1 majhna bučka
- pest svežih listov bazilike
- sol
- poper
Postopek
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Steblo zelene narežemo na rezine, česen olupimo in stremo, korenček in kolerabico olupimo in narežemo na kocke (liste kolerabice prihranimo).
V veliki ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in jo pražimo 5 minut, nato dodamo zeleno, korenje, kolerabico in česen. Pražimo na šibkem ognju še 5 minut, da se zelenjava malo zmehča, in občasno premešamo. Dodamo nasekljane pelate, jušno osnovo, fižol, mlado blitvo in nasekljane liste kolerabice. Solimo, popramo in zavremo. Zmanjšamo temperaturo in kuhljamo 5 minut.
V juho dodamo še testenine. Bučko narežemo na kocke in jo dodamo v juho 5 minut, preden so testenine kuhane. Kuhano juho odstavimo in vanjo vmešamo lističe bazilike (če so veliki, jih natrgamo). Juho postrežemo takoj.