
Govedina po burgundsko
Slavni recept za boeuf bourguignon je vse bolj priljubljen tudi pri nas
Govedina po burgundsko
Slavni recept za boeuf bourguignon je vse bolj priljubljen tudi pri nas

Kdo je zaslužen, da je govedina po burgundsko osvojila srca jedcev po vsem svetu? Preberite več.
Sestavine
- 1,6 kg govedine za golaž
- 3 listi lovora
- 1 majhen šopek timijana
- 2 steklenici cenejšega rdečega vina
- nekaj poprovih zrn
- 3 žlice olja
- 6 korenčkov
- 2 čebuli
- 3 žlice moke
- 1 žlica paradižnikove mezge
- sol
- poper
- 1 žlica masla
- 300 g slanine
- 500 g srebrnih čebulic ali manjših šalotk
- 400 g poljubnih gob
- nasekljan peteršilj za posip

Poletni piknik: kaj ponuditi tistim, ki ne pijejo alkohola?
Če se pri pikniku zdi izbira jedilnika včasih zapletena, se s pijačo ni treba posebno ubadati – važno, da pivo hladno. Kaj pa, če gostje ne pijejo alkohola?

Kakšna je razlika med ravioli in tortelini
Raviole in torteline pogosto zamenjujemo, nekateri besedi uporabljajo celo kot sopomenko, čeprav se ti dve polnjeni testenini med seboj precej razlikujeta.

Domači sadni sladoledi umetnice Mirande Rumina
Umetnica Miranda Rumina je svet očarala s slikami in kipi, navdušuje pa tudi z naravnimi sladoledi. Izvolite tri recepte za pripravo sladoleda – brez mleka in rafiniranega sladkorja.
Sestavine
- 1,6 kg govedine za golaž
- 3 listi lovora
- 1 majhen šopek timijana
- 2 steklenici cenejšega rdečega vina
- nekaj poprovih zrn
- 3 žlice olja
- 6 korenčkov
- 2 čebuli
- 3 žlice moke
- 1 žlica paradižnikove mezge
- sol
- poper
- 1 žlica masla
- 300 g slanine
- 500 g srebrnih čebulic ali manjših šalotk
- 400 g poljubnih gob
- nasekljan peteršilj za posip
Postopek
Meso narežemo na večje kose, ga damo v skledo, zalijemo z vinom, dodamo lovor, timijan in poprova zrna, skledo pokrijemo in postavimo v hladilnik čez noč.
Nad drugo skledo namestimo cedilo, meso iz marinade precedimo in vino prihranimo. V ponvi segrejemo polovico olja, dodamo nekaj mesa, ga opražimo in odložimo v posodo. Postopoma opražimo vse meso. V ponev nato vlijemo malo vina, zavremo in pustimo toliko časa, da se vsi zapečeni (karamelizirani) deli stopijo. Pečico segrejemo na 200 °C.
Čebulo in korenček olupimo, čebulo grobo nasekljamo, korenček pa narežemo na večje kose. V veliki kozici, ki jo bomo postavili v pečico, segrejemo preostalo olje in prepražimo čebulo in korenje, da začne spreminjati barvo. Vmešamo moko, pražimo 1 minuto, nato dodamo paradižnikovo mezgo. Tudi njo malo popražimo, dodamo meso in ves sok, ki se je iz njega izcedil, vino iz ponve in preostalo vino, skupaj z zelišči. Solimo, popramo in zavremo. Dobro premešamo, kozico pokrijemo in postavimo v pečico. Meso v pečici dušimo 2 uri, da se popolnoma zmehča.
Medtem slanino narežemo na koščke, srebrne čebulice olupimo, gobe očistimo in narežemo na rezine. V ponvi segrejemo maslo ter dodamo slanino in čebulice. Pražimo približno 10 minut, da začne slanina postajati hrustljava, čebulice pa se nekoliko zmehčajo in obarvajo, nato dodamo gobe in pražimo še 5 minut. Kozico z mesom vzamemo iz pečice in vanjo vlijemo vsebino iz ponve, še 10 minut vse skupaj kuhljamo, posujemo s peteršiljem in postrežemo.