Poletje na žlico: boranja, okusna poletna klasika, ki jo obožujemo
Tudi poleti imamo radi enolončnice, še posebej boranjo, katere glavna sestavina je stročji fižol.

Stročji fižol je ena najbolj prepoznavnih in priljubljenih poletnih vrtnin. Je hranljiv, vsestranski in enostaven za pripravo, pa naj ga uporabimo kot glavno sestavino ali kot prilogo. Njegova blaga aroma omogoča številne kulinarične kombinacije – od tradicionalnih jedi do sodobnih veganskih krožnikov.
Kako veseli smo poletnih shrankov v drugih letnih časih. Stročji fižol je eden od bolj priljubljenih.
Stročji fižol
Poletna klasika, brez katere ne gre
Ena pri nas najbolj znanih poletnih jedi iz stročjega fižola je boranja. Ta preprosta enolončnica, je zaradi svoje lahkotnosti, domačnosti in bogatega okusa priljubljena predvsem v poletnih mesecih, ko je stročjega fižola v izobilju.
Pripravimo jo lahko z mesom ali brez, z dodatkom krompirja, bolj gosto ali redko, predvsem pa ne sme manjkati osrednja sestavina te priljubljene jedi, stročji fižol. Slednji je lahko okrogel ali ploščat, zelen, vijoličen ali rumen, najboljši pa je zagotovo tisti z domačega vrta.

Puranje meso je zelo priljubljena izbira, saj je hitro pripravljeno. Vsebuje izjemno malo maščob, zato pa več proteinov in drugih pomembnih hranil.
Puranja enolončnica s stročjim fižolom
Od kod izvira boranja
Beseda boranja izvira iz turške besede baranya, kar označuje vrsto zelenjavne enolončnice. Čeprav ima jed različice po celotnem Balkanu, jo najbolj pogosto srečamo v srbski, bosanski in črnogorski kuhinji. Gre za dnevno, domačo jed, ki je pogosto na jedilnikih podeželskih družin, saj združuje dostopne sestavine, poln okus in hranilno vrednost.
Jed je pripravljena v enem loncu in jo lahko skuhamo na zalogo in zamrznemo, pri postrežbi pa ji lahko dodamo še žlico kisle smetane ali pa po njej zgolj posujemo nasekljanasveža zelišča.
Triki in nasveti za odlično boranjo
Za pripravo boranje najprej na olju ali svinjski masti prepražimo čebulo, dodamo mleto papriko in paradižnik, nato pa še stročji fižol, meso in krompir, po želji tudi korenček. Vse skupaj se počasi kuha, dokler zelenjava in meso ne postaneta mehka. Po potrebi jo na koncu zgostimo z žlico moke (t. i. podmet ali pri balkanskih sosedih zaprška), kar jedi doda polnejšo strukturo.
Izbira mesa: Za pripravo boranje lahko uporabimo svinjsko, goveje, jagnječje, puranje ali piščančje meso. Meso naj ne bo preveč pusto, naj ima nekaj maščobe, ki bo poskrbela, da bo meso ostalo lepo sočno in okusno. Ko boranjo pripravljamo s piščancem, je bolje izbrati kose piščanca s kostmi in kožo, saj bodo jedi dali več okusa, pred postrežbo pa lahko kožo in kosi odstranimo.
Začimbe: Boranjo lahko začinimo z mleto papriko, timijanom, majaronom, lovorovim listom, po želji tudi šetrajem. Solimo jo tik preden je stročji fižol kuhan, drugače se ta ne bo dobro skuhal.
Z imenom pita lahko označimo ogromno različnih jedi. Če vas vprašajo le, ali bi vam prijala pita, si gotovo ne morete enoznačno predstavljati, kaj vam pravzaprav ponujajo.
Slana pita s stročjim fižolom
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se