© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Očistite klapavice kot pravi chef


Uredništvo
3. 7. 2025, 13.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Čiščenje školjk ni nujno zahtevno. Za vas smo pripravili nekaj preprostih nasvetov, s katerimi boste lahko pripravili odlično morsko kosilo.

Klapavice s paradiznikom in cilijem_1
Dober tek
Klapavice so v kuhi pogosto prezrte.

Klapavice so ene tistih školjk, ki jih marsikdo obožuje – a se jih hkrati malce boji pripravljati.

Čeprav njihova priprava ni zahtevna, je temeljito čiščenje pred kuhanjem ključnega pomena, saj vpliva tako na okus kot tudi na varnost jedi.

Tukaj je preprost vodnik, kako klapavice očistimo hitro, učinkovito in pravilno.

klapavica
Dober tek
Z nekaj triki, boste pravi mojster priprave klapavic.

Najprej školjke stresemo v večjo skledo s hladno vodo. Z roko jih dobro premešamo – s tem odstranimo večino peska, sluzi in ostalih nečistoč, ki se naberejo med lupinami.

Ta korak lahko po želji ponovimo večkrat, dokler voda ni bolj čista.

S pomočjo majhnega ostrega noža ali ščetke s površine lupin postrgamo morebitne alge, vitičnjake ali druge morske obloge. Školjke, ki imajo poškodovano ali zlomljeno lupino, nemudoma zavržemo, saj niso varne za uživanje.

Nato sledi odstranitev t. i. 'brade' – to je trdovraten, štrenast šopek vlaken, ki štrli iz stičišča lupin.

klapavica
Dober tek
'Brada' se lahko zdi malce trdovratna.

Nekatere školjke je nimajo, če pa jo opazimo, jo primemo s prsti ali z majhnim nožem in jo močno potegnemo vstran. Lahko je nekoliko trdovratna, a odstranjevanje ni zapleteno.

Pozorni moramo biti tudi na odprte školjke. Če je katera školjka že odprta, po njej rahlo potolčemo z nožem. Če se ob tem ne zapre, jo zavržemo, saj to pomeni, da je školjka mrtva in ni več užitna. Vse, ki se ob dotiku lepo zaprejo, pa lahko uporabimo.

klapavica
Dober tek
Če se školjka ne zapre, ta ni več užitna.

Na koncu školjke še enkrat splaknemo v hladni vodi, jih preložimo v cedilo in pustimo, da se dobro odcedijo. Tako pripravljene so nared za kuhanje – najpogosteje z belim vinom, zelišči, česnom ali pa v bogati paradižnikovi omaki.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.