Očistite klapavice kot pravi chef
Čiščenje školjk ni nujno zahtevno. Za vas smo pripravili nekaj preprostih nasvetov, s katerimi boste lahko pripravili odlično morsko kosilo.

Klapavice so ene tistih školjk, ki jih marsikdo obožuje – a se jih hkrati malce boji pripravljati.
Čeprav njihova priprava ni zahtevna, je temeljito čiščenje pred kuhanjem ključnega pomena, saj vpliva tako na okus kot tudi na varnost jedi.
Pripravili smo jih že na buzaro, v omakah, solatah, juhah … a gratinirane res morate poskusiti!
Gratinirane klapavice
Tukaj je preprost vodnik, kako klapavice očistimo hitro, učinkovito in pravilno.

Najprej školjke stresemo v večjo skledo s hladno vodo. Z roko jih dobro premešamo – s tem odstranimo večino peska, sluzi in ostalih nečistoč, ki se naberejo med lupinami.
Ta korak lahko po želji ponovimo večkrat, dokler voda ni bolj čista.
S pomočjo majhnega ostrega noža ali ščetke s površine lupin postrgamo morebitne alge, vitičnjake ali druge morske obloge. Školjke, ki imajo poškodovano ali zlomljeno lupino, nemudoma zavržemo, saj niso varne za uživanje.
Nato sledi odstranitev t. i. 'brade' – to je trdovraten, štrenast šopek vlaken, ki štrli iz stičišča lupin.

Nekatere školjke je nimajo, če pa jo opazimo, jo primemo s prsti ali z majhnim nožem in jo močno potegnemo vstran. Lahko je nekoliko trdovratna, a odstranjevanje ni zapleteno.
Pozorni moramo biti tudi na odprte školjke. Če je katera školjka že odprta, po njej rahlo potolčemo z nožem. Če se ob tem ne zapre, jo zavržemo, saj to pomeni, da je školjka mrtva in ni več užitna. Vse, ki se ob dotiku lepo zaprejo, pa lahko uporabimo.

Na koncu školjke še enkrat splaknemo v hladni vodi, jih preložimo v cedilo in pustimo, da se dobro odcedijo. Tako pripravljene so nared za kuhanje – najpogosteje z belim vinom, zelišči, česnom ali pa v bogati paradižnikovi omaki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se