
Testenine z zelenjavno omako
Paradižnikovo omako, v kateri se skriva še druga zelenjava, lahko tudi zamrznemo.
Testenine z zelenjavno omako
Paradižnikovo omako, v kateri se skriva še druga zelenjava, lahko tudi zamrznemo.

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 2 stebla zelene
- 2 korenčka
- 1 por
- 2 papriki
- 2 pločevinki (po 400 g) paradižnika (pelatov)
- 4 stroki česna
- 1 žlica sladkorja
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 300 g testenin (školjke)
- sol
- poper
- sveže nariban parmezan in po želji rukola za posip
Preberite tudi

Nasveti za nabiranje divjih rastlin
Spomladi se težko odrečemo nabiranju divjih rastlin. Dobro je, če poznamo nekaj nasvetov za varno nabiranje.

Ideje za kosilo s piščancem v glavni vlogi
Zdaj je čas za pusto meso in ribe. A piščanec je lahko dolgočasen in suh, zato imamo za vas štiri odlične ideje, ki na krožnik prinesejo tudi nekaj zelenjave.

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 2 stebla zelene
- 2 korenčka
- 1 por
- 2 papriki
- 2 pločevinki (po 400 g) paradižnika (pelatov)
- 4 stroki česna
- 1 žlica sladkorja
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 300 g testenin (školjke)
- sol
- poper
- sveže nariban parmezan in po želji rukola za posip
Postopek
Vso zelenjavo operemo, očistimo in nasekljamo. V večji oplasteni kozici segrejemo olje in na njem nežno 20 minut pražimo čebulo, zeleno, korenček in por, da se vse zmehča. Dodamo česen in papriko in dušimo še 10 minut. V kozico dodamo še pelate, sladkor in kis. Kuhljamo najmanj 20 minut; dlje bomo kuhljali, bolje bo.
Testenine skuhamo po navodilih na zavitku, da so al dente. Medtem s paličnim mešalnikom omako pretlačimo, solimo in popramo ter damo nazaj na toplo. Kuhane testenine odcedimo in jih zmešamo z omako. Jed posujemo s parmezanom, po želji še z rukolo, in postrežemo.