Ne boste verjeli, iz česa so te sladice - in tako so božanske!
Zelenjavne sladice so odlična ideja, ko želimo porabiti zelenjavo z vrta. Bučke, korenček, fižol in pesa popestrijo nabor receptov in navdušijo s sočnostjo.

Kako porabiti zelenjavo z vrta? Pripravimo zelenjavne sladice
Ko naši (in sosedovi) vrtovi poleti zasijejo v najlepši luči in se košare šibijo od nabrane sezonske zelenjave, se lotimo priprave vseh vrst zelenjavnih jedi, od solat, prilog, juh pa do vloženih dobrot, ki nas bodo na poletje spominjale v hladnih dneh.
A redko se spomnimo, da bi takrat, ko nam bučke štrlijo ven pri ušesih, iz njih pripravili sočen kolač in presenetili zbrane ob popoldanski kavi.

Zelenjavne sladice z bučkami, korenčkom, rdečo peso
Zelenjavne sladice so vse bolj priljubljene tudi med tistimi, ki sicer prisegajo na klasiko, saj lahko z domačimi pridelki hitro poskrbimo za sočno novost na naših desertnih krožnikih.
Posebno hvaležne za pripravo zelenjavnih sladic so bučke, ki zaradi visoke vsebnosti vode zagotovijo, da so kolači in torte fino puhasti in prav poletno lahkotni.

Korenček je star znanec sladic, saj se dobro znajde v mafinih, kolačih in tortah. Zelenjavne sladice s korenčkom posebno lepo zasijejo, ko jim dodamo cimet, muškatni orešček in druge 'tople' začimbe.
Tudi rdeča pesa nas zna presenetiti. Njeni zemeljski toni se lepo ujamejo s kakavom – kot skrivno sestavino jo lahko dodamo rjavčkom (browniejem) in tako za zelenjavne okuse morda navdušimo tudi najmlajše in najbolj izbirčne jedce.
Tale različica rjavčkov vsebuje manj maščobe, zato so malo manj pregrešni, a nič manj dobri.
Pesini rjavčki
Skrivna sestavina: fižol
Morda manj znana, a vse bolj priljubljena sestavina za sladice je tudi fižol.
Najrazličnejše vrste fižola se po tem, ko jih skuhamo in pretlačimo, spremenijo v žametno kremo, ki v zelenjavnih sladicah nadomesti dobršen del moke in maščobe.
Iz fižola lahko pripravimo mousse, kremo za torte ali kolačke, piškote, mafine in še več, zelo hvaležen pa je za pripravo najrazličnejših veganskih slaščic.

Zelenjavne sladice za vse leto
Če nas poletne temperature in zelenjava prej ujezijo kot navdušijo, se lahko počasi začnemo ozirati proti okusom jeseni in že zdaj shranimo recepta za slastno pito z bučo ali kremo iz sladkega krompirja.
Buča je resnično vsestranska, saj se odlično obnese tudi v sladicah
Bučna pita z javorovim sirupom in orehi
Sladki kozarčki v katerih je sladek krompir ne prepoznaven.
Krema iz sladkega krompirja in čokolade
So zelenjavne sladice bolj zdrave?
O tem bi se dalo debatirati. Gotovo imajo nekateri recepti na račun uporabljene zelenjave kakšno kalorijo manj in kakšno vlaknino več. Pa vendar se vedno znova sprašujemo – kako pogosto je smisel sladic v tem, da so zdrave?
Kolač za katerega sploh ne bodo vedeli, da se notri skriva korenček
Korenčkov kolač z vaniljevim nadevom
Privoščite si torej zelenjavo ob popoldanski kavi ali pa z njo pospremite kakšno poletno praznovanje v sladki, domiselni in povsem sezonski obliki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se