© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Ne boste verjeli, iz česa so te sladice - in tako so božanske!


Barbara Slivnik
8. 7. 2025, 05.40
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Zelenjavne sladice so odlična ideja, ko želimo porabiti zelenjavo z vrta. Bučke, korenček, fižol in pesa popestrijo nabor receptov in navdušijo s sočnostjo.

Čokoladni kolač z bučkami
Dober tek
Sočen čokoladni kolač ali kako porabiti presežek bučk na nov način

Kako porabiti zelenjavo z vrta? Pripravimo zelenjavne sladice

Ko naši (in sosedovi) vrtovi poleti zasijejo v najlepši luči in se košare šibijo od nabrane sezonske zelenjave, se lotimo priprave vseh vrst zelenjavnih jedi, od solat, prilog, juh pa do vloženih dobrot, ki nas bodo na poletje spominjale v hladnih dneh.

A redko se spomnimo, da bi takrat, ko nam bučke štrlijo ven pri ušesih, iz njih pripravili sočen kolač in presenetili zbrane ob popoldanski kavi.

Bučkina torta z limono
Dober tek
Kdo bi si mislil, da se v takšni sladici skriva zelenjava?

Zelenjavne sladice z bučkami, korenčkom, rdečo peso

Zelenjavne sladice so vse bolj priljubljene tudi med tistimi, ki sicer prisegajo na klasiko, saj lahko z domačimi pridelki hitro poskrbimo za sočno novost na naših desertnih krožnikih.

Posebno hvaležne za pripravo zelenjavnih sladic so bučke, ki zaradi visoke vsebnosti vode zagotovijo, da so kolači in torte fino puhasti in prav poletno lahkotni.

Obrnjen korenčkov kolač
Dober tek
Najmlajšim jedcem lahko povemo, da je ta kolač odličen za dober vid

Korenček je star znanec sladic, saj se dobro znajde v mafinih, kolačih in tortah. Zelenjavne sladice s korenčkom posebno lepo zasijejo, ko jim dodamo cimet, muškatni orešček in druge 'tople' začimbe.

Tudi rdeča pesa nas zna presenetiti. Njeni zemeljski toni se lepo ujamejo s kakavom – kot skrivno sestavino jo lahko dodamo rjavčkom (browniejem) in tako za zelenjavne okuse morda navdušimo tudi najmlajše in najbolj izbirčne jedce.

beetroot brownies

Pesini rjavčki

Tale različica rjavčkov vsebuje manj maščobe, zato so malo manj pregrešni, a nič manj dobri.

1 h 20 min
Enostavno

Skrivna sestavina: fižol

Morda manj znana, a vse bolj priljubljena sestavina za sladice je tudi fižol.

Najrazličnejše vrste fižola se po tem, ko jih skuhamo in pretlačimo, spremenijo v žametno kremo, ki v zelenjavnih sladicah nadomesti dobršen del moke in maščobe.

Iz fižola lahko pripravimo mousse, kremo za torte ali kolačke, piškote, mafine in še več, zelo hvaležen pa je za pripravo najrazličnejših veganskih slaščic.

Fižolovi mafini
Dober tek
Fižol je res vsestranska sestavina

Zelenjavne sladice za vse leto

Če nas poletne temperature in zelenjava prej ujezijo kot navdušijo, se lahko počasi začnemo ozirati proti okusom jeseni in že zdaj shranimo recepta za slastno pito z bučo ali kremo iz sladkega krompirja.

So zelenjavne sladice bolj zdrave?

O tem bi se dalo debatirati. Gotovo imajo nekateri recepti na račun uporabljene zelenjave kakšno kalorijo manj in kakšno vlaknino več. Pa vendar se vedno znova sprašujemo – kako pogosto je smisel sladic v tem, da so zdrave?  

Privoščite si torej zelenjavo ob popoldanski kavi ali pa z njo pospremite kakšno poletno praznovanje v sladki, domiselni in povsem sezonski obliki.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.