
Testenine s školjkami na rdeče
Za ljubitelje morskih jedi bo kot nalašč ta italijanska klasika
Testenine s školjkami na rdeče
Za ljubitelje morskih jedi bo kot nalašč ta italijanska klasika

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 1 pločevinka (400 g) češnjevih paradižnikov
- 1 kozarec belega vina
- ščepec svetlo rjavega sladkorja
- 750 g opranih školjk srčank (vongol)
- 400 g linguinov (ploščatih špagetov)
- 1 žlica dobrega ekstra deviškega
- oljčnega olja

Ko enkrat poskusite ta domači kečap, ga nikoli več ne boste kupili
Domači kečap bo okusnejši in bolj naraven kot kupljeni, pa še prilagodite ga lahko svojemu okusu! Podobno je s paradižnikovo omako.

Top ideje za uporabo kumar v kuhinji
Začela se je sezona kumar, ki jih lahko v kuhinji uporabimo na različne načine – sveže, kisane, kuhane ali celo v sokovih. Z našimi recepti kumare nikoli ne bodo ostale več dni v hladilniku.

Pripravite dišeči sirup iz vrtnic
Škoda, da vsako leto odvržemo toliko lističev teh prekrasnih rož, raje izdelajte sirup! Tekst: ANDREJA COMINO foto: SHUTTERSTOCK
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 1 pločevinka (400 g) češnjevih paradižnikov
- 1 kozarec belega vina
- ščepec svetlo rjavega sladkorja
- 750 g opranih školjk srčank (vongol)
- 400 g linguinov (ploščatih špagetov)
- 1 žlica dobrega ekstra deviškega
- oljčnega olja
Postopek
Česnove stroke narežemo na tanke rezinice. Olje segrejemo v veliki kozici s pokrovko. Nanj stresemo česen, ga pražimo 1 minuto, nato v kozico stresemo paradižnik. V pločevinko vlijemo vino, s katerim jo oplaknemo, in ga nato vlijemo v kozico. Dodamo sladkor in zvišamo temperaturo. Kuhamo, dokler se omaka ne zgosti, in občasno pomešamo, da se ne prime dna – to bo trajalo 15 do 20 minut.
Ko se omaka kuha kakih 10 minut, zavremo velik lonec osoljene vode, v kateri skuhamo testenine, da so al dente – to bo trajalo kakih 10 minut, sledimo navodilu na zavitku – in jih odcedimo. Ko se omaka zgosti, stresemo vanjo oprane školjke, premešamo, pokrijemo in zvišamo temperaturo do konca. Kuhamo 3 do 4 minute, da se vse školjke odprejo (školjke, ki se niso odprle, zavržemo); takrat vsebino kozice znova premešamo. Izklopimo kuhalnik, v kozico stresemo kuhane testenine, zabelimo še z ekstra deviškim oljčnim oljem in pomešamo, da so testenine enakomerno obdane z omako. Pokusimo testenine in po želji dosolimo. Kozico postavimo na mizo in postrežemo iz nje; zraven postavimo skledo za prazne školjčne lupine.
Nasvet
Sveže školjke lahko nekaj dni hranimo v hladilniku, v skledi, pokrite z vlažno krpo. Pred kuhanjem jih temeljito operemo v mrzli vodi, ki jo večkrat zamenjamo, in pregledamo, ali so vse trdno zaprte. Tiste, ki so odprte ali poškodovane, zavržemo.