Kaj boste skuhali danes?
Rižota z lignji
Rižota z morskim pridihom je vedno odlična ideja
Rižota z lignji
Rižota z morskim pridihom je vedno odlična ideja
Sestavine
- 400 g svežih ali zamrznjenih lignjev
- 300 g riža za rižoto
- 2 čebuli
- 2–4 stroki česna
- 0,75 dl oljčnega olja
- 1 kozarec belega vina
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 1,5 litra zelenjavne ali ribje jušne osnove
- sol in poper
- pest sesekljanega svežega peteršilja za posip
Je v vašem receptu jabolko? Tako francosko pripravimo mi
Nepogrešljiva praznična klasika skriva neizmerno pestro zgodbo. Bi jo morali imenovati ruska, ali ji lahko dodamo jajce in zakaj jo imamo tako radi?
Božične miške, recept
Ocvrte miške se običajno na mizah pojavijo proti koncu zime, a se jih da zlahka obleči v bolj praznična oblačila. Kot osnovo za miške uporabimo odličen božični jogurt, ki ga je moč kupiti le v tem obdobju, v maso pa spadajo še orehi in brusnice.
Najboljše priloge za božično večerjo
Domišljeno izbrane priloge naj nadgradijo in dopolnijo praznični obed. Izbrali smo manj klasične ideje, v katerih zasije sezonska zelenjava.
Sestavine
- 400 g svežih ali zamrznjenih lignjev
- 300 g riža za rižoto
- 2 čebuli
- 2–4 stroki česna
- 0,75 dl oljčnega olja
- 1 kozarec belega vina
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 1,5 litra zelenjavne ali ribje jušne osnove
- sol in poper
- pest sesekljanega svežega peteršilja za posip
Postopek
Lignje dobro očistimo in narežemo na kolobarje. S kuhinjsko brisačo jih dobro osušimo. Česen in čebulo olupimo in drobno sesekljamo.
V veliki ponvi segrejemo olje in na njem do mehkega prepražimo čebulo in česen. Dodamo lignje in jih na srednjem ognju dušimo 10 minut. Vmes jih med mešanjem večkrat zalijemo z vinom. Ko se lignji zmehčajo, jih začinimo s soljo in poprom, dodamo paradižnikovo mezgo, previdno premešamo in dodamo riž.
Zalijemo z zajemalko zelenjavne ali ribje jušne osnove, in ko riž tekočino posrka, dodamo naslednjo zajemalko osnove. To ponavljamo in pri tem nenehno mešamo, da se riž zmehča (približno 20 minut). Ponev odstavimo z ognja, pokrijemo s pokrovko in pustimo počivati približno 3 minute. Posujemo s peteršiljem in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Peljmeni z mesom
Sendvič po italijansko
Italijani ne slovijo samo po testeninah, temveč tudi po slastnih sendvičih.