
Rižota z lignji
Rižota z morskim pridihom je vedno odlična ideja
Rižota z lignji
Rižota z morskim pridihom je vedno odlična ideja

Sestavine
- 400 g svežih ali zamrznjenih lignjev
- 300 g riža za rižoto
- 2 čebuli
- 2–4 stroki česna
- 0,75 dl oljčnega olja
- 1 kozarec belega vina
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 1,5 litra zelenjavne ali ribje jušne osnove
- sol in poper
- pest sesekljanega svežega peteršilja za posip

Ta sočna sladica je popolna poletna alternativa pitam in piškotom
Če iščete lahek in hitro pripravljen spomladanski ali poletni posladek, je francoski clafoutis s češnjami popolna izbira.

Decanter 2025: Slovenska vina prejela rekordno število priznanj
Znani so rezultati mednarodnega vinskega ocenjevanja Decanter World Wine Awards 2025. Zlato medaljo je prejelo 13 slovenskih vin, kar je največ doslej. Eno vino je prejelo tudi nagrado "Best in Show".

Sadna piva: poletna osvežitev s sadno dušo
Sadna piva družujejo sadno svežino z značajem piva, zaradi česar navdušujejo tako izkušene pivoljube kot radovedne začetnike
Sestavine
- 400 g svežih ali zamrznjenih lignjev
- 300 g riža za rižoto
- 2 čebuli
- 2–4 stroki česna
- 0,75 dl oljčnega olja
- 1 kozarec belega vina
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 1,5 litra zelenjavne ali ribje jušne osnove
- sol in poper
- pest sesekljanega svežega peteršilja za posip
Postopek
Lignje dobro očistimo in narežemo na kolobarje. S kuhinjsko brisačo jih dobro osušimo. Česen in čebulo olupimo in drobno sesekljamo.
V veliki ponvi segrejemo olje in na njem do mehkega prepražimo čebulo in česen. Dodamo lignje in jih na srednjem ognju dušimo 10 minut. Vmes jih med mešanjem večkrat zalijemo z vinom. Ko se lignji zmehčajo, jih začinimo s soljo in poprom, dodamo paradižnikovo mezgo, previdno premešamo in dodamo riž.
Zalijemo z zajemalko zelenjavne ali ribje jušne osnove, in ko riž tekočino posrka, dodamo naslednjo zajemalko osnove. To ponavljamo in pri tem nenehno mešamo, da se riž zmehča (približno 20 minut). Ponev odstavimo z ognja, pokrijemo s pokrovko in pustimo počivati približno 3 minute. Posujemo s peteršiljem in postrežemo.