
Rezanci Alfredo po ameriško
Kremna omaka alfredo izvira iz Rima, kjer ji rečejo tudi fettuccine al burro (fetuccine z maslom). A še posebno priljubljena je v ZDA, kjer so recept prilagodili in mu dodali sladko smetano in nekaj začimb.
Rezanci Alfredo po ameriško
Kremna omaka alfredo izvira iz Rima, kjer ji rečejo tudi fettuccine al burro (fetuccine z maslom). A še posebno priljubljena je v ZDA, kjer so recept prilagodili in mu dodali sladko smetano in nekaj začimb.

Sestavine
- 250 g topljene smetane (ali sladke smetane)
- 25 g masla
- 100 g parmezana
- sveže nastrgan muškatni orešek
- 250 g svežih širokih rezancev
- sol in poper
- drobnjak ali peteršilj, ko postrežemo (po želji)

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.
Sestavine
- 250 g topljene smetane (ali sladke smetane)
- 25 g masla
- 100 g parmezana
- sveže nastrgan muškatni orešek
- 250 g svežih širokih rezancev
- sol in poper
- drobnjak ali peteršilj, ko postrežemo (po želji)
Postopek
V srednje veliko kozico damo topljeno smetano, maslo in koruzni škrob ter kuhamo na nizki temperaturi, da zmes rahlo zavre. Ugasnemo štedilnik in prihranimo na toplem.
Nastrgamo parmezan in ga stresemo v skodelico skupaj z muškatnim oreškom. Dodamo obilo sveže zmletega črnega popra in premešamo (še ne solimo).
Testenine skuhamo v veliki količini osoljene vrele vode, da so še al dente (po navadi 3 do 4 minute). Testenine odcedimo, a ne preveč temeljito, malo vode od kuhanja prihranimo.
Testenine stresemo v kozico s kremasto omako in jih potresemo s sirom. Vse skupaj rahlo premešamo z lopatico, nato pa prilijemo 3 žlice vode, ki smo jo prihranili od kuhanja testenin. Testenine bodo sprva na videz mokre; mešamo jih, dokler ne vpijejo vode in omaka postane svetleča. Tedaj jih solimo in popramo po okusu ter preložimo v segrete krožnike. Nasekljamo drobnjak oziroma peteršilj, ga potresemo po testeninah in takoj postrežemo.
Topljena smetana
Topljeno smetano pridobimo iz kuhanega mleka; gre za tradicionalen mlečni izdelek, ki ga lahko kupimo na tržnicah. Lahko jo nadomestimo z malo slanim mladim kajmakom, ki je izdelan enako kot topljena smetana, le da ga na Balkanu solijo.