
Golaž iz hobotnice
Golaž iz hobotnice

Sestavine
- 1,5 kg hobotnice
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 čebuli
- 4 stroki česna
- 400 g pelatov
- 2 žlički paradižnikove mezge
- 1 dl belega vina
- 2 lovorova lista
- 1 žlica kaper
- 1 pest izkoščičenih črnih oliv
- sol in poper
- sesekljan peteršilj za posip

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 1,5 kg hobotnice
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 čebuli
- 4 stroki česna
- 400 g pelatov
- 2 žlički paradižnikove mezge
- 1 dl belega vina
- 2 lovorova lista
- 1 žlica kaper
- 1 pest izkoščičenih črnih oliv
- sol in poper
- sesekljan peteršilj za posip
Postopek
Očiščeno hobotnico damo v lonec, dolijemo le toliko vode, da je pokrita, in lonec pokrijemo. Ko voda zavre, znižamo temperaturo in hobotnico kuhamo 20 minut, da je na pol kuhana. Vzamemo jo iz vode in pustimo, da se nekoliko ohladi, vodo pa prihranimo. Ko je toliko ohlajena, da jo lahko primemo, odstranimo črne sluzaste dele pod lovkami in v glavi in jo narežemo na 2 cm velike koščke.
Čebulo in česen sesekljamo. Na segretem oljčnem olju prepražimo čebulo, da porumeni, dodamo česen in ga še malo popražimo. Priložimo hobotnico, dobro premešamo in pražimo kakšno minuto, nato zalijemo z vinom. Ko vino izhlapi, dodamo sesekljan paradižnik in mezgo, sol in poper, lovorov list in zavremo. Kuhamo 10 minut, da se paradižnik razpusti, nato dolijemo toliko vode, v kateri se je kuhala hobotnica, da dobimo ustrezno gostoto golaža. Dušimo pokrito približno pol ure, da se hobotnica do konca skuha, vmes po potrebi zalivamo z vodo od hobotnice. 10 minut pred koncem dodamo oplaknjene kapre in olive, na koncu pa golaž posujemo s peteršiljem. Postrežemo s polento ali testeninami.