Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Sladice z medom, ki navdušijo že ob pogledu


Uredništvo
19. 5. 2025, 06.43
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Te preproste in dišeče sladice z medom boste pripravljali večkrat – od zdravih zajtrkov do kremastih sladic in pit.

Medena pita z maskarponejem in grškim jogurtom
Dober tek
Medena pita z maskarponejem in grškim jogurtom

Med že tisočletja velja za eno najžlahtnejših naravnih sladil. Ima edinstveno aromo, ki se odlično povezuje s sadjem, mlečnimi izdelki, oreščki in začimbami. Prav zaradi svoje vsestranskosti je idealna izbira za pripravo zajtrkov in sladic, ki ne potrebujejo rafiniranega sladkorja, a vseeno navdušijo z bogatim okusom.

Za vas smo izbrali več preizkušenih receptov – od osvežilnega jogurtovega sladoleda z medeno grenivko do zapečenih sadnih sladic in kremastega kipnika - za sladkanje med tednom ali za posebne priložnosti. Vsekakor pa na svetovni dan čebel, 20. maja, ki ga po vsem svetu obeležujejo prav na pobudo Slovenije.

Na kaj moramo biti pozorni pri kuhanju in peki z medom

1. Ne pregrevajte medu


Med začne izgubljati svoje hranilne snovi že pri temperaturah nad 40–45 °C. Pri peki se temu sicer težko izognemo, a če ga dodajate v kreme, smoothije, napitke ali prelive, ga vedno umešajte na koncu, ko se jed nekoliko ohladi.

2. Med vpliva na teksturo in barvo
Med vsebuje več vlage kot kristalni sladkor, zato bo testo bolj vlažno in mehko. Prav tako povzroči hitrejše rjavljenje testa. Temperaturo peke znižajte za približno 10 °C, če z medom nadomestite ves sladkor v receptu.

3. Med je slajši od sladkorja
Med ima večjo sladilno moč, zato ga uporabite približno 25 % manj, kot bi uporabili sladkor. Na primer: 100 g sladkorja = 75 g medu.

4. Prilagodite tekočine v receptu


Ker med vsebuje vodo, je dobro zmanjšati količino drugih tekočin v receptu (mleko, jogurt, voda) za 1–2 žlici na 100 g medu.

5. Izberite pravi med za pravi okus
Vsaka vrsta medu ima svoj profil – cvetlični med je nevtralen, kostanjev je grenak, gozdni poln arome. Za nežne sladice izberite blag med, za zimske začimbne torte ali pečeno sadje pa močnejšega, kot je akacijev ali gozdni.

6. Uporabljajte med certificiranih slovenskih čebelarjev
Poceni industrijski med je pogosto segret ali celo mešan z glukoznim sirupom. Če želite pravo aromo in hranilno vrednost, izberite surov, neprečiščen med lokalnega porekla.

Sladek zajtrk

Med je že od nekdaj tradicionalna sestavina slovenskih zajtrkov. Najbrž imamo prav vsi sladke otroške spomine na topel kos kruha, izdatno premazan z maslom in zlatim čebeljim izdelkom. Obudite spomine na mladost in si posladkajte jutro z medom!

Medene sladice

Morda ob omembi sladic z medom najprej pomislimo na zimsko peko, a medenjaki še zdaleč niso edine sladke pekarije, kjer nam med pride prav. Vzemite si nekaj časa in razveselite družino z medeno sladico, primerno prazniku marljivih čebel, ter se ob sladkanju z najmlajšimi spomnite, kako pomembne so te pridne žuželke za naše okolje!


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.