© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Sladice z ribezom, ki se kar stopijo v ustih


M.K.
20. 6. 2025, 16.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Rahlo kiselkast okus ribeza se odlično poda k sladkobi sladic, njegova vsestranskost pa omogoča brezmejno ustvarjalnost v kuhinji.

ribezovi-krofki_300x300_acf_cropped
Dober Tek
Ribezovi krofki

Ribez je grmičasta rastlina, znana po svojih drobnih, kiselkastih jagodah. Poznamo več vrst ribeza, med katerimi so najpogostejši rdeči ribez, črni ribez in beli ribez, ki je pravzaprav le svetlejša različica rdečega. V Sloveniji je ribez precej razširjena sadna vrsta, saj uspeva tako na domačih vrtovih kot na večjih nasadih.

Plodovi ribeza običajno zorijo med junijem in avgustom, uživamo pa jih lahko sveže ali iz njega pripravimo marmelade, želeje, sokove, sirupe, kompote in tudi različne sladice, kot so torte, pite in sladoledi. Črni ribez se zaradi svoje močne arome uporablja tudi za pripravo likerjev in vina.

Top ideje za sladice z ribezom

A najpogosteje ribez najdemo v sladicah. Zaradi bogatega okusa in privlačnega videza je namreč zelo priljubljen dodatek najrazličnejšim sladkim dobrotam – od preprostih domačih peciv do bolj prefinjenih tort in sladoledov.

Ena najpogostejših ribezovih sladic je prav gotovo pita z ribezom. Rahlo sladkano krhko testo v kombinaciji z nadevom iz svežih ribezevih jagod in morda malo vaniljeve kreme je preprost, a zelo okusen posladek.

Ribez se pogosto uporablja tudi za pripravo drobljenca (ang. 'crumble'), kjer se sadež zapeče pod plastjo hrustljavega posipa iz moke, masla in sladkorja.

Zelo priljubljene so tudi tortice in biskviti, ki jim ribez doda sadno svežino. Zaradi svoje naravne kislosti lepo uravnoteži sladkost kreme ali biskvita, zato je pogosto uporabljen kot preliv ali vmesna plast.

Venčni kolač z ribezom
Dober tek
Venčni kolač z ribezom

Črni ribez je še posebej primeren za pripravo želejev in marmelad, ki se uporabljajo kot nadev za piškote, krostate ali rolade.

Iz ribeza lahko pripravimo tudi sladolede, sorbete ali ledene jogurtove sladice, ki so idealne za vroče poletne dni.

Ribezove jagode lahko zmrznemo in jih kasneje zmešamo z jogurtom ali smetano, kar ustvari hitro in zdravo sladico brez dodanega sladkorja.

Za bolj ustvarjalne kuharje je zanimiva tudi kombinacija ribeza s čokolado ali oreščki. Temna čokolada se odlično ujame z rdečim ali črnim ribezom, saj se grenkoba čokolade lepo poveže z rahlo kislim sadnim okusom. Takšne sladice so polnega okusa in zelo priljubljene na praznovanjih ali ob posebnih priložnostih.

Izkoristimo sezono ribeza za sladko razvajanje

Sladice iz ribeza niso le okusne, ampak tudi vizualno privlačne. Zaradi svojih intenzivnih barv so ribezove jagode pogosto uporabljene kot naravna dekoracija – posute po torti, potresene po smetanovi strjenki ali kot okras na sadnih kupah.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.