Kaj boste skuhali danes?
Polnovredni medeni kolač s hruškami
Preprosto sadno pecivo za vse priložnosti
Polnovredni medeni kolač s hruškami
Preprosto sadno pecivo za vse priložnosti
Sestavine
- 120 g masla
- 50 g medu
- 2 žlici češnjevega likerja
- nastrgana lupina ½ limone
- 3 jajca
- ščepec soli
- 130 g polnozrnate pšenične moke
- noževa konica pecilnega praška
- maslo in drobtine za pekač
- sladkor v prahu za posip
obloga
- 800 g zrelih, a čvrstih hrušk
- 100 g medu
- ščepec cimeta
- 2 žlici limonovega soka
- pinjole za posip
Malo več masla je vedno dobra ideja
Gostje so že skoraj prispeli, med prazničnimi prigrizki pa nekaj manjka – ko ste v dvomih, dodajte maslo.
Ta praznični koktejl je tako lep, da ga boste želeli najprej fotografirati
Če ste zadnje tedne vsaj malo na družbenih omrežjih, ste ga skoraj zagotovo že opazili – snow globe koktajl, pijačo, ki v kozarcu izgleda kot prava snežna krogla.
Manj je več: lahkotne sladice za zaključek prazničnega obeda
Po obilnem kosilu ali večerji se sladic lotimo zadržano, saj smo preveč siti, da bi v njih lahko resnično uživali. A ne pri tokratnem izboru receptov …
Sestavine
- 120 g masla
- 50 g medu
- 2 žlici češnjevega likerja
- nastrgana lupina ½ limone
- 3 jajca
- ščepec soli
- 130 g polnozrnate pšenične moke
- noževa konica pecilnega praška
- maslo in drobtine za pekač
- sladkor v prahu za posip
obloga
- 800 g zrelih, a čvrstih hrušk
- 100 g medu
- ščepec cimeta
- 2 žlici limonovega soka
- pinjole za posip
Postopek
Pekač namažemo z maslom in potresemo z drobtinami. Rumenjake ločimo od beljakov. Mlačno maslo močno penasto zmešamo z medom, likerjem in nastrgano limonovo lupino. Postopoma dodajamo rumenjake in spet penasto zmešamo.
Beljake s soljo stepemo v čvrst sneg. Moko s pecilnim praškom presejemo in s snegom previdno vmešamo v rumenjakovo zmes. Maso napolnimo v pripravljeni model in zgladimo površino.
Pečico segrejemo na 180 °C. Hruške olupimo, razpolovimo, odstranimo peščišča in narežemo na krhlje. Površino testa obložimo s hruškovimi krhlji, da so tesno drug ob drugem.
Medu dodamo cimet in limonov sok in mešanico segrejemo. Hruške prelijemo s toplo medeno mešanico in potresemo s pinjolami. V ogreti pečici pečemo približno 50 minut. Kolač naj se v pekaču ohladi, nato ga razrežemo na kose in potresemo s sladkorjem v prahu.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Poletni mošnjički s feto in zelišči
Popolna cezarjeva solata
Cezarjevo solato lahko naredimo zelo na hitro. Lahko pa si vzamemo čas in sestavimo popolno cezarjevo solato. Ključ je v detajlih in ko jih obvladate, vas čaka resnično izjemen rezultat.
Čokoladni ganaš s krhko karamelo
Fin ganaš, ki očara tudi najzahtevnejše goste