
Polnovredni medeni kolač s hruškami
Preprosto sadno pecivo za vse priložnosti
Polnovredni medeni kolač s hruškami
Preprosto sadno pecivo za vse priložnosti

Sestavine
- 120 g masla
- 50 g medu
- 2 žlici češnjevega likerja
- nastrgana lupina ½ limone
- 3 jajca
- ščepec soli
- 130 g polnozrnate pšenične moke
- noževa konica pecilnega praška
- maslo in drobtine za pekač
- sladkor v prahu za posip
obloga
- 800 g zrelih, a čvrstih hrušk
- 100 g medu
- ščepec cimeta
- 2 žlici limonovega soka
- pinjole za posip
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 120 g masla
- 50 g medu
- 2 žlici češnjevega likerja
- nastrgana lupina ½ limone
- 3 jajca
- ščepec soli
- 130 g polnozrnate pšenične moke
- noževa konica pecilnega praška
- maslo in drobtine za pekač
- sladkor v prahu za posip
obloga
- 800 g zrelih, a čvrstih hrušk
- 100 g medu
- ščepec cimeta
- 2 žlici limonovega soka
- pinjole za posip
Postopek
Pekač namažemo z maslom in potresemo z drobtinami. Rumenjake ločimo od beljakov. Mlačno maslo močno penasto zmešamo z medom, likerjem in nastrgano limonovo lupino. Postopoma dodajamo rumenjake in spet penasto zmešamo.
Beljake s soljo stepemo v čvrst sneg. Moko s pecilnim praškom presejemo in s snegom previdno vmešamo v rumenjakovo zmes. Maso napolnimo v pripravljeni model in zgladimo površino.
Pečico segrejemo na 180 °C. Hruške olupimo, razpolovimo, odstranimo peščišča in narežemo na krhlje. Površino testa obložimo s hruškovimi krhlji, da so tesno drug ob drugem.
Medu dodamo cimet in limonov sok in mešanico segrejemo. Hruške prelijemo s toplo medeno mešanico in potresemo s pinjolami. V ogreti pečici pečemo približno 50 minut. Kolač naj se v pekaču ohladi, nato ga razrežemo na kose in potresemo s sladkorjem v prahu.