
Polnovredni medeni kolač s hruškami
Preprosto sadno pecivo za vse priložnosti
Polnovredni medeni kolač s hruškami
Preprosto sadno pecivo za vse priložnosti

Sestavine
- 120 g masla
- 50 g medu
- 2 žlici češnjevega likerja
- nastrgana lupina ½ limone
- 3 jajca
- ščepec soli
- 130 g polnozrnate pšenične moke
- noževa konica pecilnega praška
- maslo in drobtine za pekač
- sladkor v prahu za posip
obloga
- 800 g zrelih, a čvrstih hrušk
- 100 g medu
- ščepec cimeta
- 2 žlici limonovega soka
- pinjole za posip
Preberite tudi

Polenta: Vse, kar morate vedeti o sortah in pripravi
Rumena, rdeča in bela polenta je nahranila generacije naših prednikov. Briški otroci so stali v vrsti, da bi dobili "škurjo od polente". Jo še znamo skuhati na star način?

Pečenka: vse kar morate vedeti, da bo uspela
Odkrijte skrivnosti popolne pečenke! Naučite se pravilne peke, da bo meso sočno, mehko in polnega okusa – vsakokrat brezhibno!

Veganske sladice, ki osvajajo brez kompromisov – ne boste verjeli, da so 100 % rastlinske!
Na popoldansko čajanko smo povabili vegana in se skoraj ujeli v past. S katero slaščico postreči, ko pa smo tako vajeni receptov z mlekom, jajci, smetano in medom. Z nekaj raziskovanja, novega znanja in kakšnim pametnim nadomestkom vam bo gotovo uspelo – ne bojte se eksperimentiranja!
Sestavine
- 120 g masla
- 50 g medu
- 2 žlici češnjevega likerja
- nastrgana lupina ½ limone
- 3 jajca
- ščepec soli
- 130 g polnozrnate pšenične moke
- noževa konica pecilnega praška
- maslo in drobtine za pekač
- sladkor v prahu za posip
obloga
- 800 g zrelih, a čvrstih hrušk
- 100 g medu
- ščepec cimeta
- 2 žlici limonovega soka
- pinjole za posip
Postopek
Pekač namažemo z maslom in potresemo z drobtinami. Rumenjake ločimo od beljakov. Mlačno maslo močno penasto zmešamo z medom, likerjem in nastrgano limonovo lupino. Postopoma dodajamo rumenjake in spet penasto zmešamo.
Beljake s soljo stepemo v čvrst sneg. Moko s pecilnim praškom presejemo in s snegom previdno vmešamo v rumenjakovo zmes. Maso napolnimo v pripravljeni model in zgladimo površino.
Pečico segrejemo na 180 °C. Hruške olupimo, razpolovimo, odstranimo peščišča in narežemo na krhlje. Površino testa obložimo s hruškovimi krhlji, da so tesno drug ob drugem.
Medu dodamo cimet in limonov sok in mešanico segrejemo. Hruške prelijemo s toplo medeno mešanico in potresemo s pinjolami. V ogreti pečici pečemo približno 50 minut. Kolač naj se v pekaču ohladi, nato ga razrežemo na kose in potresemo s sladkorjem v prahu.