Vrt
Kakšno hrano lahko pozimi ponudimo pticam na našem vrtu?
Poleg rastlin so na vrtovih nepogrešljive tudi ptice. A mrzlo zimsko obdobje je zanje čas težkih preizkušenj, zato jim pomagamo z nastavljanjem primerne hrane.
Volemija – živi fosil iz Avstralije, ki uspeva tudi v naših vrtovih
Volemija je živi fosil iz časa dinozavrov, danes pa lahko uspeva tudi v naših vrtovih. Odkrijte njeno izjemno zgodbo in nasvete za gojenje.
Najlepše dišeče vrtne rastline za božično okrasitev doma
Iščete naravno praznično dekoracijo? Odkrijte, katere dišeče rastline iz vrta doma ustvarijo toplino, vonj in pravo praznično razpoloženje.
Kaj moramo vedeti o zimski rezi okrasnih grmovnic?
Zimsko obrezovanje okrasnih grmovnic je eno najpomembnejših opravil, saj oblikuje njihov videz in vitalnost skozi vse leto. Preverite, kako ga opravimo.
Kako skrbeti za trato v mrzlih dneh
Pozimi si trata vzame čas za počitek. Vseeno pa tudi sedaj velja nekaj pravil, ob upoštevanju katerih bo spomladi trava še lepša, gostejša in bolj zelena. Preverite.
Trajnice, ki navdušujejo tudi pozimi
Nekatere trajnice šele pozimi pokažejo svoje največje čare. Z njihovo izbiro tako lahko poskrbimo, da vrt ostane privlačen v vseh letni časih. Spoznajmo jih!
Kako zaščititi mlada drevesa pred mrazom, vetrom in divjadjo
Mlada drevesa so v prvih letih še občutljiva na mraz, veter in divjad. Naučite se, kako jih pravilno zaščititi, da bodo varno preživela zimo in uspešno rasla.
Ste zaščitili zunanje pipe? To morate urediti, preden pritisne zmrzal
Pred zimskim mrazom je nujno zaščititi zunanje pipe, cevi in vodnjake. Preverite, kako jih pravilno izprazniti, izolirati in preprečiti škodo zaradi zmrzali.
Kaj lahko jeseni sadimo v rastlinjake?
Čeprav je v rastlinjaku vseeno topleje kakor na prostem, pa mrzle noči prodrejo tudi pod folijo ali steklo. Zagotovo še lahko sejemo špinačo, rukolo in morda redkvico.
Pravila sajenja spomladanskih čebulnic v okrasne posode
Še je čas, da posadimo okrasne čebulnice, ki nas bodo spomladi navduševale s cvetovi. Sajenje v cvetlične lončke je nekoliko bolj zahtevno, zato moramo poznati pravila.
Sušenje kakija po japonsko: kako doma narediti popoln hošigaki
Če imate radi sadne delikatese, poizkusite kaki posušiti po tradicionalnem japonskem postopku, imenovanem hošigaki. Morda bo to postala celo vaša nova zimska tradicija.
Letos kitajsko zelje odlično uspeva – iz njega naredite vrhunski kimči
Kitajsko zelje je letos odlično uspelo – izkoristite ga za domači kimči. Odkrijte, kako ga pripraviti, kdaj fermentirati in zakaj je ta jed tako izjemno zdrava.
Kdaj je kaki res zrel in je pravi čas za obiranje?
Kdaj vemo, da je kaki res zrel in nam, ko ga utrgamo z drevesa, ne bo pustil neprijetnega občutka v ustih? Odkrijte, kdaj in kako ga pravilno obirati.
Zakaj je treba drevesa pozimi beliti in kako to naredimo pravilno?
Beljenje debel sadnih dreves jih ščiti pred mrazom in pokanjem lubja. Odkrijte kdaj, s čim in kako drevesa pravilno pobelimo, da ostanejo med zimo zdrava.
Čudovita cvetlična kulisa: sajenje čebulnic po postopku lazanje
Jesen je še vedno pravi čas za sajenje čebulnic! Tina Podgrajšek svetuje, kako jih posaditi po posebnem postopku, ki prinaša dlje časa cvetoče gredice.
Raste tudi v Sloveniji: zlati nasveti za vzgojo granatnega jabolka
Granatno jabolko ni le simbol zdravja, temveč tudi lep okrasni grm. Preverili smo, ali lahko ta sredozemski sadež uspeva tudi v celinski Sloveniji.
Sončni koren – okusna zimska alternativa topinamburju
Pozimi, ko večina pridelkov že počiva, sončni koren (Helianthus strumosus) še vedno nudi sveže gomolje. Odlična, okusna in preprosta alternativa topinamburju.