Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Bučke, znane tudi kot cukini (italijansko zucchini), so ena izmed najbolj priljubljenih vrst poletne zelenjave. Poznamo več sort bučk: klasične podolgovate zelene, svetlo zelene, rumene in celo okrogle. Ne glede na barvo pa velja enako pravilo: manjša kot je bučka, bolj je mehka in okusna.
Kuhinje sveta poznajo najrazličnejše vrste nabodal. Od mesnih in ribjih do zelenjavnih in mešanih. Posebna vrsta nabodala je spirala.
Zelenjavne spirale
Njihova vsestranskost, nevtralen okus in hitro kuhanje jih uvrščajo med najbolj hvaležne sestavine za vsakodnevne obroke. Ne glede na to, ali bučke pripravite na hitro ali jih vključite v bolj zahtevne recepte, bodo vedno znova dokazale, da si zaslužijo svoje mesto v vsakem hladilniku in na vsakem krožniku.
Za zvitke lahko uporabite vso domačo pridelano zelenjavo.
Poletni zelenjavni zvitki
Kako jih pripraviti
Bučke imajo nežen okus, so nizkokalorične, polne vode in vlaknin, vitaminov (A, C, B6) ter kalija. Zaradi svoje rahle teksture se pri kuhanju ali peki hitro zmehčajo, a hkrati ostanejo dovolj čvrste, da dodajo jedi teksturo in volumen.
Bučke so primerne za vse načine priprave: dušenje, pečenje, cvrtje, kuhanje ali celo uživanje surove v solatah.
Solata iz bučk bo odlična za spopadanje z vročinskim valom
Bučkina solata s krutoni
Rižota je ena glavnih specialitet italijanske kuhinje. Priljubljene so tako mesne in ribje kot zelenjavne rižote.
Rižota z bučkami in piščancem
Bučkini polpeti
Naribane bučke, zmešane z jajcem, drobtinami ali moko, začimbami in po želji sirom, lahko oblikujemo v majhne polpete ali palačinke ter jih popečemo na ponvi ali spečemo v pečici. Postrežemo jih lahko kot glavno jed ali prilogo, z jogurtovo omako ali solato.
Bučkina lazanja ali musaka
Bučkina lazanja je sodobna priredba tradicionalne italijanske jedi, ki pa namesto listov testenin uporablja na tanke rezine narezane bučke. Tako ohrani večplastno strukturo in bogate okuse, a je hkrati manj kalorična, brez glutena in lažje prebavljiva. Lahko pa tudi ohranite testene liste in namesto mesnega nadeva pripravite nadev iz bučk in albuminske skute (rikote).

Bučkina omleta
Jajca stepemo, dodamo naribane ali na kocke narezane bučke, malo sira, zelišča in spečemo omleto. V 10 minutah dobimo hranilen in lahek obrok – popoln za hiter zajtrk ali večerjo.
Nasvet: pri tovrstnih jedeh naribane bučke posolimo in deset minut pustimo v posodi, nato iz bučk iztisnemo odvečno vodo.
Popečene bučke na žaru ali v ponvi
Bučke, narezane na rezine, pokapane z oljčnim oljem in začinjene z zelišči, so idealna priloga k mesu, ribam ali kot samostojna predjed.
Če jih posujemo z naribanim sirom in na hitro zapečemo v pečici, dobimo še bolj bogato jed.
Caciki je slana omaka oziroma pomaka, narejena iz naribanih kumar, jogurta, oljčnega olja, limonovega soka ali kisa in česna, začinjena s koprom, včasih tudi z meto, peteršiljem in timijanom.
Čips iz bučk s cacikijem
Ko imate več časa, skuhajte to slastno jed!
Počasi pečene bučke s koromačem in testeninskim rižkom
Bučkina juha
Hitra kremna juha iz bučk z dodatkom česna, čebule, krompirja ali smetane je odlična lahka jed, ki jo lahko postrežemo toplo ali hladno. Bučke lahko tudi kombiniramo z grahom, korenjem ali porom za še več okusa.
Tale poletna zelena juha je polna dobrote in kakor nalašč, da porabimo bučke, ki so se razrasle na vrtu.
Bučkina juha z rukolo in kruhki s kozjim sirom
Nadevane bučke
Manjše bučke prepolovimo, izdolbemo sredico in jih napolnimo s hitro popečeno mešanico mletega mesa, riža, sira ali zelenjave. Nato jih spečemo v pečici – za ekspresno različico jih lahko tudi dušimo pokrite v ponvi.
Testenine z bučkami
Klasična poletna jed – testenine z bučkami, česnom, oljčnim oljem in parmezanom. Dodamo lahko še panceto, rukolo, smetano ali limonino lupinico za osvežitev.
Italijani so sicer občutljivi, kadar karbonari dodajamo nove sestavine, a nič zato
Testenine karbonara z bučkami
Špageti sodijo med najbolj priljubljene testenine. Modro je upoštevati nekaj pravil, da bodo karseda teknili. Osnovno pravilo veli, da se špagete (enako velja za druge vrste testenin) vedno skuha na zob, po navodilu na embalaži.
Špageti z bučkami in panceto
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se