Tako preprosto pripravite jogurt doma
Doma narejen jogurt je odličen. Priprava je nadvse preprosta, potrebujete pa le dve sestavini.

Jogurt nastane z bakterijsko fermentacijo mleka. Fermentacija se seveda lahko zgodi tudi doma - na primer, kadar zjutraj mleko pozabimo na kuhinjskem pultu in ga opazimo šele ob koncu dneva. A skisano mleko ni prav zares jogurt.
Za jogurt moramo mleku dodati živo (ali liofilizirano - suho zamrznjeno) kulturo izbranih mlečnokislinskih bakterij (ki jo lahko kupimo v specializiranih trgovinah) ali pa - zares preprosto - lonček kupljenega jogurta, ki že vsebuje bakterije, ki bodo z vesljem sprejele novi dom v našem mleku. Nato moramo bakterijam samo še omogočiti za bivanje, predvsem pa razmnoževanje, prijetno temperaturo.


Domač jogurt
Sestavine:
1 liter čim manj toplotno obdelanega, najbolje polnomastnega mleka
2 žlici naravnega jogurta
Postopek
1. Segrevanje mleka
Mleko zavrete, da uničite morebitne neželene organizme. Nato ga odstavite in počakajte, da se ohladi na 42 do 45 °C. To je idealna temperatura za množenje mlečnokislinskih bakterij.
2. Dodajanje kulture
V ohlajeno mleko vmešajte naravni jogurt. Dobro premešajte, da se enakomerno porazdeli.
3. Fermentacija
Tekočino prelijte v čisto stekleno ali keramično posodo, v kateri boste shranjevali jogurt (lahko tudi v priročne manjše kozarčke z navojnim zamaškom). Pokrijte s kuhinjskim prtičem in pustite stati na toplem - lahko na sobni temperaturi, zavito v deko, ali v pečici, ki omogoča nizke temperature (do 30 °C). Tako naj stoji 6 do 10 ur, vmes pa ga ne premikajte in ne mešajte. Dlje kot zmes fermentira, bolj kisel bo jogurt.
4. Hlajenje
Ko jogurt doseže želen okus in gostoto, ga prestavite v hladilnik za nekaj ur. Ohlajen bo bolj čvrst. Če želite gostejši jogurt, ga precedite skozi tanko gazo ali ga v gazo zavijte in obestite, da se počasi odceja.




Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se