Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Tako preprosto pripravite jogurt doma


Uredništvo
18. 5. 2025, 16.07
Posodobljeno
17:12
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Doma narejen jogurt je odličen. Priprava je nadvse preprosta, potrebujete pa le dve sestavini.

domac-jogurt
Shutterstock
Jogurt preprosto pripravimo sami

Jogurt nastane z bakterijsko fermentacijo mleka. Fermentacija se seveda lahko zgodi tudi doma - na primer, kadar zjutraj mleko pozabimo na kuhinjskem pultu in ga opazimo šele ob koncu dneva. A skisano mleko ni prav zares jogurt.

Za jogurt moramo mleku dodati živo (ali liofilizirano - suho zamrznjeno) kulturo izbranih mlečnokislinskih bakterij (ki jo lahko kupimo v specializiranih trgovinah) ali pa - zares preprosto - lonček kupljenega jogurta, ki že vsebuje bakterije, ki bodo z vesljem sprejele novi dom v našem mleku. Nato moramo bakterijam samo še omogočiti za bivanje, predvsem pa razmnoževanje, prijetno temperaturo.

domac-jogurt z jagodami
Shutterstock
Za domač jogurt potrebujemo le dve sestavini

Domač jogurt

Sestavine:

1 liter čim manj toplotno obdelanega, najbolje polnomastnega mleka

2 žlici naravnega jogurta

Postopek

1. Segrevanje mleka

Mleko zavrete, da uničite morebitne neželene organizme. Nato ga odstavite in počakajte, da se ohladi na 42 do 45 °C. To je idealna temperatura za množenje mlečnokislinskih bakterij.

2. Dodajanje kulture

V ohlajeno mleko vmešajte naravni jogurt. Dobro premešajte, da se enakomerno porazdeli.

3. Fermentacija

Tekočino prelijte v čisto stekleno ali keramično posodo, v kateri boste shranjevali jogurt (lahko tudi v priročne manjše kozarčke z navojnim zamaškom). Pokrijte s kuhinjskim prtičem in pustite stati na toplem - lahko na sobni temperaturi, zavito v deko, ali v pečici, ki omogoča nizke temperature (do 30 °C). Tako naj stoji 6 do 10 ur, vmes pa ga ne premikajte in ne mešajte. Dlje kot zmes fermentira, bolj kisel bo jogurt.

4. Hlajenje

Ko jogurt doseže želen okus in gostoto, ga prestavite v hladilnik za nekaj ur. Ohlajen bo bolj čvrst. Če želite gostejši jogurt, ga precedite skozi tanko gazo ali ga v gazo zavijte in obestite, da se počasi odceja. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.