© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to


Uredništvo
27. 6. 2025, 12.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

cvrtje, cvrenje, olje
Pexels
Pri ponovni rabi olja moramo biti preudarni.

Prav je, da smo v kuhinji varčni in da živil ne zavržemo po nepotrebnem. Sicer je bolje vsakič uporabiti sveže olje za cvrenje, a če upoštevamo nekaj pravil, ga lahko varno uporabimo tudi večkrat.

Vrsta olja

Pomembno je, katero olje izberemo za cvrenje, pa tudi, kako cvremo. Olje izbiramo gleda na točko dimljenja, to je temperatura, pri kateri se iz olja začne kaditi. Ker cvrenje poteka pri visokih temperaturah, moramo uporabiti maščobo z visoko točko dimljenja – med temi so arašidovo, repično in sončnično olje pa tudi svinjska mast. Ni pa priporočljivo oljčno olje, ki ima nizko točko dimljenja in izrazit okus.

Oljcno olje, olive
Dober tek
Veliko je odvisno od vrste olja.

Temperatura cvrenja

Pri cvrenju je pomembno, da nadzorujemo temperaturo. Če je olje prehladno, bo hrana napojena z maščobo. Če je olje prevroče, pa bo prehitro zapečena od zunaj in znotraj surova. Običajna temperatura cvrenja je 180 °C. Če se olje preveč segreje, se začne razgrajevati, tako olje pa je nestabilno. Temperaturo najlaže nadzorujemo s kuhinjskim termometrom. Pokazatelj, da je olje pregreto, je tudi to, da se začne kaditi – v tem primeru ga zavržemo.

Čips iz bučk s cacikijem

Čips iz bučk s cacikijem

Caciki je slana omaka oziroma pomaka, narejena iz naribanih kumar, jogurta, oljčnega olja, limonovega soka ali kisa in česna, začinjena s koprom, včasih tudi z meto, peteršiljem in timijanom.

Enostavno

Shranjevanje za ponovno uporabo

Če želimo olje shraniti za ponovno uporabo, ga moramo najprej precediti oziroma filtrirati, da se znebimo nečistoč in ostankov hrane, ki bi se ob naslednji uporabi zažgali. Olje precedimo skozi več plasti fine tkanine, ki jo položimo v kovinsko cedilo z drobnimi luknjicami, da se znebimo tudi najdrobnejših delcev.

olje, cvrtje
Unsplash
Bodite preudarni.

Ohlajeno in dobro zaprto

Olje ohladimo na sobno temperaturo, nato ga v dobro zaprtem steklenem kozarcu shranimo v hladilnik.

Okus, ki ga (ne) želimo

Ne pozabimo, da se olje navzame okusa hrane, ki se je cvrla v njem. Olje, v katerem smo cvrli ribe, bo tako krasno za cvrenje rakcev, nikar pa v njem ne cvremo, na primer, krofov – ali česar koli, za kar si ne želimo, da ima okus po ribah.

Olja ne uporabimo prevečkrat

Prav tako olja ne uporabimo prevečkrat. Vsakič, ko ga segrejemo, namreč postane malo bolj nestabilno in se razgrajuje, pri tem pa postane gostejše in temnejše. Tudi olje, ki je videti motno in ima na vrhu peno in če ima močan ali žarek vonj, je treba zavreči. Za odmet je tudi olje, ki se začne kaditi, še preden se segreje na želeno temperaturo.

oljčno olje
Dober tek
Olja pa ne smete hraniti predolgo.

Rok trajanja

Ne glede na to, kako skrbno ravnamo z oljem in kolikokrat smo ga uporabili, pa ga ne hranimo dlje kot mesec ali dva.

Kako pravilno zavržemo olje

Ko je čas, da gre v smeti, ne pozabimo, da ne sodi med biološke ali mešane odpadke, pa tudi v straniščno školjko ne. Treba ga je oddati ločeno kot nevaren odpadek v posebne zbiralnike olja.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.