
Jagodna pita z medeno-sivkino kremo
Jagodna pita z medeno-sivkino kremo

Sestavine
- 225 g moke in še malo za delovno površino
- 100 g mletih mandljev
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- 175 g hladnega masla
- ščep soli
- 1 rumenjak
sivkin sladkor
- 100 g sladkorja
- ¼ žlice posušene sivke
nadev
- 250 g maskarponeja
- 2,2 dl sladke smetane
- 4 žlice sivkinega sladkorja in še malo, ko postrežemo
- 4 žlice sivkinega medu
- drobno naribana lupinica 1 pomaranče
- 2 žlici pomarančnega soka
- 2 žlici limonovega soka
- 700 g jagod
Preberite tudi

So najboljši vir antioksidantov za zaščito celic
Artičoke so cenjena sredozemska zelenjava, ki izvira iz severne Afrike in južne Evrope. Priljubljene so zaradi svojega nežnega srčka in rahlo grenkega okusa.

Tri sladke različice pohanih šnit, ki vas bodo ponesle v otroštvo
Nostalgično: Retro pohane šnite malo drugače: s toplimi borovnicami, s pomarančno skuto in z jagodami in rikoto. Trije recepti, ki bodo navdušili male in velike sladkosnede.

Nasvet: Olja vloženih oliv nikar ne zavrzite
Olje, v katero so vložene olive, je uporabno tudi pri pripravi hrane. Zlasti kadar gre za kakovostno ekstra deviško olje, bi ga bilo res škoda zavreči.
Sestavine
- 225 g moke in še malo za delovno površino
- 100 g mletih mandljev
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- 175 g hladnega masla
- ščep soli
- 1 rumenjak
sivkin sladkor
- 100 g sladkorja
- ¼ žlice posušene sivke
nadev
- 250 g maskarponeja
- 2,2 dl sladke smetane
- 4 žlice sivkinega sladkorja in še malo, ko postrežemo
- 4 žlice sivkinega medu
- drobno naribana lupinica 1 pomaranče
- 2 žlici pomarančnega soka
- 2 žlici limonovega soka
- 700 g jagod
Postopek
Za testo damo v multipraktik moko, mandlje, sladkor, na kocke narezano maslo in ščep soli. Mešamo, da nastane zmes, ki spominja na grobe drobtine (pazimo, da ne mešamo preveč, sicer se bo iz mandljev začelo izločati olje), in pretresemo v skledo. Rumenjak razžvrkljamo z žličko vode in ga dodamo testu. Nežno in na hitro zmešamo z jedilnim nožem, da se vse poveže – po potrebi dodamo še kanček vode. Testo potlačimo v ploščo, ga zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 30 minut, da se učvrsti.
Testo razvaljamo na pomokani delovni površini (pazimo, da je toliko moke, da se testo ne prime) in z njim obložimo model za pite premera 25 cm in višine 3 cm s snemljivim obodom. S tem testom ni lahko delati; če se raztrga, ga preprosto pritisnemo ob model in zakrpamo. Dno prepikamo z vilicami. Za 30 minut postavimo v zamrzovalnik ali v najhladnejši del hladilnika. Pečico segrejemo na 200 °C.
Medtem pripravimo sivkin sladkor tako, da sestavini 1 minuto meljemo v majhnem multipraktiku.
Ohlajeno testo v modlu obložimo s papirjem za peko in nanj vsujemo suh fižol. Postavimo v pečico in pečemo 15 minut, da se obod strdi. Odstranimo papir in fižol ter pečemo še 5 do 7 minut, da je testo zlato rjavo. Pustimo, da se v modlu popolnoma ohladi, nato ga previdno vzamemo iz modla.
Za nadev maskarpone precej gladko stepemo z leseno kuhalnico, nato dodamo smetano in stepemo z električnim mešalnikom, da obdrži obliko. Dodamo sivkin sladkor in med, pomarančno lupinico ter pomarančni in limonov sok. Stepemo, da se vse sestavine pomešajo, in pokusimo, če je krema dovolj sladka.
Pečeno testo nadevamo s kremo, ki jo nabrizgamo v kepicah ali pa preprosto razmažemo po podlagi, na vrh pa razporedimo očiščene jagode. Če so majhne, pustimo cele in jih položimo z vršički navzgor, če so velike, pa jih narežemo na kake 3 mm debele rezine in jih v plasteh zložimo tako, da se prekrivajo kot strešniki; večje rezine zlagamo na sredino manjše pa ob robu. Posujemo z malo sivkinega sladkorja in postrežemo.
Nasvet
Če nimamo sivkinega medu, vzamemo 2 žlici sivkinega sladkorja več, med pa izpustimo.