© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Top ideje za hitre biskvite in peciva z marelicami


M.K.
28. 6. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Iz vsakdanjih sestavin ter dodatkom svežih marelic lahko ustvarite puhasta peciva in biskvite, ki bodo prava poletna poslastica.

Mareličen kolač
Profimedia
Marelični kolač

Marelice že stoletja veljajo za eno najbolj priljubljenih poletnih sadežev. Njihov nežen, sladko-kisel okus, žametna kožica in živahna oranžno-rumena barva jih naredijo nepogrešljive v marsikateri kulinariki, tudi v slanih jedeh, a še posebej v sladicah.

V sezoni – od poznega junija do avgusta – so marelice prava zakladnica navdiha za domače slaščičarje.

Ta sočen vsestranski poletni sadež zlahka vključimo v različne vrste peciv in biskvitov. Lahko jih pečemo v biskvitih, jih uporabljamo kot nadev, jih vmešamo v testo ali pa jih postavimo na vrh peciva, da dodamo vizualno privlačnost.

Njihova naravna sladkoba in prijetna kislina ustvarjata popolno ravnovesje v sladicah – od preprostih kompotov do prefinjenih pit in tort.

Marelični biskvit – osnova, ki nikoli ne razočara

Marelični biskvit je ena izmed klasičnih in priljubljenih sladic z marelicami. Biskvitno testo je rahlo in puhasto, marelice pa dodajo svežino in sočnost.

Priprava biskvita z marelicami ni zahtevna, a vendar ponuja širok spekter možnosti. Najbolj preprost recept vključuje jajca, sladkor, moko in pecilni prašek, vmes pa lahko dodamo nekaj vaniljevega sladkorja ali limonine lupinice za dodatno aromo.

Najboljše je, da marelice narežemo na tanke rezine, jih potresemo s sladkorjem in rahlo posujemo z mletim cimetom. Tako bodo pri peki sprostile svoj sok in ustvarile sočno notranjost biskvita.

Lahko jih tudi dodamo v testo in premešamo, da se enakomerno porazdelijo po celotni masi. Biskvit lahko okrasimo s stepeno smetano ali ga prelijemo z marelično glazuro, kar bo še dodatno obogatilo okus.

Dodatek jogurta za dodatno sočnost

Klasičen biskvit lahko obogatimo z jogurtom, ki poskrbi za dodatno mehkobo in vlago, pa tudi, da okus in tekstura marelic še bolj prideta do izraza. Uporabimo lahko navaden ali grški jogurt; v vsakem primeru bo kremasta struktura odlično dopolnila sladko-kisel okus marelic.  

Jogurtov biskvit z marelicami je preprost za pripravo in zahteva le osnovni nabor sestavin – ter seveda sveže narezane marelice. Ker jogurt vsebuje tudi kvasne snovi, je idealen za peko v toplih mesecih, saj je hitra sladica, ki ne zahteva dolge priprave.

pita_marelice
Dober Tek
Pita z marelicami

Marelični mafini

Mafini z marelicami so popolna sladica za tiste, ki želijo hitro in enostavno sladico za na pot, ob kavi ali kot prigrizek. Imajo rahlo teksturo in sočno marelično notranjost, saj se marelice med peko kar stopijo in dodajo vlažnost ter osvežujoč okus.

Mafine lahko obogatimo z različnimi dodatki, kot so oreščki (mandlji, lešniki), semena ali celo malo cimetovega prahu za dodatno globino okusa.

Marelična pita

Marelična pita je ena izmed najbolj priljubljenih in klasičnih sladic z marelicami. Testo za pito je lahko krhko ali kvašeno, odvisno od tega, ali si želite bolj hrustljavo ali mehko osnovo.

Marelice lahko narežete na tanke rezine in jih položite na testo, nato pa jih prelijete s sladkorjem in nekaj limoninega soka, da uravnotežite njihovo kislost. Pito lahko tudi obogatite z mandljevo ali vanilijevo kremo.

Marelični kolač z različnimi dodatki

Mehki biskvitni kolači z marelicami, narezani na kocke, so hit poletnih piknikov. Pri tem niti ni nujno, da so osnova zgolj marelice – obogatimo jih lahko z oreščki, semeni in drugimi dodatki.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.