Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Medeni krofki

Medeni krofki bodo kot nalašč za pustni torek

Medeni krofki

Medeni krofki bodo kot nalašč za pustni torek

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina 12-15 krofkov
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

testo

  • 250 g gladke moke
  • 30 g kvasa
  • 40 g kristalnega sladkorja
  • 1,5 dl mleka
  • 2 rumenjaka
  • 20 g zmehčanega masla
  • sol
  • olje za cvrenje

medena omaka

  • 2 žlici masla
  • 1 žlica moke
  • 1⁄2 žličke mletega cimeta
  • 1⁄2 žličke mletih nageljnovih žbic
  • 2–3 žlice vode
  • 100 g medu

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

testo

  • 250 g gladke moke
  • 30 g kvasa
  • 40 g kristalnega sladkorja
  • 1,5 dl mleka
  • 2 rumenjaka
  • 20 g zmehčanega masla
  • sol
  • olje za cvrenje

medena omaka

  • 2 žlici masla
  • 1 žlica moke
  • 1⁄2 žličke mletega cimeta
  • 1⁄2 žličke mletih nageljnovih žbic
  • 2–3 žlice vode
  • 100 g medu

Postopek

1

Kvas zmešamo z žlico sladkorja in malo mleka; pomokamo in pustimo vzhajati. Kvasec zgnetemo s preostalo moko, sladkorjem, rumenjakoma, ma- slom, mlekom in soljo v gladko testo. Testo naj pokrito na toplem vzhaja, da se količina podvoji.

2

Vzhajano testo premesimo, razdelimo na 12 do 15 delov, oblikujemo kepice in pustimo ponovno vzhajati. Testene kepice z rokami razvlečemo tako, da oblikujemo debelejši rob.

3

V kozici močno segrejemo zadostno količino olja in krofke ocvremo (v maščobi morajo plavati). Zlagamo jih na kuhinjsko mrežo, da se odcedijo.

4

Pripravimo še medeno omako. V kozici močno segrejemo maslo in na njem zarumenimo moko. Dodamo cimet in nageljnove žbice ter 2 do 3 žlice vode, nato pa zavremo. Vmešamo med in kuhljamo 4 do 5 minut. Še vroče krofke pokapamo z medeno omako in ponudimo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.