
Medeni krofki
Medeni krofki bodo kot nalašč za pustni torek
Medeni krofki
Medeni krofki bodo kot nalašč za pustni torek

Sestavine
testo
- 250 g gladke moke
- 30 g kvasa
- 40 g kristalnega sladkorja
- 1,5 dl mleka
- 2 rumenjaka
- 20 g zmehčanega masla
- sol
- olje za cvrenje
medena omaka
- 2 žlici masla
- 1 žlica moke
- 1⁄2 žličke mletega cimeta
- 1⁄2 žličke mletih nageljnovih žbic
- 2–3 žlice vode
- 100 g medu

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.

Kako prepoznati kakovosten paradižnik?
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?

To so razlogi, da cheesecake razpoka
"Cheesecake se med peko napihne, nato pa vedno upade, pogosto tudi razpoka." Ste se tudi vi srečali s to težavo?
Sestavine
testo
- 250 g gladke moke
- 30 g kvasa
- 40 g kristalnega sladkorja
- 1,5 dl mleka
- 2 rumenjaka
- 20 g zmehčanega masla
- sol
- olje za cvrenje
medena omaka
- 2 žlici masla
- 1 žlica moke
- 1⁄2 žličke mletega cimeta
- 1⁄2 žličke mletih nageljnovih žbic
- 2–3 žlice vode
- 100 g medu
Postopek
Kvas zmešamo z žlico sladkorja in malo mleka; pomokamo in pustimo vzhajati. Kvasec zgnetemo s preostalo moko, sladkorjem, rumenjakoma, ma- slom, mlekom in soljo v gladko testo. Testo naj pokrito na toplem vzhaja, da se količina podvoji.
Vzhajano testo premesimo, razdelimo na 12 do 15 delov, oblikujemo kepice in pustimo ponovno vzhajati. Testene kepice z rokami razvlečemo tako, da oblikujemo debelejši rob.
V kozici močno segrejemo zadostno količino olja in krofke ocvremo (v maščobi morajo plavati). Zlagamo jih na kuhinjsko mrežo, da se odcedijo.
Pripravimo še medeno omako. V kozici močno segrejemo maslo in na njem zarumenimo moko. Dodamo cimet in nageljnove žbice ter 2 do 3 žlice vode, nato pa zavremo. Vmešamo med in kuhljamo 4 do 5 minut. Še vroče krofke pokapamo z medeno omako in ponudimo.