
Pečeno sadje z začimbami in medeno omako
Sočno poznopoletno sadje s slastno omako
Pečeno sadje z začimbami in medeno omako
Sočno poznopoletno sadje s slastno omako

Sestavine
- 4 lovorovi listi
- 2 cimetovi skorjici
- 1 vaniljev strok
- 4 semena iz polovice zvezdastega janeža
- ½ žličke sveže mletega črnega popra
- nastrgana lupina in sok 3 pomaranč
- 4 žlice tekočega medu
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
- 6 svežih breskev ali nektarin
- 6 svežih fig
- 25 g masla
ko postrežemo
- grški jogurt
- makroni ali mehki mandljevi piškoti (amaretti)
Preberite tudi

So najboljši vir antioksidantov za zaščito celic
Artičoke so cenjena sredozemska zelenjava, ki izvira iz severne Afrike in južne Evrope. Priljubljene so zaradi svojega nežnega srčka in rahlo grenkega okusa.

Tri sladke različice pohanih šnit, ki vas bodo ponesle v otroštvo
Nostalgično: Retro pohane šnite malo drugače: s toplimi borovnicami, s pomarančno skuto in z jagodami in rikoto. Trije recepti, ki bodo navdušili male in velike sladkosnede.

Nasvet: Olja vloženih oliv nikar ne zavrzite
Olje, v katero so vložene olive, je uporabno tudi pri pripravi hrane. Zlasti kadar gre za kakovostno ekstra deviško olje, bi ga bilo res škoda zavreči.
Sestavine
- 4 lovorovi listi
- 2 cimetovi skorjici
- 1 vaniljev strok
- 4 semena iz polovice zvezdastega janeža
- ½ žličke sveže mletega črnega popra
- nastrgana lupina in sok 3 pomaranč
- 4 žlice tekočega medu
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
- 6 svežih breskev ali nektarin
- 6 svežih fig
- 25 g masla
ko postrežemo
- grški jogurt
- makroni ali mehki mandljevi piškoti (amaretti)
Postopek
Dan prej v skledico ali kozarček natrgamo lovorove liste. Dodamo cimetovi skorjici, ki smo ju nalomili na 2 ali 3 dele, da spustijo olja in arome. Vaniljev strok po dolgem prerežemo na pol in iz njega s hrbtno stranjo noža v kozarček postrgamo semena. Dodamo še semena zvezdastega janeža, poper, pomarančno lupino in sok, med in sladkor, da dobimo omako. Pokrijemo jo in shranimo v hladilniku, dokler ne postrežemo.
Pol ure, preden bomo postregli, segrejemo pečico na 200 °C. Breskve ali nektarine prerežemo na pol in odstranimo koščice. Fige po dolgem prerežemo na pol. V večji pekač z višjimi stranicami položimo breskve ali nektarine z lupino navzdol. Prelijemo jih z aromatično omako in po njih razporedimo koščke masla. Pečemo 10 minut, dodamo fige in z večjo žlico polijemo sadje s tekočino v pekaču. Pečemo še 10 minut, dokler se sadje ne zmehča, in ga vmes vsaj trikrat zalijemo. Postrežemo z grškim jogurtom in makroni ali amaretti, da bodo vpili vso aromatično tekočino.