
Pečeno sadje z začimbami in medeno omako
Sočno poznopoletno sadje s slastno omako
Pečeno sadje z začimbami in medeno omako
Sočno poznopoletno sadje s slastno omako

Sestavine
- 4 lovorovi listi
- 2 cimetovi skorjici
- 1 vaniljev strok
- 4 semena iz polovice zvezdastega janeža
- ½ žličke sveže mletega črnega popra
- nastrgana lupina in sok 3 pomaranč
- 4 žlice tekočega medu
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
- 6 svežih breskev ali nektarin
- 6 svežih fig
- 25 g masla
ko postrežemo
- grški jogurt
- makroni ali mehki mandljevi piškoti (amaretti)

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 4 lovorovi listi
- 2 cimetovi skorjici
- 1 vaniljev strok
- 4 semena iz polovice zvezdastega janeža
- ½ žličke sveže mletega črnega popra
- nastrgana lupina in sok 3 pomaranč
- 4 žlice tekočega medu
- 3 žlice svetlega sladkorja muskovado
- 6 svežih breskev ali nektarin
- 6 svežih fig
- 25 g masla
ko postrežemo
- grški jogurt
- makroni ali mehki mandljevi piškoti (amaretti)
Postopek
Dan prej v skledico ali kozarček natrgamo lovorove liste. Dodamo cimetovi skorjici, ki smo ju nalomili na 2 ali 3 dele, da spustijo olja in arome. Vaniljev strok po dolgem prerežemo na pol in iz njega s hrbtno stranjo noža v kozarček postrgamo semena. Dodamo še semena zvezdastega janeža, poper, pomarančno lupino in sok, med in sladkor, da dobimo omako. Pokrijemo jo in shranimo v hladilniku, dokler ne postrežemo.
Pol ure, preden bomo postregli, segrejemo pečico na 200 °C. Breskve ali nektarine prerežemo na pol in odstranimo koščice. Fige po dolgem prerežemo na pol. V večji pekač z višjimi stranicami položimo breskve ali nektarine z lupino navzdol. Prelijemo jih z aromatično omako in po njih razporedimo koščke masla. Pečemo 10 minut, dodamo fige in z večjo žlico polijemo sadje s tekočino v pekaču. Pečemo še 10 minut, dokler se sadje ne zmehča, in ga vmes vsaj trikrat zalijemo. Postrežemo z grškim jogurtom in makroni ali amaretti, da bodo vpili vso aromatično tekočino.