Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Okusna napaka: obrnjena pita, ki je hkrati sočna in hrustljava


Uredništvo
9. 6. 2025, 05.42
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Včasih napaka sproži revolucijo. Spoznajte preprost trik s testom, ki ustvari popolno sladico ali slan prigrizek za vsako priložnost.

tarte tatin
Profimedia
Tarte tatin, francoska klasika, ki ne razočara

Obrnjene pite (ang. "upside down tart") so kuharski trik, ki z nekaj potezami ustvari popoln vtis – pa naj gre za sladico ali prigrizek. Ključna ideja je preprosta: nadev gre najprej na pekač, nanj pa položimo plast listnatega ali krhkega testa. Ko pito spečemo in obrnjeno zvrnemo na krožnik, dobimo čudovito karamelizirano skorjico in estetski učinek.

Obrnjena pita

Čeprav se trend obrnjenih pit pojavlja na družbenih omrežjih, gre v resnici za sodobne različice stare francoske klasike – slavne obrnjene jabolčne pite "Tarte Tatin".

Tega obrnjenega recepta ni izumil kakšen slavni kuhar, ki bi dneve preživljal nad beležko z recepti in tuhtal, kako narediti še bolj hrustljavo pito. Tako kot veliko stvari v življenju, so se tudi obrnjene pite zgodile po naključju - ali pravilneje: pomotoma. Pravzaprav zaradi velike napake in nespretnosti, če smo povsem iskreni.

polaganje testa na obrnjeno pito
Profimedia
Za obrnjeno pito sočen nadev prekrijemo z listnatim ali krhkim testom

Nerodni sestri Tatin

Kot pri vseh velikih legendah obstajata tudi pri znameniti francoski piti Tarte Tatin dve resnici – ena za pripovedovanje in ena za zgodovino.

Zgodba, ki naj bi bila bližje resnici, pravi, da je obrnjena pita nastala konec 19. stoletja v hotelu sester Tatin v kraju Lamotte-Beuvron. Starejša sestra Stéphanie naj bi v naglici pri pripravi jabolčne pite v pekač položila nadev iz karameliziranih jabolk in pozabila v pekač najprej položiti testo. Jabolka je preprosto prekrila z listnatim testom in pito spekla »na glavo«. Ko jo je obrnila, je presenetila s čudovito karamelizirano površino in hrustljavo podlago – gostje pa so bili navdušeni.

Druga, bolj slikovita različica pa pravi, da je pita nesrečno padla na tla. A ker za novo pito ni bilo časa, so jo preprosto obrnili, pobrali in postregli – in tako je nastala ena najslavnejših pit vseh časov.

Zakaj obožujemo obrnjene pite

Obrnjene pite imamo radi, ker so drugačne, ker slavijo napake in ker so res zelo okusne. Očarljivost obrnjenih pit je v njihovi prilagodljivosti – kombinacije so neskončne.

Sladke različice s sadjem so lahke, poletne in sočne, medtem ko slane navdušujejo z igrivim ravnotežjem med masleno hrustljavo skorjico in bogatim nadevom.

Prav te pite so eden od razlogov, da imamo v hladilniku vedno zavojček listnatega testa.

Na portalu Dober tek smo zbrali nekaj izvrstnih različic, ki so navdušile naše uredništvo – in prepričani smo, da bodo tudi vas. Dodajamo pa še nasvete za popoln rezultat.

Nasveti za peko obrnjene pite

  • Testo naj bo dobro ohlajeno, saj se bo tako med peko lepše dvignilo in postalo hrustljavo.

  • Nadev razporedite enakomerno po pekaču, da bo pita po obračanju lepo uravnotežena in estetsko privlačna.

  • Pekač obložite s papirjem za peko ali ga premažite z maslom in sladkorjem (lahko tudi z medom) za sijočo, karamelizirano površino.

  • Pazite, da ne pretiravate z nadevom – manjša količina omogoča boljši oprijem testa in enostavnejše obračanje.

  • Pito po peki pustite stati nekaj minut, preden jo obrnete, da se karamela nekoliko stabilizira.

  • Med obračanjem pite ne oklevajte  pekač pokrijte s pladnjem ali krožnikom in obrnite v enem hitrem, a odločnem gibu.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.