© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

5 načinov, kako pripraviti piščanca poleti


M.K.
29. 6. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Piščančje meso je zaradi svoje nežne teksture, nizke vsebnosti maščob in vsestranske uporabe ena najbolj priročnih sestavin poletne kuhinje.

Tortilja s piščancem in svežo zelenjavo
Profimedia
Tortilja s piščancem in svežo zelenjavo

Poletje je čas, ko si želimo lahkotne, hitro pripravljene in osvežilne obroke, zato je piščanec pogosto prva izbira. Piščančje meso je namreč lahko, bogato z beljakovinami in zato kot nalašč za okusne in osvežujoče jedi v vročih poletnih dneh.

Ne glede na to, ali iščemo nekaj za na žar, za v solato ali za hitro zavito malico, je piščanec odlična izbira, ki nas nasiti, ne da bi obrok postal pretežak. S pravo kombinacijo zelišč, sveže zelenjave in poletnih marinad postane osnova za številne zdrave in raznolike obroke, ki prijajo v toplem delu leta.

Ni žara brez piščanca

Ena najbolj priljubljenih poletnih oblik priprave piščanca je žar. Piščančji fileji, perutničke ali ražnjiči so odlična izbira za vrtne zabave ali piknike.

Zraven se lepo poda solata iz pečene zelenjave, osvežilna tzatziki omaka ali domača salsa iz paradižnika in paprike.

Tudi piščančji burgerji so dobra alternativa klasičnim, težjim mesnim različicam.

Piščančja solata kot polnovreden obrok

Piščanec se pogosto uporablja tudi v poletnih solatah – hladnih ali toplih. Kuhan ali popečen piščanec se odlično ujema z listnato zelenjavo, paradižniki, papriko, avokadom in prelivom iz jogurta ali olivnega olja z limono.

Odlična je tudi hladna solata s piščancem, rukolo, češnjevim paradižnikom, avokadom in balzamičnim prelivom je lahka in nasitna hkrati.

krepcilna-piscancja-solata-z-avokadovim-prelivom_558x620_acf_cropped
urska
Krepčilna piščančja solata z avokadovim prelivom

Piščančje tortilje in zvitki

Ne smemo pozabiti niti na piščančje tortilje ali zvitke (wrape), kjer rezine pečenega piščanca kombiniramo s svežo zelenjavo, siri in osvežilnimi prelivi ter svežimi zelišči. Takšni obroki so idealni za piknike, izlete ali hitro večerjo.

Piščanec iz pečice ali ponve

Za bolj mediteranski pridih je odlična izbira piščanec z limono in rožmarinom, pečen v pečici ali na ponvi. Ta jed je lahka, aromatična in lepo zaokroži vsak poletni obrok. Uporabimo lahko tudi kakšno drugo omako, a osnova naj bodo prvinski, sveži okusi.

Piščančja juha tudi poleti

Ne smemo pozabiti niti na juhe. Piščančja juha z limono, ingverjem in rižem je lahko odlična poletna osvežitev, ki blagodejno vpliva na prebavo. Nasitila nas bo tudi kremna juha, pripravljena iz krompirjevih njokov, nežnih koščkov piščanca, sveže barvite zelenjave (kot sta špinača in korenje), s katero tudi poleti preprosto ne moremo zgrešiti!


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.