
Medena krema z okusom lovora in pomaranče
Medena krema z okusom lovora in pomaranče

Sestavine
- ½ limone
- 100 g medu
- 1 vaniljev strok
- 150 g sladke smetane
- 5 žlic mleka
- nastrgana lupinica ½ neškropljene pomaranče
- 1 lovorov list
- 2 žlici sladkorja
- 2 rumenjaka
- pomarančne rezine in lovorovi listi za okras
- kanček limonovega soka

5 trikov za božanski pečen krompir
Pečen krompir je zagotovo ena najbolj priljubljenih domačih jedi, sploh če je pravilno pečen in dobro začinjen.

Tako se ribe ne bodo prijele na rešetko
Odkrijte preproste trike za popolno ribo na žaru – brez lepljenja, brez razpadanja, z lepo zapečeno kožo in sočnim mesom.

Marmelada ali džem – poznate razliko?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- ½ limone
- 100 g medu
- 1 vaniljev strok
- 150 g sladke smetane
- 5 žlic mleka
- nastrgana lupinica ½ neškropljene pomaranče
- 1 lovorov list
- 2 žlici sladkorja
- 2 rumenjaka
- pomarančne rezine in lovorovi listi za okras
- kanček limonovega soka
Postopek
Manjšo kozico premažemo z razpolovljeno limono, potem pa damo vanjo polovico medu in na blagem ognju kuhljamo nekaj minut. Segret med nalijemo v ognjevarne modelčke. Vaniljev strok po dolgem prerežemo in postrgamo sredico.
Sladki smetani in mleku dodamo vaniljevo sredico in strok, nastrgano pomarančno lupino, lovorov list, sladkor in preostali med ter hitro zavremo. Zmes ohladimo na 50 °C, precedimo in z metlico za sneg vmešamo vanjo oba rumenjaka. Maso nalijemo v pripravljene modelčke in pokrijemo z aluminijasto folijo. Kremo poširamo v vodni kopeli v prej ogreti pečici pri 140 °C približno 40 minut. Modelčke vzamemo iz pečice, odstranimo folijo, in ko se krema ohladi, jo damo vsaj za eno uro v hladilnik.
Dobro ohlajeno kremo zvrnemo na desertne krožnike, okrasimo s pomarančnimi rezinami in lovorovimi listi ter ponudimo.