
Medena krema z okusom lovora in pomaranče
Medena krema z okusom lovora in pomaranče

Sestavine
- ½ limone
- 100 g medu
- 1 vaniljev strok
- 150 g sladke smetane
- 5 žlic mleka
- nastrgana lupinica ½ neškropljene pomaranče
- 1 lovorov list
- 2 žlici sladkorja
- 2 rumenjaka
- pomarančne rezine in lovorovi listi za okras
- kanček limonovega soka

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.

Tako lahko porabite presežek paradižnika
Polsušeni paradižnik je čudovit način, da porabimo presežke paradižnika, ko ga je na vrtovih in na tržnicah v izobilju, in ga shranimo za hladnejše dni.

Blitva: zakladnica vitaminov, folne kisline in popolna poletna priloga
Blitva je lahko na jedilniku vse leto, a običajno predvsem v poletnih mesecih pogosteje posežemo po njej, ko se kot priloga znajde ob morskih sadežih. Vsebuje malo kalorij in veliko dobrega.
Sestavine
- ½ limone
- 100 g medu
- 1 vaniljev strok
- 150 g sladke smetane
- 5 žlic mleka
- nastrgana lupinica ½ neškropljene pomaranče
- 1 lovorov list
- 2 žlici sladkorja
- 2 rumenjaka
- pomarančne rezine in lovorovi listi za okras
- kanček limonovega soka
Postopek
Manjšo kozico premažemo z razpolovljeno limono, potem pa damo vanjo polovico medu in na blagem ognju kuhljamo nekaj minut. Segret med nalijemo v ognjevarne modelčke. Vaniljev strok po dolgem prerežemo in postrgamo sredico.
Sladki smetani in mleku dodamo vaniljevo sredico in strok, nastrgano pomarančno lupino, lovorov list, sladkor in preostali med ter hitro zavremo. Zmes ohladimo na 50 °C, precedimo in z metlico za sneg vmešamo vanjo oba rumenjaka. Maso nalijemo v pripravljene modelčke in pokrijemo z aluminijasto folijo. Kremo poširamo v vodni kopeli v prej ogreti pečici pri 140 °C približno 40 minut. Modelčke vzamemo iz pečice, odstranimo folijo, in ko se krema ohladi, jo damo vsaj za eno uro v hladilnik.
Dobro ohlajeno kremo zvrnemo na desertne krožnike, okrasimo s pomarančnimi rezinami in lovorovimi listi ter ponudimo.