© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Italijanski lešnikov kolač

Italijanski lešnikov kolač

Čas priprave 1 h 15 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Posnetek zaslona 2023-04-29 114702

Sestavine

  • 200 g blanširanih ali neblanširanih lešnikov
  • 5 jajc
  • 175 g sladkorja
  • 100 g stopljenega masla
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 200 g blanširanih ali neblanširanih lešnikov
  • 5 jajc
  • 175 g sladkorja
  • 100 g stopljenega masla
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Dno globokega modla za torte premera 20 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Lešnike čim bolj drobno zmeljemo v multipraktiku. Če se zdijo vlažni, jih razprostremo na velik pekač in pustimo, da se približno pol ure sušijo, medtem jih občasno pomešamo.

2

Jajca ločimo na beljake in rumenjake in jih damo v dve veliki skledi. Na rumenjake vsujemo sladkor in z električnim mešalnikom stepamo približno 3 minute, da na površini mase ostanejo sledi, ko dvignemo metlice.

3

Postopoma vmešamo še maslo, nato pa nežno še lešnike in vaniljo.

4

Beljake s tepemo v čvrst sneg in ga v 4 enakih porcijah z metlicami nežno vmešamo v testo. Maso nalijemo v model in pečemo 50 do 60 minut, da je kolač čvrst in na sredini prožen na dotik. Pustimo, da se 10 minut ohlaja v modlu, nato ga zvrnemo iz modla, odluščimo papir in pustimo, da se ohladi.

 

Nasvet

K temu kolaču se čudovito priležeta stepena sladka smetana in topla čokoladna omaka. Omako pripravimo tako, da 1,5 dl smetane segrejemo skoraj do vrelišča, nato jo odstavimo in ji dodamo 100 g nasekljane temne čokolade. Mešamo toliko časa, da nastane gladka in sijoča omaka, s katero pokapljamo smetano.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.