© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Mafini z jabolčno čežano

Slastni mafini s čežano kot pestra različica slovenskega tradicionalnega zajtrka

Mafini z jabolčno čežano

Slastni mafini s čežano kot pestra različica slovenskega tradicionalnega zajtrka

Čas priprave 35 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 12 mafinov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Mafini z jabolčno čežano

Sestavine

  • 200 g bele pirine moke
  • 150 g sladkorja
  • 1 žlička pecilnega praška
  • noževa konica sode bikarbone
  • lupinica 1 bio limone
  • 1 žlica sončničnega olja
  • 120 g navadnega jogurta
  • 0,5 dl mleka
  • 2 sladki srednje veliki jabolki za čežano
  • med za preliv
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 200 g bele pirine moke
  • 150 g sladkorja
  • 1 žlička pecilnega praška
  • noževa konica sode bikarbone
  • lupinica 1 bio limone
  • 1 žlica sončničnega olja
  • 120 g navadnega jogurta
  • 0,5 dl mleka
  • 2 sladki srednje veliki jabolki za čežano
  • med za preliv

Postopek

1

Za čežano jabolki olupimo, narežemo na četrtine in izrežemo peščišče. Krhlje narežemo na tanjše rezine in jih stresemo v kozico. Prilijemo 0,5 dl vode in jabolka na srednjem ognju skuhamo do mehkega. Ko se malo ohladijo, odlijemo vodo in jo prihranimo. Jabolka s paličnim mešalnikom zmešamo v gladko čežano. Če je pregosta, dodamo žličko ali dve vode od kuhanja.

2

Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Dvanajst vdolbin v pekaču za mafine obložimo s papirčki. Moko, sladkor, pecilni prašek in sodo bikarbono zmešamo v skledi. Limonovo lupino, olje, jogurt, mleko in jajce stepemo z vilicami. Mokre sestavine dodamo suhim in rahlo premešamo, da se masi povežeta.

3

V vsako vdolbino v pekaču damo 1 žlico mase, nanjo položimo žličko čežane in jo pokrijemo s preostalo maso. Mafine pečemo približno 15 minut, da se zlato obarvajo, nato jih pustimo, da se nekoliko ohladijo. Preden jih postrežemo, jih prelijemo z medom.

Tradicionalni slovenski zajtrk

Vsak tretji petek v novembru obeležimo dan slovenske hrane. Takrat otrokom v vrtcih in šolah postrežejo s kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki slovenskega izvora – slovenskim tradicionalnim zajtrkom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.