Kaj boste skuhali danes?
Ledeni cheesecake s kremnim likerjem
Ledeni cheesecake s kremnim likerjem
Sestavine
podlaga
- 250 g masla
- 500 g graham piškotov
nadev
- 500 g kremnega sira
- 2 dl sladke smetane
- 100 g sladkorja
- 500 g vaniljevega sladoleda (zmehčanega)
- 2 dl kremnega likerja (npr. baileys)
- 0,5 dl ohlajenega espressa oz. močne kave
- naribana temna ali mlečna čokolada za posip
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
podlaga
- 250 g masla
- 500 g graham piškotov
nadev
- 500 g kremnega sira
- 2 dl sladke smetane
- 100 g sladkorja
- 500 g vaniljevega sladoleda (zmehčanega)
- 2 dl kremnega likerja (npr. baileys)
- 0,5 dl ohlajenega espressa oz. močne kave
- naribana temna ali mlečna čokolada za posip
Postopek
Maslo nežno stopimo v kozici ali mikrovalovni pečici. Piškote v multipraktiku zmeljemo v drobtine, ki naj ne bodo prefine. Zmešamo jih z maslom.
Modelu za torte premera 26 cm snamemo dno. Obod modela postavimo na delovni površino in nanj križno poveznemo dva velika kosa prozorne kuhinjske folije ter ju pritisnemo ob dno in obod, tako da je ves obod obložen in sega folija malo čez rob. Dno vpnemo v obod nad folijo, tako da jo ob straneh priščipnemo. Iz papirja za peko izrežemo krog premera 26 cm in z njim obložimo dno modela. V model stresemo piškotno mešanico in jo enakomerno pritisnemo ob dno in obod. Postavimo v zamrzovalnik, da se strdi, medtem pa pripravimo nadev.
Kremni sir v veliki skledi stepemo z električnim mešalnikom, da je lepo mehak, nato dodamo smetano in sladkor ter stepamo, da je mešanica gladka in kremasta. Vmešamo liker in kavo, nato pa v skledo malo po malo vmešamo še sladoled. Premešamo, da dobimo gladko maso. Nadev naložimo v pripravljen model s piškotno podlago, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v zamrzovalnik za najmanj 6 ur. (Torta lahko ostane v zamrzovalniku do en mesec.)
Torto vzamemo iz zamrzovalnika 30 minut prej, preden jo postrežemo. Obod snamemo in odstranimo folijo. Če želimo, lahko z ostrim nožem ali kuhinjskimi škarjami obrežemo piškotni obod, da bo enakomerno raven. Torto posujemo z naribano čokolado in razrežemo z nožem, ki ga segrejemo pod vročo vodo.
Nasvet
Torta je precej velika, in če ne boste pojedli vse naenkrat, jo lahko razrežete in v zamrzovalniku shranite v kosih – tako boste lahko sproti odmrznili toliko kosov, kolikor jih boste potrebovali.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sendvič s šunko, sirom in marinirano redkvico
Povzdignjena različica sendviča s šunko in sirom