
Ledeni cheesecake s kremnim likerjem
Ledeni cheesecake s kremnim likerjem

Sestavine
podlaga
- 250 g masla
- 500 g graham piškotov
nadev
- 500 g kremnega sira
- 2 dl sladke smetane
- 100 g sladkorja
- 500 g vaniljevega sladoleda (zmehčanega)
- 2 dl kremnega likerja (npr. baileys)
- 0,5 dl ohlajenega espressa oz. močne kave
- naribana temna ali mlečna čokolada za posip

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
podlaga
- 250 g masla
- 500 g graham piškotov
nadev
- 500 g kremnega sira
- 2 dl sladke smetane
- 100 g sladkorja
- 500 g vaniljevega sladoleda (zmehčanega)
- 2 dl kremnega likerja (npr. baileys)
- 0,5 dl ohlajenega espressa oz. močne kave
- naribana temna ali mlečna čokolada za posip
Postopek
Maslo nežno stopimo v kozici ali mikrovalovni pečici. Piškote v multipraktiku zmeljemo v drobtine, ki naj ne bodo prefine. Zmešamo jih z maslom.
Modelu za torte premera 26 cm snamemo dno. Obod modela postavimo na delovni površino in nanj križno poveznemo dva velika kosa prozorne kuhinjske folije ter ju pritisnemo ob dno in obod, tako da je ves obod obložen in sega folija malo čez rob. Dno vpnemo v obod nad folijo, tako da jo ob straneh priščipnemo. Iz papirja za peko izrežemo krog premera 26 cm in z njim obložimo dno modela. V model stresemo piškotno mešanico in jo enakomerno pritisnemo ob dno in obod. Postavimo v zamrzovalnik, da se strdi, medtem pa pripravimo nadev.
Kremni sir v veliki skledi stepemo z električnim mešalnikom, da je lepo mehak, nato dodamo smetano in sladkor ter stepamo, da je mešanica gladka in kremasta. Vmešamo liker in kavo, nato pa v skledo malo po malo vmešamo še sladoled. Premešamo, da dobimo gladko maso. Nadev naložimo v pripravljen model s piškotno podlago, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v zamrzovalnik za najmanj 6 ur. (Torta lahko ostane v zamrzovalniku do en mesec.)
Torto vzamemo iz zamrzovalnika 30 minut prej, preden jo postrežemo. Obod snamemo in odstranimo folijo. Če želimo, lahko z ostrim nožem ali kuhinjskimi škarjami obrežemo piškotni obod, da bo enakomerno raven. Torto posujemo z naribano čokolado in razrežemo z nožem, ki ga segrejemo pod vročo vodo.
Nasvet
Torta je precej velika, in če ne boste pojedli vse naenkrat, jo lahko razrežete in v zamrzovalniku shranite v kosih – tako boste lahko sproti odmrznili toliko kosov, kolikor jih boste potrebovali.