
Kaj boste skuhali danes?
Medeno-sezamov sir za žar s čilijevim jogurtom in piro
Sir za žar je tako dober in vsestranski, da nas navdušuje tudi v drugih jedeh.
Medeno-sezamov sir za žar s čilijevim jogurtom in piro
Sir za žar je tako dober in vsestranski, da nas navdušuje tudi v drugih jedeh.

Sestavine
- 500 g kuhane in ohlajene pire
- 1 rdeča čebula
- 200 g češnjevega paradižnika
- sol in poper
- 2 žlici oljčnega olja in še malo za peko
- sok 1 limone
- 2 žlici sezamovih semen
- 500 g sira halumi ali drugega sira za žar
- 1 žlica tekočega medu
- majhen šopek peteršilja
- majhen šopek koriandra
- 50 g semen granatnega jabolka (po želji)
jogurt s čilijem jalapeño
- 300 g grškega jogurta
- 50 g vložnih čilijev jalapeño
- sok 1⁄2 limone
- malo soli in popra

Tri specialitete, ki jih morate poskusiti
Vonj po hrustljavih cvrtih inčunih bo za mizo zagotovo privabil tudi najbolj izbirčne jedce.

Triki in nasveti za vlaganje in shranjevanje živil
Jesenski meseci prinašajo obilje pridelkov, ki so dozoreli čez poletje. Da bi te dobrote ohranili tudi v hladnejših mesecih se poslužite različnih metod shranjevanja, ki so precej preproste, če le poznate nekaj trikov.

Topel, hrustljav in dišeč: bučni drobljenec, ki ogreje dušo
Bi radi svoje goste presenetili z malce drugačno, a vseeno zelo okusno sladico? Postrezite jim bučni drobljenec.
Sestavine
- 500 g kuhane in ohlajene pire
- 1 rdeča čebula
- 200 g češnjevega paradižnika
- sol in poper
- 2 žlici oljčnega olja in še malo za peko
- sok 1 limone
- 2 žlici sezamovih semen
- 500 g sira halumi ali drugega sira za žar
- 1 žlica tekočega medu
- majhen šopek peteršilja
- majhen šopek koriandra
- 50 g semen granatnega jabolka (po želji)
jogurt s čilijem jalapeño
- 300 g grškega jogurta
- 50 g vložnih čilijev jalapeño
- sok 1⁄2 limone
- malo soli in popra
Postopek
Za čilijev jogurt damo vse sestavine v majhen multipraktik, dodamo 1 do 2 žlici vode in gladko zmeljemo.
Piro damo v skledo. Dodamo drobno nasekljano čebulo, na četrtine narezane paradižničke, malo soli in popra, oljčno olje in limonov sok ter zmešamo.
Sir narežemo na rezine. Sezam vsujemo na krožnik in v njem povaljamo rezine sira ter semena malce pritisnemo ob površino, da se primejo. Na srednji do visoki vročini segrejemo veliko oplasteno ponev z malo olja in v njej pečemo rezine sira 4 do 5 minut ali toliko časa, da se po obeh straneh zlato rjavo obarvajo. Vročino zmanjšamo, prilijemo med in rezine sira obrnemo, da so oblite z medom.
Peteršiljeva in koriandrova stebelca drobno nasekljamo, lističe pa bolj grobo. Zelišči primešamo piri. Jogurt razmažemo po servirnem krožniku, nanj naložimo piro, na vrh pa položimo sir.