
Kumarični sirup z limeto
Napitek, ki osveži in poživi - z barvo in okusom!
Kumarični sirup z limeto
Napitek, ki osveži in poživi - z barvo in okusom!

Sestavine
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 velika kumara
- sok 2 limet
- 2 dl vode

Je to najboljša poletna juha?
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 velika kumara
- sok 2 limet
- 2 dl vode
Postopek
V kozico damo sladkor in vodo in počasi segrevamo, da mešanica zavre. Med rahlim vrenjem jo ves čas mešamo, da se sladkor povsem raztopi. Nato tekočino postavimo na stran, da se ohladi.
Kumaro grobo narežemo in jo v multipraktiku zmeljemo v pire. Skozi sito ga pretisnemo v skledo, tako da rahlo pritiskamo nanj s kuhalnico – tako bomo iz njega dobili kar največ soka.
V pire vmešamo polovico sladkornega sirupa. Pokusimo in dodamo še več sirupa, če želimo slajši napitek (če nam kaj sirupa ostane, ga lahko en mesec hranimo v hladilniku).
Mešanico še enkrat precedimo in ji nato primešamo limetin sok. Sirup lahko hranimo v hladilniku do dva tedna. Postrežemo razredčenega z mrzlo gazirano vodo ali tonikom ali pa ga kanček dodamo gin toniku.